ben kullandım, ortanın biraz üstünde performans veriyor... makul bir fiyatı varsa tavsiye ederim...
2008'de ilk akülü sandalyem ünlü YUASA markasının bir çift 33Ah'lik YUCEL modeliyle geldi... neredeyse tam 2 yıl sonra tükendi, ancak bu ilk yıllarda akülü sandalyeyi yeni yeni kullanıyordum, ayda bir, belki iki haftada bir filan... kışın 3 ay kadar hiç kullanmadığım oluyordu... o yüzden YUASA'nın performansı hakkında bir değerlendirme yapmam doğru olmaz...
YUASA artık çok kısa mesafelerde tükenmeye başlarken nette arama yaptım, o zamanlar a1enerji diye bir firma buldum Perpa'da, tel edip görüştüm, ellerinde 33Ah'lik jel/deep cycle olarak RITAR marka bulunduğunu öğrendim, ancak kargoyla göndermiyorlarmış, o yüzden bir gün taksi tutup Perpa'ya gittim, aküleri direk aldım... RITAR çiftini yaklaşık 2,5 yıl kullandım, performansı ortanın bir tık üstü diyebilirim, ilginç olansa performans düşümü sürecini daha geniş bir zamana yaymasıydı... RITAR'dan sonra kullandığım UNIVERCELL ve DEEPPOWER marka aküler böyle bir deneyim sunmadılar...
2013 ocak ayında, RITAR çifti benim varsayılan menzilime yetmeyince yine a1enerji firmasıyla görüşüp RITAR marka akü almak istediğimi bildirdim, ancak artık RITAR satmadıklarını, aynı özelliklere sahip UNIVERCELL jel akü verebileceklerini söylediler, ve bu kez kendi araçları olduğunu onunla teslimat yapacaklarını eklediler... ben de hem denemek hem de kargo ya da oraya taksiyle gitme angaryasından kurtulmak için bu teklifi kabul ettim...
UNIVERCELL çifti de 2,5 yıl dayandı, ama diyebilirim ki en uzun menzilim 8km oldu, çoğunlukla 6km'yi geçmedim, bu görece "uzun dayanma süresi"nin sebebi bu kısa mesafe... yoksa aynı sandalyeyi, aynı akü çiftiyle şimdi kullanmam gerekseydi daha 1 yıl bittiğinde akü değişimi yapmak zorunda kalırdım...
2015 yazında artık UNIVERCELL çiftinin işi bitti, bu kez a1enerji firması da piyasadan kaybolmuştu, ben de bu forumdaki başlıkları inceleyip enerjimar firmasını buldum... telefonla görüştüğümde 33Ah'lik jel/deep cycle olarak DEEPPOWER marka önerdiler, kabul ettim...
DEEPPOWER çiftinin performansı başlangıçta çok etkileyici oldu... yaklaşık bir yıl boyunca 8-10km'lik menzilde performansta belirgin bir düşüş olmadan kullandım, bu çok memnun ediciydi, ama gün geçtikçe benim yol menzilim arttı, her çıkışımda daha uzaklara gitmek istiyor, daha önceden gitmediğim, bilmediğim yerleri görmek istiyordum... bu yüzden, bir yıl dolduktan sonraki 6 aylık süreçte epeyce hızlı ve büyük bir performans düşüşü oldu, artık her çıkışımda yanıma şarj aletini de almak zorunda kaldım... böylece toplam 1,5 yılın son 6 ayında DEEPPOWER çiftinin kapasitesi ençok 5km mesafeye yetecek hale geldi...
bir kıyaslama olarak belirtmem gerekirse, UNIVERCELL akü kullandığım kısa mesafeli yol yapma dönemimde DEEPPOWER kullanmış olsaydım, önemli bir performans kaybı olmadan 2,5 yıl kullanabilirdim diye düşünüyorum...
2016'nın ekim ayında akülü sandalyemin sağ motoru aşırı ısınmaya başladı, 1 saatlik yol gittikten sonra sol motor hafifçe ılınmışken sağ motorun üstü el yakıyordu... kasım ayında yağmurlar başlamışken sağ motoru en küçük parçasına kadar söktüm, temizledim, kömür fırçaları kontrol ettim, yağ keçesini, vesaire kontrol edip yine tüm motoru topladım... bu bakımdan sonra motor düzelmiş gibi göründü, ben de madem motoru düzelttim bir de yeni bir çift akü alayım da yine eskisi gibi 20-25km'lik uzun mesafe gezilere başlayayım diye düşündüm ve aralık ayında yine enerjimar firmasından bu kez QSM marka 33Ah'lik akü aldım...
hay almaz olaydım!!!
aküler geldiğinde full DEŞARJ durumdaydı... şarj aletini bağladım, saatlerce şarj işlemi başlamadı, sonra başladı ve neredeyse 24 saat sonra full şarj oldu... ilk iki ay performansı iyiydi, 15km'lik mesafelere kadar gidebildim, ancak sonra hızla performans düşüşü başladı... bu yetmezmiş gibi sağ motorun ısınma sorunu yine başladı... bu sorunlar yüzünden, 10 yıldır kullandığım akülü sandalyemi artık emekliye ayırmaya karar verdim...
özetle...
YUASA (YUCEL) performansı değerlendirilemedi, ancak marka olarak güvenli, tavsiye ederim...
RITAR (D) jel/deep cycle, performans ortanın 1 tık üzeri, tavsiye ederim...
UNIVERCELL jel, performans orta, fiyatı ötekilerden düşükse alınabilir...
DEEPPOWER jel/deep cycle, performans ortanın 1 tık üzeri, tavsiye ederim...
QSM jel/deep cycle, uzak durun!