Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Daimi sondayı kendim takıp çıkartabilir miyim?

kuşcu1

Yasaklı Üye
Konular
15
Reaksiyonlar
0
elerim ve kollarım gayet iyi durumda şükür.idrar yapama durumundan sonda takıldı.bir çok kez cıkartılıp takıldı.şimdi bu uygulamayı ben kendim yapabilirmiyim.sondanın ucundaki balonun sıvısını boşaltıyoruz sondayı çekiyoruz.doğrumuyum..

Evet foley sondayı takıp daha sonra 10 cc serum fizyolojik verilir.
Daha sonra foley sondanın ucundaki sıvıyı yaklaşık 10 cc enjektörle çekip sondayı çıkarabilirsiniz

Ama takılırken sterilizasyona önem verilmelidir yani sondanın ucu bir yere dokunmayacak steril eldiven giyilir acıyı azaltmak için katajel kulanılabilir. temizliğe dikkat edilmezse idrar yolunde enfeksiyon gelişir
belirtileri idrarda yanma, ağrı, ateş,halsizlik,mide bulantısı vs....

Geçmiş olsun

Hemşire gözetiminde uygulanması bence daha güvenilir. Daimi sonda mesane içinde balon gibi oluyor, ara sonda uygulaması gibi değil. Bence uzman tarafından taktırın. Artı hijyende çok önemli.

arkadaşım kendin rahatlıkla takabilirsin enjektörle sondanın başındaki yerden suyunu çekersin yeni sondayı takarsın üzerinde yazar kaç cc su kullanacağın mesela 30 -50 cc arası gibi yaza tek dikkat edeceğin konu takarken temizliğe dikkat et yeni sondayı özellikle sağa sola değdirme kaygan madde olarak sıvı vazelin kullanabilirsin soruların olursa biz burdayız. birde takarken sakın zorlama kasılma falan olursa zorlayabiliyor sabırlı ve yavaş

birde haftada bir enfeksiyon oluyor.idrarın geri kaçmasına dikkat ediyorum.bol su içiyorum 2 lt aşşagı düşmüyorum.idrar yapamama sorunundan takıldı.bunu cıkartıp tak dediğiniz sonda kullansam.hastanede bi ara cıkartıp 2 saat kadar bekledim contalar gevşemiş:)kacak oluyordu.ne yapayım böyle kalsınmı.

TAK yani temiz aralıklı kateterizasyon için mesanen uygunmu bazı testler lazım mesane kapasitesi, rezidü yani kalan idrar, doktorun buna karar verir. uygunsa tak la daha rahat edersin.Ama tak yaptıktan hemen sonra kaçak oluyosa zor olur daima sonda kullanmaya devam etmen lazım.

devamlı kaçağınız oluyorsa bence daimi sonda yerine kondom kateter ve bacağa bağlı idrar torbası kulanın.daimi sondanın sıkıntıları çok oluyor. daimi sondayı siz çıkarabilirsiniz ama takmayı mutlaka dr yaptırmanızı tavsiye ederim.

eyvallah bu durumda sonda kalıyor gibi gözüküyor..

Sabit sonda en geç 2 haftada bir yenilenmeli
Sabit sonda takılı olduğunda idrar akışını kapatıp açabileceğiniz klipsli torbalar tercih edilmeli. Klips genelde kapalı olmalı (yani idrar torbaya boşalmayıp mesanede birikmeli), sıkışma hissi olduğunda (ya da sızıntı olmaya başladığında (aslında sızıntı olmadan önce)) klips açılarak mesane boşaltılmalı. Böylece mesanenin daralması önlenebilir, daralmışsa yavaş yavaş genişlemesi sağlanabilir.

Üst Alt