Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Daha uzun çalışırsam emeklilik maaşım yüksek olur mu?

Ümito

Üye
Konular
80
Reaksiyonlar
10
Merhaba, emeklilik hakkın da hiç bilgim yok bilgilerinize
İhtiyacım var!

2011 ilk işe giriş tarihim

Ara vererek çalışma durumun da kaldım
Şuan da toplam 1433 prim günüm var

Vergi indirimini %64 aldım ama hastalığım ilerlediği için oranım yükseldi ve şuan %90

Şimdi ben ne zaman emekli olabilirim
Örneğin 15 yılda emekli olabiliyorsam - ama ben olmayıp
25 yılda olsam maaşım daha mı yüksek olur maaşım hep asgari ücret

Lütfen yönlendirme yapın geleceğimle alakalı

Bu arada 92 doğumluyum ve merak ettiğim tavan ücreti ben kendimde yatırabilirmiyim

Emekli maaşı hesabı kısacası tüm çalışma dönemince adına yatırılan prim tutarının belli katsayılar ile çarpılarak toplam prim gününe oranlanması olarak ifade edilebilir. Bu hesabı bankaya para yatırıp faiz almaya benzetebiliriz. Örneğin bankaya 1 aylık 1.000 TL para yatırılırsa ay sonunda 100 TL faiz getirisi olur. Eğer 10.000 TL yatırılırsa 250 TL getirisi olur. Yani yatırdığınız ana para yüksek oldukça getirisi de yüksek olacaktır. Emekli maaşı için de ne kadar fazla adına prim yatırılırsa maaş da ona göre yüksek olacaktır.

2008'de çıkan kanun sonrası aylık bağlama oranları %30'a düştü. Bu durum özellikle senin gibi asgari ücretle çalışan insanları etkiledi. Çünkü bu durumda olanların çalıştıkça ilerde alacağı emekli maaşı düşmeye başladı. Örneğin bu ay 800 TL emekli maaşı alacak durumdayken 1 aylık asgari ücretle çalışman sonucunda önümüzdeki ay 799 TL emekli maaşı hesaplanacak. Yani çalıştıkça düşen garip bir emeklilik hesaplaması var.

Sana tavsiyem mutlaka asgari ücretin en az 2-3 katı Sgk primi yatırılan bir işde çalışman olacak. Aksi halde ilerde bugünün parasıyla 1.000 TL'nin altında (belki 600-700 TL) maaş bağlanacak.

prevezepaşa

Peki iki farklı iş yerinde çalışsam, iki asgari ücret üzerinden prim yatsa durum nasıl olacak

Çirkin Bey

Bir ay içersinde en fazla 30 günlük pirim yata bilir. üç iş yerinde çalışıp 10+10+10 şeklinde pirim yata bilir ama 31 gün pirim yatmaz. İki iş yerinde aynı anda çalışıp, pirim yatamıcağı için böyle birşey mümkün değil. Bir şekilde 30 dan fazla pirim yatsa bile fazla olan kısım dikkate alınmaz.

Fakat şöyle birşey olabilir. İş yerinde piriminiz 10 gün yatırtıp bürüt ücretinizi askeri bürüt ücret olarak gösterte bilirsiniz. Bu maaşınızda çok düşük bir iyleştirme yapar ama dediğim gibi beklentiniz yüksek olmamalı.

İlerde yüksek bir emekli maaşı almak 2008 yasa yüzünden kağıt üstünde mümkün, pratikte zor hemde çok zor.

Ümit Kurtuluş Bey ,

Bir ayda 30 gün prim yatar 31 yatmaz evet buna katılıyorum,

Ama senin teorin çöküyor bu durum da !

Kanunen bir insan iki farklı iş yerinde çalışabilir mi? - evet

E bu adam iki iş yerinde de asgeri ücretle çalıştığını düşün

Sgk ya brüt maaşı 1777 lira ödemiyor mu (rakam yanlış olabilir örnek için yazdım)

Ee ? A şirketi bu adam için sgk ya 1777 ödüyor
Ee ? B şirketi bu adam için sgk ya 1777 ödüyor

Neden emekli maaşın da iyileşme olmasın ?

Konuyla alakalı üstadsın sanırım?
Sorularıma cevap verirsen minnettar olurum

1. Ben vergi indirimini %64 aldım buna göre kaç yılda emekli olurum!? Olduğum da tahmini maaşım?
2. Emekli olmayı hak ettim diyelim örneğin 15 yıl sonra ama ben olmadım 30 sene de oldum bana zararı mı faydası mı olur?

3. Senin teorine göre ne yaparsam maaşım şu anki şartlara göre 1500 - 2000 TL civarında olur?

Ne yazık ki çoğu iş yeri hep asgari ücretle çalıştırıyor ,
Yüksek maaşla iş bulamam
Ama bana şu kadar yıl çalış veya sen kendin cebin de sgk ya ekstra şunu öde falan diyebilir misin?

Evet daha yolun başındayım lütfen yadırgama beni
Sadece kontrolu gitmek istiyorum emekli olduğum da 600 700 tl maaş alıp üzülmek istemem

O yüzden vereceğiniz cevap benim için çok önemli
Şimdiden teşekkür ederim

Çirkin Bey

Estafurullah üstad falan değilim, sizi yadırgamıyorumda. Teori değil benim yazdığım gerçek. Bir insan bir ay içersinde 3 farklı yer de de çalışa bilir demiştim. Evet üçte çalışır beşte ama maximum 30 gün pirim yatar.

Bakın,

A şirketinde full 30 gün çalışıp B şirketinde de full 30 gün çalışamazsınız. Bunun izahı yok. Size bir ay içersinde 31 gün pirim gösteremezler. üç iş yerinde de çalışsanız 30 gün. Bu Pirim gününüzle alakalıydı.

Şimdi SGK bildirilen ücretinizle alakalı kısım. Bir ay içersinde A şirketinde 15 Gün çalışıp B şirketinde de 15 gün çalışa bilirsiniz. Bunun için her iki şirket size SGK pirim ödemesi yapa bilir. Bu 1777 + 1777 şeklinde ola bilir.

Bir önceki mesajımda zaten bunu yazdım. açarak daha sade bir dille anlatayım.

A şirketinde 30 gün pirim gününe karşılık 1777 TL ücret aldınız. 1777/30 dendiğinde günüğünüz 59,23 TL (Bürüt) takabul etmekte. Fakat A şirketinde 10 gün pirim göstertip 1777 TL ücret aldığınızda 1777/10 dendiğinde günlüğünüz 177,7 TL (Bürüt) olmakta.

Buda pirim gününüze karşılı yatan ücret karşılı 3 katı olmakta. Emekli maaş hesabında size avantaj sağlamakta. Fakat 3600 günü 30 gün pirim üstünden 10 yılda tamamlarken 10 gün üzerinden gözükürseniz 30 yılda tamamlarsınız.

Sizin bahsettiğiniz gibi iki farklı şirkette gözükeyim deseniz 30+30 gün pirim olamicağı için en fazla 15+15 şeklinde olur. 1777+1777/30=118,46 olur günlüğünüz.

Şu andaki şartlara göre 1500-2000 maaş kağıt üstünde mümkün ama pratikte malesef çok ama çok zor. 5000-6000 lira aylık alıyor gözükmeniz gerekiyor. Buda bir iki ay değil 8-10 yıl bir fiil. Şöyle söyleyim 18 yılım 6400 günüm ve 235.000 TL pirimim var. 998 TL +%4 ek yardım gözükmekte benim maaşım.

Sizi anlıyorum ola bilcek en iyi şekli istiyorsunuz ama 2008 yılında çıkan yasa maalesef insanlardan çok şey götürdü. Örneğin siz ABO (Aylık Bağlama Oranı) da en düşük kısım olan %30 kısımdan hesap ediliceksiniz.

Önünüzde daha çok uzun yıllar var, belki ozamana şartlar değişir. Belki...

1 iş yerinde tam gün çalışip diğer iş yerinde 3 saat çalışan insanlar var bunlara pirim günü 30 gün olarak gözükur ama pirim tutari misal 2500 yatar bu sayede yatan pirim tutari yüksek olur emekli maaşi o oranda artış gösterir benim bildigim bu yönde

Çirkin Bey

Yazdıklarından bu konuda bilgisiz olmadığın anlaşılıyor. Aslında işin mantığını kavramışsın. Bu şartlarda yüksek maaşlı iş bulamadığın için bulabildiğin 2 asgari ücretli işde birden çalışırım diyorsun. Sonuçta toplam primin daha yüksek yatıyor. Tabi engelli bir kişi olarak 2 işde birden çalışmayı ne kadar sürdürebilirsin o senin bileceğin bir konu.

Çalışma süresi boyunca asgari ücretin 2-3 katı primle 20 sene çalışmış (7.000 prim günü) bir kişi bugün 2.000 TL'ye yakın bir emekli maaşı alır. Hesabını bu şekilde yapabilirsin.

Bir kişi 3 işyerinde bile çalışır ama örnek veriyorum haziran ayında prim günü 30 gün olarak sayılır prim toplamı hesaba katılıyor gün 30 günü geçen gün sayılmıyor.
2008 aylık bağlanma oranı ile emekli maaşını artırmak nerede ise imkansız 2017 yılı sgk tavanı 13.331,40 tl bir ay gosterilse 21 TL emekli maaşında fark yapar yani senede 250 tl maaş farkı olur şuan hep asgari ücretten yatan kişi 800 TL ortalama emekli maaşı çıkıyor en az 4 sene tavan ücretten gösterir sen oda 1800 tl ye tekabül eder. Lafı daha fazla uzatmayim maaş yuksektmek neredeyse imkansız.

PREVEZEPAŞA

Aynen daha yüksek maaş veren iş bulamam belki de

Ama iki asgari ücretli iş yerin de çalışsam

Tahminen 15-20 yıl primim böyle ödense maaşım da etki olabilir doğru değil mi?

Çalışma sürenin tamamı 2008 sonrası olacağından 2 asgari ücretli çalışmanın sana çok da faydası olmayacak. Emekli maaşın düşmez belki ayda 50-60 kuruş(dikkat et lira demiyorum) artış olur. 20 sene sonunda baktığında o günkü asgari ücretin altında bir emekli maaşı bağlandığını göreceksin.(Tabi kanunlar,mevzuat değişir olumlu adımlar atılırsa o farklı)

Erken yaşta emeklilik planlaması yapman güzel bir şey. Çoğu kişi emeklilik zamanı geldiğinde yani iş işten geçtiğinde olayın farkına varıyor. Sen en azından şimdiden bu duruma hazırlanıyorsun. Engelli emekliliğin sana tek faydası yaş şartına takılmaman olacak. Ancak maaşa bir faydası yok.

PREVEZEPAŞA

Ya sorularımla bunaltıyorum ne olur kusuruma bakma

Kafam da olan son sorularıma da cevap verirsen çok sevinirim

1.şimdi ben hani %64 vergi indirimi aldım ya illa engelli olarak mı emekli olacağım Normal Olamazmıyım? Sizce en mantıklısı hangisi engelli olarak mı normal yoldan mı emekli olmak?

2.iki iş yerin de asgari ücretle çalışacağım dedim ya iki iş yerinde de tam gün çalışamam mı 1 ay yani (30gün prim yatar 31 yatmaz biliyorum fazlasını siliyolar) iki iş yerinde tam gün 1 ay çalışmam engel mi yani?

3.şimdi ben hani asgari ücretle çalışıyorum ya primim brütten 1777 yatıyor (örnek rakam yanlış olabilir) buna kendim para yatırabilirmiyim? Amaç prim daha yüksek olması! Eğer oluyosa nasıl yapacağım?

Evet erkenden yolumu çiziyorum ki şimdiden elimden gelen bir şey varsa yapabileyim - ileri de pişmanlık yaşamayayım azıcık da olsa rahat edeyim

Tabi bunlar senin ve sizin gibi duyarlı arkadaşların yönlendirmesiyle olacak inşallah

Kısaca cevap veriyim
1- Engelli olarak erken emekli olmak mantıklı
2- iki işyerindede çalışabilirsin prim dikkate alınır.
3- kendin yüksek olsun diye yatiramazsın anca işten çıkıp isteğe bağlı sigorta yaptırırsın yüksekten ödeyeceksen maliyetine katlanamazsın. Asgariden bile yatirsan aylık 569 TL

Çirkin Bey

1. Senin için engelli emekliliğin tek yararı yaş şartı olmamasıdır. Eğer normal emekli olmak istiyorsan vergi indirimi belgesi almadan çalışırsın. Ama 60 yaşından önce emekli olamazsın.
2. İki işyerinde çalışabilirsin. Prim günlerin aylık 30 gün sayılır ama prim bedellerinin toplamı sayılır. Yani bu senin toplam prim bedelini yükseltir.
3.Sen 4-a'lı olarak işçi statüsünde çalışıyorsun.Çalıştığın işveren senin adına prim yatırıyor. Kendi adına prim yatırmak 4-b Bağkur statüsü demektir. İki statütün şartları farklıdır. 4-a'lı çalışmak daha iyidir. Çok paran varsa kendi adına 4-b'den de prim yatırabilirsin.

PREVEZEPAŞA , Çok Teşekkür ederim..

Çok param yok keşke olsa : )

En mantıklı olanı ilerledikçe , Zaman Geçtikçe Yaşayarak Seçeceğim Sanırım

Ama dediğim gibi iki iş yerin de Çalışmak şuan en sağlıksı sanırım sıkıntı olmayacak değil mi - sonuçta iki iş yerin de engelli statüsünde Çalışacağım?
besiktas
Çok teşekkür ederim

Vergi indirimi alıp erken emekli olan birisi ne kadar maaş alıyor peki ? çok düşük oluyor mu ?

Aylık bağlanma oranları 2008 yılında %30 a düşürüldü bu oran yükselmedikçe geçiminizi sağlayacak maaş beklemeyin şöyle örnek veriyim 2008 yılında işe girdiniz hep brüt 6.000 TL den yatarsa 6000 X 0,30 =1.800 TL Emekli maaşı eder buda sizin aylık çalışma süresi boyunca 4.000 net maaş almanız gerekiyor bizim gibi engelli kişiler için biraz zor. %30 oran değişirmi yükselirmi dersen aşağı iner yukarı çıkmaz 😉 artık emekli olup devletin başındaki kişilerden 50-100 tl seyyanen zam bekler dururuz kaderimiz bu.

Yıl ve Prim dolunca hemen emekli Olmalımıyım

Merhabalar Arkadaşlar Bir Şey Ögrenmek.istiyorum

Şimdi benim işe giriş tarihim 2011 ,
Maaşım hep asgari Ücret
Vergi indirimim 1.derece engelli raporum %98

Yılım dolduğun da emekli olmalımıyım ? 15 yılı doldurup ?

Yoksa ne kadar çalışabilirsem çalışıp 20 sene 25 sene mi doldurmalıyım

Emekli maaşımın düşük olmasın diye ne yapmalıyım

Evet belki erken daha uzun zaman var emekli olmama ama en azından şimdiden önlem almaya çalışayım

Çirkin Bey...hocam ilki senin vergi indirim zorunluluğun yok 2011 girişli olduğun için...ikincisi,2008 sonrası çalıştıkça emekli maaşlar düşüyor biliyorsan..eğer çalıştığın yerde maaşın iyise sağlığın elveriyorsa çalışabildiğin kadar çalış,yok çalışamıyorsan da prim gününü doldurdumu hemen emekli ol derim ben...kolay gelsin..

Üst Alt