Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Devlet memurları için, maluliyet yardımı kriterleri nelerdir?

berkay01

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
İyi günler.12.08.2012 de hava kuvvetlerinde astsubay olarak işe girdim.09.01.1021 de Kronik bipolar bozukluk ile TSK da görev yapamaz heyet raporu aldım.Rapor MSB Sağlık kom. onaylandı.21 mart 2012 de SGK ya gitmiş.Raporda kesinlikle güç kayıp oaranı özür oranı yüzde olarak belirtilmemiş sadece Duygu durum bozukluğu kronik bipolar bozukluk yazmakta.Özür oaranı SGk kamu çalışanları emeklilik birimi tarafından belirlenecekmiş.Benim gibi TSK personeli Sgk tarafından 1.-2.-3.-4. dereceden malül olarak emekli edildiğimiz taktirde OYAK ve TSK adaki bazı vakıflardan daimi yardım almaktayız.

Oyak kanunun 26 maddesi :

Maluliyet yardımı aşağıdaki hallerde ödenir: a)Tam ve daimi malullük, üyelerden herhangi biri ister vazife dahili ister
vazife harici olsun, herhangi bir kaza, hastalık ve sakatlık neticesinde bir işle
meşgul olmak imkanından kati surette mahrum kaldığı heyeti sıhhiye
raporu ile tebeyyün ettiği takdirde tam ve daimi malul addedilir.
Muvakkat ve kısmi malullük ile muvakkat hastalıklar tam ve daimi maluliyet
mefhumunun haricindedir. Ancak, vücudun yarısının felci, iki kol veya iki
bacağın, iki elin, iki ayağın ve iki gözün, bir kol ile bir bacağın, bir el ile bir
ayağın tamamıyla kaybı, tedavisi gayrikabil daimi hastalıklarla gayrikabili
tedavi olduğu heyet-i sıhhiye raporu ile tebeyyün edip Kurumca da vazifeye
devamına imkan olmadığı kabul edilen sair hastalıklar tam ve daimi
maluliyet hali olarak kabul edilir.
Hastalık sebebiyle yapılacak tam ve daimi maluliyet yardımı, maluliyet halinin tespitinden bir sene sonra ödenir.
Şimdi SGK bizim gibi devlet memurlarını yukarıda bahsetiğim 1. ve 4. dereceye kadarmalulen emekli etmelerinde kriter nedir benim rahatsızlığımın güç kayıp cetveline göre güç kayıp oranı yüzde 70 olarak gözükmekte.

teşekürler

yazdığınız tarihler yanlış yazılmış galiba.
iki çeşit emekli olabilirsin.malülen emekli veya erken emekli.
alaçagın rapora göre şekillenir.%60 ve yukarı alırsan malulen emekli olabilirsin,%40 ile 59 arası alırsan erken emeklilik şartların tutuyorsa erken emekli olabilirsin.
normal emekliliği dolan bir astsubay normal emekli olmayıp malulen emekli olmak için rapor almıştı ve malülen emekli olmuştu.nedenini sorduğumda malülen emekli olmanın daha avantajlı olduğunu, oyak tan mamuliyet yardımı aldıklarını sölemişti.

evet tarihler yanlış 12.08.1989 tarihine çalışmaya başladım.ve 09.01.2012 tarihinde tsk da görev yapamaz raporu aldım

Berkay, sen askeri personelsin. TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine göre durumun karara baglanmış ve "TSK'nde görev yapamaz "kararıyla raporun çıkmış. Bu raporun MSB tarafından da onaylanmış. malulen emekliliğin için bu raporun SGK'na gönderilmiş. SGK bu raporu onaylayacaktır. Aylık tutarın, derece vs diğer detayları pek bilmiyorum. Öğrenmek istediğin diğer detayları SGK il Müdürlüğüne giderek ogrenebilirsin. Ya da emeklilik birimini arayarak telden sorabilirsin.

Senin raporunda oran yazmaz. TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği ekindeki hastalıklar ve arızalar bolumunde hangi dilim içinde yer alıyorsan ona bakarlar. Senin tanın da Hastalıklar ve arızalar listesindeki 15. madde "D" dilimi 3. fıkrasına uyuyor.
Senin baglı bulundugun Kuvvet Komutanlıgı sınıflandırma listesinde bu tanının oldugu yerde tüm sınıflar "-" durumda oldugu için sınıflandırma listesinde "d" dilimi, fıkraları yok. Bu durumda sana sınıf değişikliği değil "Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapamaz" kararı verildi. TSK Sağlık yeteneği Yönetmeliği kapsamında verilen raporda oran yazmaz. "Görev yapamaz" kararı verilmiş zaten bUnu da sgk onaylayacaktır.
Sakatlık oranı cetveli'yle işin yok senin. Hiç onu işe karıştırma. OYAK için de sitesine bakarsın. Malul durumda oldugun için bu şartda sorun yok. maluliyetinden dolayı o yardımdan yararlanabilirsin. Başka şart varsa bilmiyorum bakmadım.

askeri personelin malüliyet derecesi

İyi günler, verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.Ben kronik bipolar bozukluk teşhisiyle TSK da görev yapamaz raporu aldım.Rapor MSB ce onaylandı. mart SGK ya gitmiş.Biliyorsanız bizim TSK sağlık yönetmeliği F15 d/3 SGK bizi neye göre emekli ediyor?Yani bizim güç kayıp oranımız nasıl tespit edilecek? Devlet memurları için1ve 4. dereceye kadar olan malullükleri nasıl belirleniyor?Biz 1 ve 4. dereceden malül sayılırsak oyak ve bazı TSK vakıfları bize daimi malulük yardımı yapıyor.Sakatlık cetveline göre kronik bipolar bozukluk p özür oranı veriyor.Bana bu konuda bildikleriniz aktara bilirseniz sevinir. Teşekkür ederim

Cevabı yukarıda verdim Berkay. derece vs gibi detayları Kurum'una da sorabilirsin. Detayları pek bilmiyorum.
Yukarıda maluliyetinin neye göre belirlendiğini yazdım zaten. Bu durumda OYAK yardımı alabilirsin. malul sayıldıgın için. Oyak'ın başka şartları varsa bilmiyorum bakmadım.

askeri personelin malüliyet derecesi

Kalem kardeşim verdiğiniz bilgilerden dolayı sizden Allah razı olsun.Bizim OYAK kanunu
Oyak kanunun 26 maddesi :

Maluliyet yardımı aşağıdaki hallerde ödenir: a)Tam ve daimi malullük, üyelerden herhangi biri ister vazife dahili ister
vazife harici olsun, herhangi bir kaza, hastalık ve sakatlık neticesinde bir işle
meşgul olmak imkanından kati surette mahrum kaldığı heyeti sıhhiye
raporu ile tebeyyün ettiği takdirde tam ve daimi malul addedilir.
Muvakkat ve kısmi malullük ile muvakkat hastalıklar tam ve daimi maluliyet
mefhumunun haricindedir. Ancak, vücudun yarısının felci, iki kol veya iki
bacağın, iki elin, iki ayağın ve iki gözün, bir kol ile bir bacağın, bir el ile bir
ayağın tamamıyla kaybı, tedavisi gayrikabil daimi hastalıklarla gayrikabili
tedavi olduğu heyet-i sıhhiye raporu ile tebeyyün edip Kurumca da vazifeye
devamına imkan olmadığı kabul edilen sair hastalıklar tam ve daimi
maluliyet hali olarak kabul edilir.
Hastalık sebebiyle yapılacak tam ve daimi maluliyet yardımı, maluliyet halinin tespitinden bir sene sonra ödenir.böyle diyor.Birde bizim TSK dayanışma vakfı var.Onunda yardım yapmada bazı şartları var.
Personel TSK'dan malulen ayrılması halinde maluliyet yardımı almaya hak kazanır. Ancak maluliyet derecesinin 1-4 arasında olması şartıyla. 5 ve 6’ncı dereceden malullere maluliyet yardımı yapılmaz.

[FONT=verdana]
[/FONT][SIZE=4][FONT=times new roman][/FONT][/SIZE]Kalem hanım oyak yukarıdaki kanuna göre bipolar bozukluğu olan hastalar daimi yardım kapsamına girer mi siz nasıl yorumluyorsunuz kanunu?Bizim raporlarda tama özür oranı yazmıyor ama özür cetvelinde ki özür

oranı bize verilmez mi? Çok garip bir durum.Çünkü oyak bize daimi malul yardımını yapmamak için elinden ne geliyorsa onu yapmaya çalışıyor.

Berkay, sakatlık oranı cetveli'ni ve maluliyet cetveli'ni unut. Sen TSK mensubu askersin. SGK ( Kurum Sağlık Kurulu) senin maluliyetini tesbit için TSK Sağlık Yönetmeliği'ni esas alır. Zaten raporun TSK Sağlık yeteneği Yönetmeliğine uygun düzenlenmiş. SGK bunu onaylayacaktır. Malulen emekliliğinde sorun yok yani.

Yukarıda 1. 4. derece diyince baktım bu vazife malulluğü dereceleri için ama. Emeklilikten uzak durdugum için detaylara vakıf değilim ben.
Bu konuda malulen emeklilik ve vazife malullugu konusunda bilgi ve tecrubesi olan arkadaşlar yardımcı olsunlar sana. Bundan sonrası çünkü 5510 sayılı yasa ile ilgili senin için.

Şimdi vazife malullükleriyle ilgili cetvel için şurayı incele:[FONT=Arial]Vazife Malullüklerinin Nevileri ile Dereceleri Hakkında Nizamname [/FONT]

...
EK BİLGİ: İlgili Yönetmelik der ki:
[FONT=Arial]Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendindeki sigortalıların çalışma gücü kaybı tespiti
[/FONT][FONT=Arial][SIZE=2]Madde 13 - (1) Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucuları sağlık kurullarınca düzenlenen sağlık kurulu raporlarına istinaden, sigortalıların ilk defa çalışmaya başladığı tarihten sonra vücutlarında oluşan arızaları veya tedavi edilemeyen hastalıkları nedeniyle, çalışma gücünün en az `'ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiğini Kurum Sağlık Kurulu tespit eder. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2](2) Söz konusu maluliyet kararı verilirken;[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2]a) Sigortalıların çalışma gücünün en az `'ını kaybedip kaybetmediklerinin tespitinde Arıza/Hastalık Listesi (Ek-1),[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2]b) Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde çalışan askerî ve sivil personel ile askerlik görevi ile yükümlüleri için, 8/10/1986 tarihli ve 86/11092 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği, [/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2]c) İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan personel için, 4/8/2003 tarihli ve 25189 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği,[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2]ç) 10/6/2004 tarihli ve 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun kapsamında çalışan ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi Koruma Güvenlik Görevlileri için belirlenen ve 7/10/2004 tarihli ve 25606 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte belirtilen sağlık şartları,[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2]esas alınır. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2](3) Vazife malullüğü hâlinde ise, 13/7/1953 tarihli ve 4/1053 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Vazife Malullüklerinin Nevileri ile Dereceleri Hakkında Nizamname esas alınır.[/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=2](4) Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce çalışma gücünün `'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilen sigortalılar ile yedek subay veya er olarak ya da talim, manevra, seferberlik veya harp dolayısıyla görevleri ile ilgileri kesilmeksizin silah altına alındıkları dönemde malul olup, bu malullükleri asıl görevlerini veya işlerini yapmaya mani olmayanlar hakkında, bu hastalık veya özürleri sebebiyle malullük sigortasına ilişkin hükümler uygulanmaz.[/SIZE][/FONT]

TSK ile ilgili bilgi ve deneyimi olup yardımcı olabilecek arkadşaımız var mı acaba?

Berkay, malesef OYAK yardımı alman çok çok çok zor. Oyak'la ilgili bişiler okudum baya. OYAK askerlerin baya canını sıkıyormuş:)
Sen malulen emekli olsan bile Oyak bu Maluliyet durumunu hesaba katmıyor GATA'dan yeni ve kesin işlemli rapor istiyormuş.
Yani sen malul olduktan sonra istersen 1 ve 4. dereceden malul sayıl yine de GATA'ya sevk ediyormuş. Gata'dan gelen kesin işlemli rapora gore işlem yapıyormuş.
Bu raporda oran yazmıyor. Alacagın raporda "TSK'de görev yapamaz, bedenen ve fikren başka bir işte çalışabilir" gibi bir ibare olursa OYAK yardımı alamıyorsun.
Yani tam ve daimi maluliyetten kasıt TSK'de ve hiçbir şekilde başka bir işte çalışamıyor olmak.
GATA'ya sevk edildiğinde senin ömür boyu çalışıp çalışamayacagınla ilgili bir ibare yazılması isteniyor. Oran vs yok bu raporda.
Bu anlamda şuradaki tecrubeyi oku:OYAK la ilgili son bilgiler....
Vatandaş 4. dereceden malul olmuş ama gel gör ki yine kabul edilmemiş.
Ayrıca bu konuyla ilgili baya şikayet ve rahatsızlık söz konusu.
Senin için yorumuma gelince.
Oyak yardımı bu şartlarda senin için çok zor. Yararlanamazsın. Gata sana tam ve daimi malulluk konusunda bir rapor vermez.
OYAK maluliyet yardımı için GATA'dan "TSK'de görev yapamaz, bedenen ve fikren başka işte çalışamaz" kararlı kesin işlemli rapor isteniyor anlayacağın.

merhabalar, sayın melek hanım bugün bana oyaktan siz yazdıktan sonra iadeli taahhatütlü bir yazı geldi.Yazıda maluliyet yardımı işlemlerinizin sonuçlandırılabilmesi için ek te gönderilen sağlık raporunuza birlikte Ankara GATA Hastanesine başvurmanız gerekmektedir denmekte.Burada sizin yukarıda yazmış olduğunuz ''
TSK'de görev yapamaz, bedenen ve fikren başka bir işte çalışabilir" sorulmakta.Ayrıca Vasi tayinine gerek olup olmadığının bildirilmesi isteniyor?
Evet maalesef Oyak bize bu yardımları yapmakta ayak diretiyor.benim rahatsızlığım '' kronik bipolar bozukluk''Ben bu hastalık yüzünden çok paralarım gitti.Şu anda da bayağı borcum oldu.Ben fikren çalışabir raporunu GATA bana verirse neden tsk da görev yapamaz raporu verdiler.Bedenen çalışmamda zaten problem yok.Geçen sene bir arkadaş psikotik bozukluktan GATA dan TSK da görev yapamaz raporu aldı, Oyak onu da tekrar ek rapor için Gata ya yönlendirdi.Ama bu arkadaşa oayak bu maluliyet yardımını yaptı ve Vasi tayin etti.Benim rahatsızlığımda da dönem dönem psikotik yömleri var.uykusuzluk ,unutkanlık kendini farklı kişilerde (polis doktor...) hissetme çok para harcama ,kendini tam ifade edememe,huzursuzluk uyum sağlayamama ,kapalı yerlerde duramama,ev ve çoçuklarla ilgile neneme evden dışarı çıkmama vs yazıyor.Bu durumda siz acaba ne yorum yaparsınız Kronik Bipolar bozukluk hastası dışarıda iş kurup veya bir işte resmi veya özel hayatını kazanabilir mi?Psikotik bozukluk ile bipolar bozukluk arasında ne gibi farklılıklar var?sonuçta benim rahatsızlığımda da psikotik kökenli ? buna nasıl bir yorum yaparsınız?

Berkay, yukarıda açıkladım. Malesef sen de söyledin. Bedenen çalışmanda sorun yokmuş. Bu durumda GATA sana tam ve daimi maluliyet için yukarıda belirttiğim ibareli bir rapor vermez. Bedenen çalışma imkanın oldugu için OYAK'ın istediği ibareli raporu alamazsın. Şansını dene tabi.
OYAK yardımı alabilmen için "TSK'de görev yapamaz, bedenen ve fikren başka işte çalışamaz" ibareli rapor isteniyor. Bunu bil ve fazla umutlanma.

Berkay, aceleden hastalıgınla ilgili kısımları tam okumamışım, özür. Eğer hastalığın günlük işlerini yapmayı etkiliyor bedenen bir işte bile çalışmana imkan vermiyorsa, sosyal hayatını etkiliyor çalışmanı bedenen ve fikren imkansız kılıyorsa bu durum raporle belgelenirse alabilirsin tabi. Önemli olan GATA'dan bu anlamda uygun ibareli raporu alabilmen. GATA'nın vereceği bu rapor kesin işlemli rapor olacagı için OYAK o raporu esas alacak zaten. Ama çalışmanı ve gündelik hayatını sürekli olarak kısıtlamıyorsa ve bu tesbit edilirse oyle bir rapor alamazsın söyleyim.
O yüzden bunları bil ona göre GATA'ya başvur. Hastalıgın çalışmanı, gündelik hayatını kısıtlıyorsa, çalışman imkansızsa, nasıl kısıtladıgını hissettir. Hazırlıklı git. Bu güne kadar hastalığınla ilgili ne varsa (rapor, kullandığın ilaç vs) yanında götürün muhakkak.
Asla yalnız gitme. Yanında eşin vs olsun. Vesayet kararının gerekli olup olmadıgı da önemli olacak çünkü. vesayet kararına lüzum olup olmadıgını tesbit etmeye çalışacaklar. Vasilik kararı da önemli. BUnu da bil.
Hastalıgına uygun davran. Mesela madem kapalı yerde duramama ve kendini ifade edememe durumun var, öyle davran. Hep yanındaki akraban ön planda olsun, eşin vs anlatsın sen de hastalıgına göre davranmaya çalış hep. kendini kontrol etme.
Lütfen BU konuda özellikle bahsettiğin arkadaşın GATA tecrubelerinden yararlan. hastalıgının sana yaptıgı etkileri hastane ortamında durdurmaya çalışma. Bırak madem bu kadar sosyal ve gundelik hayatını etkilior sen de GATA'da aynen öyle davran.

Merhabalar.Daha öncede yazmıştım.Bana verilen heyet raporunda ne kadar güç kayıp oranı yazmıyor.TSK sağlık yönetmeliği D 15F 3 kronik bipolar bozukluk yazmakta.SGK dan sordurdum beni 1.-2.-3.-4. derece malül yapmaları imkansızmış.Ben anlayamadım.Bu konuda bir bilginiz var mı veye bunu nasıl nereden öğrenebilirim .Hangi hastalık ne kadar özürlü sayılır ve hangi dereceden emekli edilir teşekürler

Berkay, daha önce de yazdım. Sen TSK'nde çalışan personel olduğun için maluliyetine esas raporun TSK Sağlık Yeteneği hükümleri ve esaslarına göre düzenlendi. TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'ne uygun düzenlenen raporlarda oran yazmaz. Bir kere burada anlaşalım. Özür oranı bekleme yani buradan.
Raporunda yazan D15f13, TSk Sağlık Yeteneği Yönetmelik ekindeki "arızalar ve hastalıklar" bölümündeki tanının bulundugu yer. Yani hastalığın, 13. madde "D" dilimi fıkra 3'e uyar.
Bu tanınla birlikte 1 ve 2 nolu sınıflandırma çizelgelerine bakılmış ve hakkında "TSK'de görev yapamaz." kararı verilmiş. Bu durumda malulen emeklilik işlemlerin için raporun SGK'na gönderilmiş. SGk bu raporunu onaylayacaktır.
Bu durumda malul emekli olacaksın. Bunda derecelendirme var mı bilemiyorum. Araştırmaya fırsatım olmadı pek. Aşırı yogunum.
Fakat 6 dereceden bahsediliyor. Şu Nizamname'de altı derecede sınıflandırılmış rahatsızlıklar:[FONT=Arial]Vazife Malullüklerinin Nevileri ile Dereceleri Hakkında Nizamname [/FONT]
Vazife malullüğüyle alakalı SGK'nın kullandığı bir cetvel bu.
Büyük ihtimalle burasıdır derecelere söz konusu olan cetvel. Ama yanılabilirim de. Bu bilgiden emin değilim yani. İstersen bunu SGK ya da tecrubesi olan arkadaşlarına bi sor.
Bu cetveli incelediğinde senin hastalıgın ilk 4 dereceye uymuyor. Tabi yine de son söz SGK sağlık kuruluna ait.

OYAK'a gelince... Yine dediğim gibi OYAK istersen 1. dereceden malul sayıl yine de seni GATA'ya kesin işlem kararlı rapor için sevkediyor.
Gata'dan "senin TSK dışında da hiçbir şekilde çalışamayacagına dair" kesin bir rapor istiyor.
Büyük ihtimalle GATA senin TSK'de görev yapamayacagına ama TSK dışında çalışabileceğine dair rapor düzenleyecek uzgunum...
Böyle bir durumda mahkeme yolu açık. Şimdilik süreç sonuçlansın sonraki safhada bakarız bu mahkeme kısmına da. Gerçi bu safha da baya zor baştan diyim.
beklemekten başka şimdilik birbaşka yol yok...
Maluliyetinde sorun yok yani. Ama OYAk yardımı büyük ihtimalle alamayacaksın.

İyi günler eşim Astsubaydı,kronik bipolar bozuklu teşhisi Tsk da görev yapamaz raporu aldı.İşlemleri bitmek üzere.Oyak eşimden ek rapor istedi. GATA komutanlığı sağlık kurulu eşime '' hastalığından dolayı fikren ve bedenen kati suretle bir işle meşgulimkanından mahrum kalmıştır vasi tayinine gerek vardır'' diye rapor verdi.Sgk salık kurulu telefonla öğrendiğimize göre 4.derece malul olarak emekliliğine kara vermiş.Henüz birliğine karar gelmedi.Bu durumda Sgk nın kararı bize yanlış gibi gelmekte.Çünkü eşimin özür oranı %80 üstünde olaması gerekiyor ki GATA böyle bir rapor versin.Biz şimdi SGK nın kararına nasıl itiraz edeceğiz.SGK telefonla aradığımızda kararı Balgatta ki arşive kaldırmış.Kararı bizer de göndermeleri gerekmiyor mu?Eşimin emeklilik kuvveteki Astsubayı telefonla aradığımızda karar gelince bize tebliğ edecekmisiniz diye sorduğumuz da biz tebliğ etmeyiz bize maluliyet dereceleri gelmiyor karar bize geldiğinde biz emeklilik kararnamesini yazarız dedi.Şimdi bu formdaki arkadaşlara sormak istiyorum.SGK karaıına nası itiraz edeceğiz.eşimin kuvvetindeki emeklilik şubesi kararı bize tebliğ etmesi gerekmezmi başından geçen veye bilen arkadaşlar yardımcı olursa çok seviniriz.Teşekürler

Berkay, TSK personeli maluliyet işlemleri için gerekli sağlık kurulu raporu TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine göre veriliyor ve bu raporda oran yazmaz. maluliyet derecesini de neye göre belirliyorlar bilmiyorum.
Maluliyet derecesini neye göre belirlediklerini öğrenin ona göre bir haksızlık varsa itiraz edersiniz.
Tebliğ ile ilgili konuya vakıf değilim. Bilen arkadaşlar varsa size yardımcı olacaklardır.
OYAK yardımı için gerekli maluliyet derecesini ve ilgili GATA raporunu almışsınız. OYAK yardımından yararlanabilir artık eşiniz. Bu konuda önünde engel yok.

berkay, aslında özel mesajla eşinizin GATA'nın raporunu bana ilettiğinizde SGK sağlık kuruluna o raporunu göndermenizi isteyecektim, sonra yoğunluktan aklımdan çıkmış bu...
Eşinizin bağlı bulunduğun kuvvet komutanlığı emeklilik şubesine gidip bir sorsanıza şu işi. Eşinizin OYAk için GATA'dan kesin işlemli rapor aldığını bunu SGK'ya göndermeniz halinde bir işe yarayıp yaramayacağı hakkında. Çünkü SGK daha önceki raporu göz önüne alarak işlem yaptı. Son alınan rapor da gönderilseydi etkili olurdu diye düşünüyorum. maluliyet derecesi açısından.
Biliyorsunuz SGK'ya eşinizin ilk raporu gönderilmişti. Oysa sin GATA'dan sonradan kesin işlemli rapor aldınız. Acaba bu raporun bir etkisi olur mu sorsanıza? Bu raporu da göz önüne alarak yeniden kararı değerlendirler mi öğrenmeye çalışın. Onlardan yardım isteyin, ne yapacağınız konusunda.

Aynı zamanda SGK'yı da ara sorun. Özellikle eşinizin bu işlemlerini siz takip edin.

Malulen emekllilikte sgk nın verdiği karara itiraz

Eşim tsk astsubay.Eşime dr lar 2tane raporverdi.kronik bipolar bozukluk.SGK eşimi i ilk aldığı rapora göre 4.derece emekli etmiş telefonla öğrendiğim kadarıyla.2. aldığı rapor ise GATA hastanesinden raporda dreşime ''bu hastalığından dolayı kati surette fikren ve bedenen bir işle bedenen meşgul olmak imkanından kati surette mahrum kalmıştır vasi tayinine gerek vardır''yazılı.TSK da görev yapanlar TSK sağlık yönetmeliğine göre emeklilik işlemleri yapılmakta bunu biliyoruz.

1- SGK nın vermiş olduğu 4.dereceden malulen emeklilik ne gibi avantajları var.Eşime emekli aylığı bağlanmasında ne gibi faydası var?

2-SGK eşime vermiş olduğu bu emekilik raporunu neden tebliğ etmiyor da arşive kaldırıyor?

3-Eşimin almış olduğu 2. raporda eşimin emeklilik derecesi 1 veya 2 olduğunu düşünmekteyiz.Bunun için SGK ya itiraz edebilir miyiz nasıl edebiliriz?

4-SGK ya itiraz ettiğimizde genelde rapor oranını düşürüyorlar diye duyduk ne derece doğru?

5-Bu işleri yapabileceğimiz iyi bir avulkat bilen var mı?

Cevapları bilemiyorum... Ama tereddütünüz varsa mutlaka karara itiraz edin sgk nezdinde. Sonuçta eşinizin durumu ileri derecede işgücü kaybına neden olmuş durumda. Ben derecenin daha da düşürülebileceğine ihtimal vermiyorum.

Üst Alt