Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Daimi sondadan Temiz Aralıklı Kateterizasyon (TAK)'a geçebilir miyim?

yasinayva

Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
ben bundan 8 ay önce ankara fizikte ürodinamiye girdim mesane kapasitem yetersiz çıktı hala daimi sondadayım.
ama sürekli kapatıp açıyorum. haftada bir sondayı değiştiriyorum. sondayı çıkarttığımda 4 saat boyunca hiç sızma olmuyor. üstelikle suyu çok içip deniyorum, tam hafif sızma başlayıca sondayı takıyorum. 700 ml ile 800 ml arası dolduğu oluyor sonda torbası.
acaba gerçekten benim kapasite hala yetersiz mi?
bu arada spazmex kullanıyorum. içmessem 200 ml'de sızıyor. ben tak sondaya geçebilir miyim? bir güzelliği daha var sondayı kapatıpta unutursam sızdığını hissediyorum. hatta tam çıkışta biliyorum 3 5 saniye gibi bir zaman sonra gelmiye başlıyor... bu idrarımı bileceğim anlamında mıdır, daimi sondadan kurtulursam?

Geçebilirsin tabii Yasin. 700-800 cc fazlasıyla yeterli bir kapasite. Hatta, aşırı bile! Asla o kadar çok birikmemeli mesanende idrar. Zira mesane içinde oluşan basınçla idrar böbreklere geri kaçabilir ve bu da böbreklerine çok çok çok çok zarar verir. 500-600 cc olduğunda TAK yapalısın.
4 saatte bir TAK yaparak başlayabilirsin. Sonra 5 saate çıkar. Ama daha uzun süre aralık olmasın. Gece de üşenmeyip TAK yap mutlaka.
Aman, bir milim dahi el değse catetere, sakın onu kullanma. At gitsin. Bi anlık el değdiğinde dahi enfeksiyon riski olur.
Haftada 1-2 defa banyo yapmayı ihmal etme. Özellikle genital bölgeni 2-3 günde bir sabunlu suyla temizle. Ellerini mutlaka antibakteryen sıvı sabunla günde 2-3 defa yıka.

Hi-slip plus (kendinden su poşetli) kateter kullan. Bu ürünü günde 6 adet olmak üzere sigortan karşılar. Tek yapman gereken bir ürologun imzaladığı rapor almak (2 yıla kadar süreli rapor alabilirsin) ve 2 ayda bir reçete yazdırmak... Medikal firma zaten her şeyi halleder. Senin cebinden tek bir kuruş çıkmayacağı gibi, reçete yazdırmak, kurum ödemesini takip etmek gibi işlerle de uğraşmayacaksın. Hepsini medikal firma halletmeli.

Sıkıştığını ve işeme anını hisetmen tabii ki önemli; dilerim daha da iyi olur. Kendi başına işemeyi denedin mi hiç? Mesane üstüne küçük küçük vuruşlarla işemeyi deneyebilirsin... Bakalım mesanenin ne kadarını boşaltabileceksin...

öncelikle cevabın için teşekkür ederim abi. dediğin gibi 3 saati falan geçtikten sonra üstüne hafif vuruşlar yaptım, hafif öne doğru eğilip bayağı bir idrar geldi. aynı normal çiş yapar gibi.

çorumda ürodinami yo.k burdaki ürolog tak sonda için rapor verebilir mi? iki sefer idrar kültürü için gittim sondanın hortumuna bakıyor sende enfeksiyon yok diyor! tahlil yapmadan bu şekilde anlaşılabiliyor mu, yoksa mutlaka tahlil şart mı?
ilgin için şimdiden çok teşekkür ederim....

O, kendi kendine işemeden sonra TAK yap. Bakalım kaç cc idrar kalıyor içerde.

Ürolog TAK için rapor verbilir. Günde 6 adet olmak üzere 2 aylık peryotlar halinde yazar... Hi-slip Plus sonda bayii'Ni bul orada. Onlar her şeyi kendileri halleder...

Hortumdan enfeksiyon tahlili yapmak biraz üstünkörü olmuş :) İdrar kültürü ile net olarak anlaşılır. Onun dışındaki tahminler sadece tahmindir işte...

şimdi üroloğa gidiyorum abi du et dünden berli çok heyecanlıyım.......

bu gün üroloğa gidip raporumu çıkarttım günde 6 adet olmak üzere hi-slip plus su kitli sonda yazdırdım ama gezmediğim medikal kalmadı birisi örnek getir birisi başka verelim diyor bakalım yarına medilkalcinin birisi ben büyük ihtimalle hallederim dedi bu işin daha kolay bir yolu varmı şimdiden teşekkürler......

Hi-slip plus'ın üreticisine yazıp Çorum'daki bayiinin iletişim bilgilerini alabilirsin: Oasis Medikal

Ve unutma, bu ürün için cebinden para çıkmayacak. Medikal firma her şeyi kendisi halledecek...

hallettim abi cumaya gelecekmiş o kadar sıkıntılarıma çare oldunuzki ilginiz için sonsuz teşekkür ederim

sürekli yazıyorum ama heyecanımı mazur görün bu gün ilk takımı yaptım 4saat aralıklarla ilk yaptığımda biraz kanama oldu forumdan baktım sürekli kanamasa normalmiş galiba heyacandan hızlı ittim heralde 3.5 saati geçtikten sonra biraz zorlayınca 100 ml kadar idrar geldi yalnız biraz yanma oluyor bu piskolojikmidir yoksa normalmi suyuda azalmam gerekecek galiba önceden her 2 3 saatte 1 litre su içiyordum çok tedirgin oluyorum acaba sızdımı idrar çok doldumu diye tek korktuğum böbreklerin zarar görmesi böbreklerin zarar görmeye başladığını nasıl anlarım tek korkum bu bunada zamanla aşarım galiba 2005 de falan oturanboğa ağbimin çektiklerine bakarsak abi okudumda neler yaşamışın be abi ...............herkese sağlıklı günler dileğiyle...............

Kanama olması normal değil 12, 14, 16 gibi sonda numaraları var kendine uygun olanı seçmelisin.Yanmanın sebebi de bu numara olayı olabilir.Ben 12 nin üstünü kullanınca sorun olurdu.Adi sondalar da kanama ve tahriş yapabilir.

Su içme kişiye göre değişir ama günlük 2 3 litre normaldir.Sızıntı için ben bir formül buldum.Şişe veya kavanoz türü bir kutunun içine şu küçük buzdolabı poşetlerinden koyuyorum.Kaçak olursa poşete geliyor ve poşeti atıyorum.Daha önce hasta bezi kullanıyodum.Tabi bu yöntemi evde kullanabilirsin.Ben genelde evde kendi odamdayım ve sızıntı falan derdim kalmadı.Tavsiye ederim.

Böbreklerin kontrolü ise sadece hastanede yapılabilir.

Yasin, yok yok, bende olan herkeste olacak diye bir şey yok. Ben biraz cinsim, ondan :)

İlk birkaç sefer hatalı yapmandan veya yeni deniyor olmandan dolayı küçük kanamalar olur, ama sonra kesilir. Bir günden uzun sürmez o kanamalar.

Kendinden jelli sondanın 30 saniye her yerine su değip kayganlaştığından emin ol.
14 (eğer zorluyorsa 12) numara catater kullan
TAK yapmadan önce mutlaka ellerini sabunlu suyla yıka
Haftada bir banyo yap, mümkünse 2-3 günde bir (daha önce yapman gerekmiyorsa) genital bölgeni sabun ve suyla temizle
Katateri iterken asla asla asla asla kataterin içeri girecek kısmına el değme, başka bir şeyin değmesine de olanak verme
Katateri yavaş yavaş ve küçük hamlelerle it/çek. Cart diye itme/çekme! :) Sonda zaten kendiliğinden yol alır. Mesaneye kadar yavaşça it, mesane çeperine dayandığında derin bir nefes al-bırak, az biraz güç vererek it, 40 cm'lik katater'in 30-35 cm'sini yavaş yavaş it içeri. Akış durna dek bekle. Akış durduğunda (torbadan yukarı hava kabarcığı gelir) karnından derin bi nefes al, sonra karnın altında mesane üstüne biraz basır. Biraz daha idrar boşalır. 3-5 cm geri çek, yeniden akar biraz, 3-5 cm daha çek, yine akar. 3-5 cm daha çek... Akış olmayıncaya, mesane tamamen boşlalıncaya dek devam et. Sonunda mesane boaşlır, akış durur. Yavaş yavaş, balığı oltaya çeker gibi geri çek katateri.

Sıvı alımını kendine göre ayarlarsın kısa sürede. Bilirsin ne zaman su içtiğinde ne zaman sıkışıp TAK ihtiyacı hissedeceğini. Ona göre su içersin..
Mesane kapasiten 400-600 arasında olduğu sürece her şey güzel gidiyor demektir. Sıvı alımını öyle bir zamanlama ile yap ki, her TAK zamanı mesanende 500 cc civarında idrar birikmiş olsun. Asla TAK yapmayı azaltmak için sıvı tüketimini azaltma. Günde (gece dahil) 5-6 defa TAK yapman ve her seferinde 400-600 cc idrar birikmesi mükemmel bir istatistiktir :)

Nasıl gidiyor TAK uygulaması? Hayatın değişmiştir? :)

ben de omirilk felçli bir bayanım... beni mazur görün ama BU TAK NEDİR ÖĞRENEBİLİR MİYİM.
ben de sonda kullanıyorum ama tak ilk defa duydum....

Temiz Aralıklı Kateterizasyon (T.A.K.)
T.A.K. nedir?
Kendi kendinize yada birisinin yardımıyla ince ve yumuşak bir kateterle uretra yoluyla mesaneye girilerek idrarın boşaltılmasıdır.

T.A.K.’ın Amacı
Üriner sistemdeki koşulların normal kalmasını sağlamak, idrar kaçağına engel olmak, yaşam kalitesini artırmak ve sosyal hayata adaptasyonudur. Omurilik yaralanmalı hastalarda T.A.K. uygulamanın bazı gerekli şartları vardır.
Bunları şöyle sıralayabiliriz;

1- Hastanın üzerindeki kateterden kurtulma isteği
2- Hasta ve ailesi ile iletişim kurulabilmesi
3- Hastanın ellerini kullanabilmesi ve hasta meatusuna kolayca ulaşabilmesi
4- Hastanın TAK yapamadığı durumlarda bu işi yapabilecek bir aile bireyinin bulunması

TAK nasıl Yapılır? Malzemeler
Kateter, kadın ise 14f, erkek ise 12f feedin tüp olarak bilinen düz uçlu plastik kateterlerdir.
Kayganlaştırıcı
(Asla Vazelin Kullanmayınız)
El havlusu kağıt peçete
Sabun ve su
Sabunlama ve kurulama için iki ayrı bez
Ayna, idrar torbası, malzeme taşımak için makyaj çantası veya kalem kutusu olabilir.

Kadında TAK Uygulanışı
Hastanın genital bölgesi sabunlu su ile yıkanıp kurulanmalıdır. Kadın hastalar kalça fleksiyonda dizler abdüksiyonda olmak üzere oturur ve uretral meatusu görebilecek bir aynayı karşısına yerleştirir. Bir elinin işaret ve orta parmağının yardımıyla dudakları ayırır ve nazikçe yukarı doğru çeker böylece hasta yıldız şeklinde olan uretrayı görecektir. Kateterin üzerine kayganlaştırıcı dökülür. Diğer eliyle kateteri yavaşça mesaneye doğru iter ve idrarın gelmesi bittikten sonra yavaşça kateter çıkartılır. Hasta çıkarmış olduğu kateteri sabunlu su ile yıkar ve antiseptik solüsyonun içine koyar. Tekrar TAK yapacağı zaman mutlaka su ile yıkayarak kullanmalıdır. Çünkü antiseptik solüsyon uretrayı tahriş edebilir. En ideali kendinden jelli kateterlerdir. Ancak hastanın ekonomik durumu göz önüne alınmalıdır.

Erkekte TAK Uygulanışı
Erkeklerde hastanın yaşına uygun kateter, ayakta ya da oturarak yapabilirler. Penisini karnına doğru çektiği zaman bu pozisyonda uretra uzayarak U şeklini alır. Böylece kateterin üretraya girişi kolaylaşır, idrar gelmeye başlayıncaya kadar devam edilir ve bittikten sonra sonda yavaşça çıkartılır.

Çocuklarda TAK Uygulanışı
En uygun pozisyon çocuğun masa üzerine yatırılmasıdır, vücudun üst kısmının yukarı doğru kaldırılması tamamen mesanenin boşaltılmasını sağlayacaktır.

Kaynak

Ayden, TAK ile ilgili sorun varsa yaz lütfen.

TAK, en kısaca, sürekli takılı olan sabit sonda yerine, 4-6 saatte bir cataterle mesanenin boşaltılmasıdır. Böylece hem gündelik kullanımda sabit sondanın eziyetinden kurtuluyoruz, hem de enfeksiyon vb. nedeniyle mesane/böbrek deformasyonunu nispeten önlüyoruz.

Yasin, sende durumlar nasıl? Alıştın mı TAK'a?

bu gün 6cı gün ilk 3 gün sıkıntı çektik biraz ama şimdi süperim geceleri her ihtimale karşı bez kullanıyorum gündüzde tak yapmaya 1 saat kala pezervatif sonda takıyorum ilk takışımdan sonra birdaha kanama olmadı gece sızma oluyor bazen suyu fazla kaçırırsam bu sabah tak yatığımda 850 ml civarında çıktı suyu fazla kaçırdım galiba fazla kaçırmassam suyu çok rahatım başka hiç bir sorunum yok ......yaşasın yatakta sağa sola rahat dönmek...... emeğinizden dolayı teşekkür ederim

evet gecebılırsın vede acele et bence hem cınsellık acısından hemde tak kullanımı kolay ve yerınde yaparsan yanı beynını buna alıstırırsan ıyı edrsın ben 4 sendır kullanıyorum kesınlıkle cok memnunum ama once bır medıkale basvurman lazım sıgort akarsılıyor rapor alıcaksın vede her ıkı ayda bır 360 tane kandınden jellı ve kıtlı sonda dıye yazdır kıt deıdıgımız olay ıse ıdrarın cıkıs noktasında bı poset var ona yapıyorsun atıyorsun kullanımı kolay gun ıcınde yanın da 3 tane olsa aksma kadar gezersınn bu konuda oktay bey var katre saglık onlar cok ıyıler her konuda yardımcı oluyor lar sen bır cagrı at eve kosarak gelırler sonucta madııyat am ılgı fevkaldee

Üst Alt