Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Depresyon psikoza sokar mı?

sokr@t

Aktif Üye
Konular
106
Reaksiyonlar
585
Sağlıklı bir birey yaşadığı bir şey yüzünden acı, üzüntü duysa ve ağır bir depresyon geçirse psikoza girebilir mi ?Psikoz mu denmeli?

@sokr@t, Bence pisikoza depresyona veya travma sebebiyle girmez ama altta genetik veya beyin kimyasında ki zaten olan bir bozulma varsa bu tür ağır travmalar tetikler ve pisikoza girer.

Öyle olsa ne ağır olaylar yaşayanlar var hepsi pisikoz hastası olurdu.

Yani depresyon ve travma yaşanıldığı için pisikoza girilmiyor kişi zaten pisikoz bir kıvılcıma bakıyor oda yaşanılan ağır herhangi bir durum oluyor.

Tabi tersini söyleyenlerde var.

Şuda var ama çocuklukta yaşanılan travmatik olaylar pisikoza zemin hazırlamı evet bence hazırlar ama tek başıba sebeb değil.

Birde şu konu var kişi zaten pisikozdur remisyondadır travma ve stres piskozu arttırırmı kralını yapar hemde bu hastalık hiç stres ve türü şeyleri sevmiyor.

@kara duman, kişinin yaşadığı durumdan dolayı psikoza girebilmesi için genetik yatkınlığının da olması gerekiyor mu demeliyiz bu durumda mesela çocukluğunda olsun ya da şimdi olsun o üzücü olayları yaşamasa genetik yatkınlığı olsa bile psikoza girmeyecekti belki bu durumda o zaman ya da dediğin gibi ne üzücü olaylar yaşayanlar var ama psikoza girmiyorlar beyinde problem olmadığında öyle mi?
Yani kişinin yaşadıklarının psikoza sokabilmesi için illa genetik yatkınlık dediğimiz şeyin olması gerekiyor aksi halde psikoza girmiyor mu?

Eski bir konuşmacı vardı.Ağır durumlar sonrası kim olduğumu anladım gibi bir açıklamasına denk gelmiştim.Daha önceki konuşmaları psikoz barındırıyordu.

@NewDay,
Eski bir konuşmacı mı ? Nerede burada mı ?Konuşmaları psikoz barındırıyordu derken nasıldı da psikoz olduğunu düşündürdü sana ?

@sokr@t,
Eski şu an yaşıyor.
Bu aralar söylediği şeylerin nerdeyse aynısı konuşma ama o dönemde psikoz olarak görmemişler.

Genetik+Sosyal+Çevresel faktörler diye açıklanıyor. Örneğin;

Yatkınlık+Zorlu çocukluk+madde kullanımı bu üçlüyü betimliyor.

Benim deneyimimde psikotik özellikle depresyon olarak başlayıp evrildi.

@gakk27,Kalıcı olmasa bile genetik yatkınlığı olmayan birisi büyük bir acı,üzüntü yaşasa çocuğunu kaybetmek gibi mesela ağır bir üzüntü yaşasa depresyona girse geçici ya da bir defaya mahsus psikoza girebilir mi ? Girebilirse bu kişiye psikoz hastası denilebilir mi ?

@sokr@t, Benim okuduklarım ve gördüklerim genetik yatkınlık ve beyinde kimyasal bir problem olmadı takdirde pisikoza girmenin düşük ihtimal olduğu.

Şöyle bir şeyde var anne veya babası pisikoz olup aynı şeyleri yaşayan kardeşler var biri pisikoz türü rahatsızlığa sahip oluyor diğerinde hiç bir şey yok

Ama bu tür rahatsızlıklar tam olarak anlaşılabilmiş değil hiç kimse kesin konuşamaz.

@sokr@t,

Yani yaktınlık derecesel diyelim hocam mesela,

Hani a şahısı salt alkolizmle psikoza evrilirken b şahsı yıllarca sürünmece ile psikoza girer gibisinden.

Bu halde dediğinize çıkıyor sonuç.

Bir de 19-29 aralığında şizofreni olmadınız ama bu 45-75 aralığında alzheimers olmayacağınız anlamına gelmez.

@gakk27, kişinin genetik yatkınlığı hiç olmasa sırf yaşadıklarından ötürü ne şizofren ne alzheimers olmaz mı diyorsun yani ?:unsure:

@sokr@t,

Diyorum ki,

Belki de;

Yatkınlık bir spektrumdur ve herkesin belli bir akıl sağlığını bozma tuşu vardır.

Yani az yatkın çok yatkın artı başına ne geldi ne yedi ne içti.

Genetik yatkınlık varsa olması mümkün. Nasil ki travma sonrası stres bozukluğu psikoz yaşatabiliyorsa depresyonda yapabilir.

@Şamil676767,
Pekiyi genetik yatkınlık yoksa ama kişi çok ağır bir depresyon geçiriyorsa geçici de olsa ya da bir kerelik bile olsa psikoza giremez mi ?

Psikoz demezler de depresyonun ağır teşisleri var onlardan sayılır. Ben psikoz atağınagirmwden önce depresyondaydım ağır şekilde.

@sokr@t, Genetik yatkınlık olması lazım ama bence çok ağır depresyonlar psikoz yaratabiliyordur sadece genetik olacağını düşünmüyorum

Psikotik depresyon, majör depresif bozukluğun sanrısal düşünce ve halüsinasyonlarla karakterize şiddetli bir alt tipidir. Bireyler, genellikle suçluluk, değersizlik veya korku duygularını yansıtan yanlış inançlarla birlikte yoğun bir üzüntü yaşarlar.

@Şamil676767, toplamda üç defa psikoza girdim hepsinde de öncesinde ağır depresyon geçiriyordum yaşadıklarım ve takıntılı olmamda etkili tabii düşünmekten kafamda kurmaktan oldu okb ydi benim teşhisim psikoz sonradan çıktı 2017 den beri girmiyorum .

@creatinonofworld, aynen bende öyle düşünüyorum mesela evladını kaybetse biri üzüntüden depresyona girse geçici de olsa psikoza girebilir belki neden girmesin illa genetik yatkınlık olması gerekmez bence de ağır depresyon yaşayan birinde psikozda görülebilir belki geçici ya da bir defaya mahsus psikoz olabilir diye düşünüyorum tabii uzmanı değiliz tahmin bizimkisi sadece o kadar

Üst Alt