Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Crohn ve romatit atrit rahatsızlıklarımla oran alabilir miyim?

konnektor

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
1 ay önce rahatsızlandim. dizim ve belimdede eklem ağrısı başladı.engelli raporu alabilirmiyim.erken emeklilik için.nasil bir yol izlemek gerekiyor.calisiyorm.rapor alan arkadaşlardan bilgi istiyorum

Crohn ve son zamanlarda romatit atrit hastasıyım.Yuzde kaç rapor verilir.basvuru aşamaları nedir.bilgi verirmisiniz

konnektor

Merhaba Fırat bey,

Hastalığınızın ne kadar süredir devam ettiği, sindirim sistemindeki tutulumu, hastalığınızla ilgili herhangi bir operasyon geçirip geçirmediğiniz, nasıl bir tedavi uygulandığı ve bu tedaviye nasıl yanıt verdiğinize göre alacağınız engel oranı değişiklik gösterir. İnflamatuvar barsak hastalıklarında, yukarıda bahsettiğim durumlar göz önünde bulundurularak %10 - %25 - %50 ve en fazla %75 oranlarından birini alabilirsiniz. Sindirim sistemine ait geçirdiğiniz bir operasyon varsa bu da ayrıca değerlendirilir ve engel oranı verilebilir.

Ramotoid artrit, enflamatuvar barsak hastalarının, barsak dışı hastalık tutulumlarından biri olarak sıkça görülmektedir. Bunun için sizi bir ramatoloji ve/veya FTR uzmanının ayrıca değerlendirmesi lazım. RA'in sizde oluşturduğu engel derecesine göre bu hastalığınıza da bir oran verilebilir. Fakat RA'de verilen engel oranlarını hesaplamak karmaşık olduğu için size herhangi bir oran veremiyorum.

Engelli sağlık raporu almak için halihazırda çalışmak zorunda değilsiniz. Yetkili hastanelerden birine başvurarak engelli sağlık kurulu raporu çıkartarak, eğer %40 ve üzeriyse, engelli vatandaşların yararlandığı bir takım sosyal haklardan yararlanabilirsiniz.

Öte yandan sigorta başlangıcınız 2000 yılı öncesine aitse, ve siz engel durumunuzdan dolayı erken yaşlılık emekliliği düşünüyorsanız, o zaman yasalar gereği ilk önce vergi indirimi hakkı elde etmeniz gerekmektedir. Vergi indirimine başvurmak içinse ilk önce bir yerde (kısa süreliğine de olsa) hali hazırda çalışıyor olmanız gerekiyor.

Engelli raporunuz %40 ve üzeri gelirse, diğer şartları da tamamlıyorsanız (sigortalılık süreniz ve toplam prim gün sayınız gibi) o zaman SGK'ya erken yaşlılık emekliliği için başvurabilirsiniz.

Ama elbette ilk önce bir engelli raporu çıkartmanız lazım.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Geçmiş olsun,

Erdoğan :)

Erdoğan bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Biseydaha sormak istiyorum.Elimde yeni yapılan kolonoskopi sonucu var fakat özel hastanede yaptırdım.Askere görmediğim için onun raporu var.Bunlar devlet hastanesi heyetinde geçerli oluyormu.simdiden teşekkür ederim

konnektor

Tekrar merhaba,

Prensip gereği engelli raporunu verecek yetkili hastanedeki uzman hekimler endoskopik muayeneyi yeniden kendileri yapmak isteyeceklerdir. Fakat siz yine de elinizdeki raporu muyaneye sırasında doktora verin, en azından referans olarak görebilirler.

Geçmiş olsun.

Erdogan Er

Rapor almak için hangi evrakları önce nerelere götürmek gerekiyor(vergi dairesi ,SGK vs.)

Üst Alt