Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Delirium hangi kategoride değerlendirilir ve % kaç oran verilir?

aydünyavaz

Aktif Üye
Konular
634
Reaksiyonlar
369
Delirium (deliryum) engelli raporunda hangi kategoriye girer.

Zihinsel mi.

Ruhsal/Duygusal mıdır?

yüzde kaç ORANI vardır?

Merhaba,

Deliryum, bilinç bulanıklığı ile giden bir beyin hastalığıdır.
Özellikle hastanede yatan hastalarda görülür.
Genel hastanelerde yetişkinleri etkileyen en yaygın akut bozukluk büyük olasılıkla deliryumdur.
Deliryum ağır bir fiziksel veya zihinsel hastalık nedeniyle oluşabilir. Epilepsi, ateş, zehirlenme, beyin zedelenmesi,
ağır gıda veya su eksikliği, ağır alkol bağımlılığının bırakılması, enfeksiyon gibi durumların deliryuma neden olduğu bilinmektedir.

1. Dikkati belirli bir konu üzerinde yoğunlaştırma, sürdürmede yetersizlikle giden bilinç bozukluğu.
  2. Algı bozukluğunun ortaya çıkması ya da bilişsel değişikliklerin (bellek, yönelim, dil bozukluğu gibi) olması.
  3. Tablonun kısa bir sürede gelişmesi (Genellikle saatler veya günler) ve gün içinde dalgalanmalar göstermesi.
  4. Anamnez, fizik muayene ya da laboratuvar verilerinden, tablonun genel tıbbi bir durumun doğrudan etkilerine bağlı olduğunu gösteren kanıtların bulunması.

Başlığınızı düzelttim, yanlış anlaşılmış olabilir..

Rahatsızlığınız sanrısal bozukluk olarak geçer diye düşünüyorum.
Buna göre oranları veriyorum ama kesin olarak bilemiyorum.
Sakatlık oranı cetvelinde zihinsel ve ruhsal hastalıklara verilen oranlar:

C- Şizoaffektif bozukluk (manik, depresif ve karışık tip)
a-Tedaviyle çalışma olanağı veren:% 45
b-Tedaviyle çalışma olanağı vermeyen:% 80

D- Sanrısal bozukluklar (paranoya, paranoid psikoz, parafreni tanılarını içerir)
1-Tedavi ile işlevselliği tam düzelen:% 0
2-Tedaviyle çalışma olanağı veren:% 40
3-Tedaviyle çalışma olanağı vermeyen:% 70

E- Atipik veya başka türlü adlandırılamayan psikozlar
1-Tedaviyle işlevselliği tam düzelen:% 0
2-Tedaviyle çalışma olanağı veren:% 45
3-Tedaviyle çalışma olanağı vermeyen:% 80

[FONT=Verdana]Teşekkürler @[/FONT]Plumeria[FONT=Verdana] ilgi ve alakan için.[/FONT]

[FONT=Verdana]Acaba DELİRİUM zihinsel bir hastalıkmıdır
[/FONT]Engelli raporlarında hangı kategorıye gırer ki?

E- Psikoaktif Madde Kullanımına Bağlı Ruhsal ve Davranışsal Bozukluklar (duygulanım bozukluğu, bağımlılık sendromu, alkol ve madde kullanımına bağlı psikotik bozukluk -alkol halusinozisi, alkol paranoyası-)
1-Tedavi ile işlevselliği tam düzelen 0
2-Tedavi ile işlevselliği kısmen düzelen 20
3-Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen 35

Ruhsala girer ve yukarıdaki tablodan oran verileceğini düşünüyorum.

teşekkürler @KKELEBEKK

Peki ya diğer psıkıyatrık hastalıklarla beraber görülebilirmi delirium hastalığı?
Örneğin, şizofreni,sanrısal bozukluklar, vs

Konu hakkında başka görüşü olan varsa yazabilirsiniz.

Tamam @Plumeria ilgi ve alakan için teşekkürler.

Ben yeni yeni insanlar gelir diye umut var içimde.
Onun için konulara elimizden geldiği kadar yazmaya çalışıyoruz.

kenarda köşede mutlaka birileri vardır.

Deliryum veya ajite hasta hakkında bilginiz varmı

Travma sonrası hafıza kaybı ajite durumunda bir hastam var 10 gündür durduğu yerde durmuyor doktorlar beyinde bi sıkıntı yok psikoloji bakacak deyip 15 gün youn bakım 2 gün servisten sonra eve gönderdi 10 günsen beri evdeyiz pisikiatr de ilaç verdi ibsanları zorda olsa tanıyor konuşuyor az kelimeleri yuvarlıyor yürüyır ama düşme tehlikesi var çocuklar ben anne ve babası umrunda değil tek derdi sigara ona takmış durumda veriyoz 5 dakka sonra bidaha istiyor ilaçlarla bölük pörçük uyuyor perişan olduk bu gibi durumlar hakkında bilgi sahibi olan şütfen yazzın teşekkirler

Smaay09

Çok geçmiş olsun. Bir arkadaşımın annesi kanser ameliyatı sonrası delirium olmuştu. Hastanede kimse doğru düzgün ilgilenmedi doğrusu. Sonra bir bakıcı kullandığı ilaçlara bakıp "buna xxx mide ilacı neden oluyor" demişti. O ilacı kestikten sonra %90 düzelme olmuştu. Yani, bir ilacın başka bir ilaçla etkileşimi de bu rahatsızlığı tetikliyor olabilir (sanırım bunu doktora söylediklerinde doktor dikkate bile almamıştı!!)
Hastanızı sakin tutmalısınız, ortam değiştirmemeli, kalabalık arasında bulunmamalı, psikiyatri ilacını aksatmamalı.

Üst Alt