Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Dersanede yüzyüze eğitimin sağlanamadığı sürenin ücret iadesi..?

Ufukalp

Emektar Üye
Konular
15
Reaksiyonlar
13
[FONT=sans-serif]Arkadaşlar merhaba.
Bugün oğlumun üniversite sınavına hazırlık için devam ettiği dersaneye gittim, taksit yatırıp aylık senedimi almaya.[/FONT]

[FONT=sans-serif]Okulların açılması planlanan Haziran ayında onlar da yüzyüze eğitime başlayacaklarını belirttiler.[/FONT]
[FONT=sans-serif]Aşağıda değineceğim konuda özellikle hukukçu arkadaşlar olmak üzere sizlerin görüşlerini merak ediyorum.[/FONT]
[FONT=sans-serif]Dersanedaki eğitim, öğrenim yılının başladığı Eylül ayı ile başlayıp Haziran ayı sınav öncesi haftaya kadar devam etmesi planlı idi ve o şartlarda çocuğumun kaydını yaptırdım.[/FONT]
[FONT=sans-serif]Eğitim ücreti olan 6.500 TL için 10 taksit şeklinde 650 liralık senetler yapıldı.[/FONT]
[FONT=sans-serif]Malûm Corona salgını nedeniyle Mart ayı yarısından itibaren okullar ile birlikte dersanede de yüzyüze eğitime ara verildi.[/FONT]
[FONT=sans-serif]İnternetten görüntülü olarak günde bir buçuk saat gibi uzaktan eğitim yapılıyor.[/FONT]
[FONT=sans-serif]Bugün son senet için gittiğimde sözleşme gereği verilmesi gereken yüzyüze eğitimin 2 aydır verilemediğini, en az bir ay daha da verilemeyeceğini, benim ücretini ödediğim yüzyüze eğitimin sağlanamadığını, en azından son ayin 650 liralık taksidinin alınmaması gerektiğini belirttim.[/FONT]
[FONT=sans-serif]Ancak uzaktan eğitim ile devam ettiklerini, bir şey yapamayacaklarını belirttiler. Ben kurum ile yüzyüze eğitim için anlaştığımı, uzaktan eğitim modeli olarak internette bir sürü bedava video olduğunu, dershanenin sözleşme yükümlülüğünü yerine getiremediğini belirtsem de talebim kabul edilmedi.[/FONT]
[FONT=sans-serif]Son taksidi de ödeyip senedimi aldım.[/FONT]
[FONT=sans-serif]Şunu da belirtmek istiyorum:[/FONT]
[FONT=sans-serif]Özel okullarda ücret iadesi gibi konular gündeme gelince özel okulların da salgın sonrası yüzyüze telafi eğitimi vereceği milli eğitim bakanlığı tarafından açıklandı. Dershanenin ise öyle bir imkanı olmayacak. Çünkü okulların açılması için en erken ihtimal 1 Haziran ve sınav zaten Haziran sonunda.[/FONT]
[FONT=sans-serif]Bu durumda ben, uzaktan eğitim ile amaçlanan performansın mümkün olmadığı, yüzyüze eğitimin verilemediği 3 aylık sürenin taksitlerinin tarafıma iade edilmesi talebiyle Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurmak istiyorum.[/FONT]
[FONT=sans-serif]Bu konudaki fikirlerinizi öğrenebilir miyim ?[/FONT]

hukukta yeri var mı bilemiyorum ama mücbir sebebten dolayı hizmetten yoksun kalma ve akabinde mağduriyete uğrama
şeklinde görüyorum.
bu şekliyle, alacak tahsili için verilemeyen hizmetleri belgelendirip mahkemeye giderdim.

Ticaret Hukukunu çok bilmiyorum ama önce sözleşmeye bakmak lazım sanırım, yani tarafların yükümlülükleri nedenleri niçinleri kaba hatları ile orda vardır diye düşünüyorum,
Diğer taraftan bizim hukuk sisteminde şu anki gibi bir dönem benim bildiğim yaşadığım süreçte hiç olmadı, yani bu toplumsal olaya, salgına ilişkin bir emsal olduğunu sanmıyorum, süreç bittikten sonra bu yönde pek çok dava olacak eminim, bakınca herkes kendince haklı, kiracı,ev sahibi,öğrenci, dersane vs. Yani uzun lafın kısası bu sorunun bence net bir cevabı yok. Aynı olayda eminim pekçok yargı kararı olacak bir süre.Tüketici Hakem heyeti de su süreçte mahkemeydi vs de uğraşmamak adına en kolay ve pratik çözüm. Çözüm derken birşeyler yapmak adına, Çünkü bu konuda onlarda tıkanacaktır.

Devlet yaşanan bu döneme ilişkin yayımladığı idari düzenlemelerden birinde "mücbir nedenle" ilişki kurduğu görülmektedir.

Örneğin 24.03.2020 tarihli ve 31078 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 518 Sıra No.lı VUK Genel Tebliği’nde, Koronavirüs (COVID-19) salgınından ve bu kapsamda alınan tedbirlerden doğrudan etkilenen ve bu tebliğle belirlenen mükelleflerin Vergi Usul Kanununun mücbir sebep hükümlerinden faydalandırılması Tebliğe bakılabilir.

Hizmet alın(a)maması veya bunun mümkün olmaması, dürüstlük ilkeleri, makul tenzilat gibi meseleler dilekçede yazılabilir.

Sulh ile, eğer bu mümkün değil ise o halde tüketici hakem heyetlerine gitmeyi ben de makul buldum doğrusu.

Limitleri hatırlamak lazım:
- 2020 yılı için 6 bin 920 TL altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine
- Büyükşehir statüsünde olan illerde 6 bin 920 TL ile 10 bin 390 TL arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetlerine

Arkadaşlar teşekkür ederim.
@hozgul tutarın küçüklüğünden dolayı tüketici hakem heyetini tercih edeceğim zaten. Yoksa o tutar için dava falan açılmaz.
@Makiyato
Verdiğiniz kiracı - ev sahibi örneği konumuzla çok farklı. Ev sahibinin salgın dolayısıyla zorda kalan kiracısına kiradan muaf tutma ya da herhangi bir şekilde kolaylık gösterme zorunluluğu yok. Ev sahibi insani ve vicdani duygularıyla hareket ederek böyle bir özveride bulunabilir. Yapmazsa kiracı herhangi bir hak iddia edemez. Bizim konumuzda ise sözleşmede yer aldığı halde verilemeyen bir hizmetin ücretinin tahsili var.

benim onerim duygusal olacak:)
durumunuz iyiyse birak tuketici heyetini. is olacagina varsin. parani oglunun basi gozu sadakasi, hayirli saglikli egitim hayati icin bagisla.
neden dersen egitimcilerde zorda.

GRAHAM BELL
Hangi eğitimciler zorda, hepsi uzaktan eğitim ayağına ücretlerini alıyorlar.
Kamu zaten garanti maaşlı, zorda olan kim ?
Dediğiniz gibi bile olsa patronunun yapmadığı ödemeyi vatandaş mı yapsın ?
Almadığı eğitimin ücretini iade istememek hiç bir şekilde hayır hasenat olarak değerlendirilemez. Çünkü bu tutar direkt dersane sahibinin kasasına gider.
Ben o eğitim kurumları zincirinin patronundan daha mı zenginim ?
Çok yanlış düşünüyorsunuz. Hayır yapmak istediğimde çevremdeki ihtiyaç sahiplerini gözetirim.

universite sinavina girerken, sinav sonucu filan. danismanlik yapiliyor dersanelerde bildigim. gidecek gorusecek cocugunuz. arkadaslarinin yaninda otelenmesi belki gururuna dokunacak delikanlinin. bunu istemezsin galiba. buyuk meblag degilse elleme bence.

GRAHAM BELL
Ötelenmesi derken ? Müşteri odaklı bir eğitim kurumunda, hele hele ülkenin sayılı kurumsal eğitim kurumu zincirinden birinde böyle bir tavır mümkün değil.
Şahsi olarak öyle bir şeye yeltenen olursa da inanın çok pişman olur.
Siz her haksızlığa eyvallah edip boyun büken bir yapıya sahip olabilirsiniz, ben öyle biri değilim.
İhtiyacım olmasa bile zorba bir patrona bırakmaktansa alıp ihtiyaç sahibi birine vermeyi tercih ederim.
Danıştığım konu doğrultusunda bir fikriniz varsa buyurun, yoksa bu minvalde tavsiyeye kapalıyım.

Merhaba arkadaşlar benim çocuğumda 8 sınıfta dershaneye gönderiyordum 5000 tl ye anlaşmış aylık 500 olarak ödüyordum üç aydır ödeyemedim bende işsiz kaldım milli eğitime sorduğumda dershane diye birşey 8 sınıfta yok derseniz var şikayet etmiş olursunuz dediler tamam ismini söylemedim bende tv ve uzaktan eğitimle eğitim veriyoruz diyorlar 1 haziranda görüşürüz diyorlar açılırsa okullar bu üç aylık taksit ne olacak bir bilgisi veya kanuni dayanak varmı teşekkürler.

Üst Alt