Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Devlet memuru olarak engelli emekliliği için nasıl bir yol izlemeliyim?

oguz99

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
24 yıllık devlet memuruyum.Kronik rahatsızlıklarım dışın da osas(ağır apne) teşhisi kondu.Engelli emeklilik için izleyeceğim işlem basamaklarını açıklayabilirmisiniz.Net bilgilere ulaşamadın.Teşekkürler

Engelli memurun emekli sandığından emekliliği konusuna bakın, orada ayrıntılı bilgi var. Önce rapor alınıyor, sonra rapor işyerine verilerek dilekçe yazılıyor, sonra da bekliyorsunuz. Çok uzun sürüyor.

Çalıştığımız kurumdan sevk mi almamız gerekiyor engelli raporu için yoksa bireysel mi gidip başvuru yapıyoruz hastane ye .

Davlumbaz o zaman rapor almak istediğimizde hangi hastane den alacaksak raporu oraya sevk etmesini isteyebiliriz kurumdan zamanı geldiğinde hangisi daha avantajlı olur acaba ?

sokrates hangisinin avantajlı olduğu konusunda bilgim yok. Eşime rapor alırken kurum işi yokuşa sürdü, biz de gittik kendimiz tedavi gördüğü fakülteden aldık.

oguz99

Bir araştırma ya da üniversite hastanesinden engelli sağlık kurulu raporu alıp kurumunuza 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesi uyarınca erken Yaşlılık emekliliği için başvuru yapacaksınız.

* Ben üniversite hastanesine giderek Malulen Emeklilik İçin Heyet Raporu talebinde bulundum. Bana dosyayı hazırlayıp verdiler.

* Sonra doktorları tek tek gezmeye başladım. Bende 2 gün sürdü. Hatta 1.gün bitti ama birkaç ufak detay kaldı. Tomografi sonucu vs gibi.

* Tüm doktorların gezilmesi bittikten sonra dosyayı aldığımız yere teslim ediyoruz.
Dikkat edilmesi gereken husus; Bazen doktorlar dosyaya yazdıklarını bilgisayara kaydetmiyorlar.
Heyet Rapor bölümünde onları kontrol ediyorlar. Gerekirse tekrar gidip bilgisayara kaydetmesini söylüyorsunuz.

*Size heyet günü veriyorlar. O gün gelip heyete huzuruna çıkıyorsunuz.
Her hastalığınız tek tek sorulmuyor. Doktorlar sadece aklına takılanı soruyorlar.
Yani orada sormadılar acaba kaale almadılar mı diye düşünmeyin.

*Heyetten çıkıp gidiyorsunuz. Size "şu kadar gün sonra arayın rapor çıktı mı" diye sormanız için telefon nosu veriyorlar
Ama artık heyet raporu işleri e-imzalı olduğu için kendiniz e-devletten de takip edebilirsiniz.
Mesela benim raporum bayramın 2.günü e-devlete düştü
Raporunuz e-imzalı olduğu için kendiniz bile çıktı alıp diğer işlemlerinizde kullanabilirsiniz

EMEKLİLİK BAŞVURUSU İÇİN ilk şart;
%40 (Sağlık Sebeplerinden Erken Emeklilik)
%60 (2.derece malul)
%80 (1.derece malul) raporları almalısınız.

*Rapor çıktıktan sonra önce internet vergi dairesinden engelli vergi indirim başvurusunda bulunuyorsunuz. Bir nüsha yazılmış matbu raporu 15 gün içinde Vergi Dairesi Gelirler Md.lüğüne teslim ediyorsunuz. 2 ay ile 4 ay arasında bir süreç var bunun sonuçlanması için.

EMEKLİLİK BAŞVURUSU İÇİN 2.şart VERGİ İNDİRİMİ ALMALISINIZ

*Sonra da kurumunuzdaki evrak, personel vb birimden raporunuzu üst kurum aracılığı ile SGK'ya yolluyorsunuz. Raporunuz SGK tarafından onayladıktan sonra üst kurum çalıştığınız kuruma "İstersen Emekli Olabilirsin" benzeri bir cevap yazıyor. Bu kuruma göre değişkenlik gösterebilir.

*Eğer vergi indirim talebiniz de sonuçlandıysa SGK tarafından onaylanan en az %40 üzeri sağlık raporunuzla birlikte emeklilik talebinde bulunabilirsiniz.

Size bendeki süreci anlattım. Ancak kuruma, çalıştığınız yere göre değişiklikler olabilir

Merhaba arkadaşım
Aynen anlattığınız benzerini yaşadım.
Müsadenizle birşey soracağım şimdi SGK emekli olursun yazısı geldi.
İstediğim zaman 5 yıl sonra bu yazı ile olabilirmiyim.
SGK bir memura sordum olabilirsin dedi.
Birde dilekçeyi nasıl yazdiniz

Birisiman

Kurumdan kuruma değişir mi bilmiyorum ancak ben TSK ya göre cevaplıyorum;
Ben şu an SGK ve DzKK kararını bekliyorum.
Eğer SGK onaylar DzKK da buna "SINIFİ GÖREVİNİ YAPAMAZ" notu eklerse ben sıhhi izinli olarak emeklilik sürecimi işe gitmeden bekleyeceğim.
Ancak sadece "SAĞLIK RAPORUNA İSTİNADEN İSTEDİĞİN ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRSİN" yazarsa o zaman bu karar benim için cepte de bekletebileceğim bir şey olacak.
Yani hemen emekli olmak zorunda değilim. Zaten DzKK da "İstediğin zaman" demiş.
Bizde böyle detaylar var. Diğer kurumlarda da "GÖREV YAPAMAZ" veya "İŞ GÖREMEZ" kararı çıkar mı bilmiyorum.

Dilekçe konusunda ben dilekçeyi kendim yazmadım. İş yerimde evrak işlerine bakan arkadaş yazdı

Bu konuda benim de bilgi ihtiyacım var aslında. Engelli devlet memuruyum, engelli sınavı ile girdim, engel derecem %91 6 yıl hizmetim var ve ilk işe başlangıcım 2013, öncesinde sigortalılığım yok. Bu 6 yıl sürecinde KOAH hastalığım oldu. Yürümede bile güçlük çekmeye başladım. Doktorlarım emekli olmam yönünde tavsiyede bulundu. Benim yaptığım araştırmalarda, verilecek rapor eğer başkasının bakımına muhtaçtır tarzında olursa 10 yıl kapsamına bakılmadan 1800 prim üzeri ise emekli olunabildiği.

Bu bilgi doğru mu ? Ve eğer tecrübesi olan yada bilen varsa emekli olduğum takdirde ne kadar maaş alırım ?

AhmetGS17

Memurun vergi dairesiyle işi yok.Yanlış bilgi veriyorsunuz.Sonra burada birşeyler öğrenmek isteyenlerin kafası karışıyor.İlk önce prosedürü siz öğrenin sonra başkalarına yardımcı olursunuz.

OturanBoğa

Araştırma ya da ünv. hastanesi şart değil.Rapor vermeye yetkili devlet hastanesi olması yeterli.

Cevap verildiğiniz için Teşekkür ederim.

Sizede teşekkür ederim.

Üst Alt