Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Devletin kısıtlı ve yakınlarını süründürme bürokrasisi!?

osmanboz

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,

Öncelikle forumdaki tüm engelli ve engelli yakını dostları selamlamak isterim..

Hikayemiz 11,5 sene önce başladı. Kısıtlı kardeşim için araç alabileceğimizi öğrendik ve onun üzerine ailem toyota corolla aldılar. Mahkeme vasi'sine (babama) yetkilendirme verdi. Aracı aldık. 5 sene sonra yine mahkeme bize yetkilendirme evrakı verdi. Bu evrak ile sattık.

Daha sonra bir adet Dacia Duster aldık. yine Yetkilendirme evrakı ile aldık bu aracı. Senesi dolduğunda aracı satmak istedik. İlan çıktık. Şehir dışından gelen müşterileri mağdur ettik geri gönderdik. Sebebi ilke kez karşılaştığımız bir kanun. ''Kısıtlının hakkını korumak için, aracı devlet aracılığı ile ihale usulü satmak'' zorunda olduğumuz söylendi. Adana İmamoğlunda karşılaştığımız bu zorluk sırasında kısıtlımız ile aynı okula giden bir okul arkadaşının ailesi bizden sonra başvurmasına rağmen aracı aldılar. İmamoğlu adliyesi hakimi bize bilirkişi raporu almamız gerektiğini söyledi. Değer tespiti için bilirkişi raporu aldık. İhale tarihi belirlendi. Bizden 600TL para aldılar ama hiçbir yere ilan girmemişler. Neticede kimse almaya gelmedi aracı. 2 hafta sonraya 2. ihale belirlendi. Yine kısıtlı süre olduğu için kimse aracı almaya gelmedi. İlk başvurumuz ile bu 2. ihale arası 1,5 sene bizi bekletti bu hakim. Bu arada vasi olan Baba'mız hakkın rahmetine kavuştu. Şimdi aynı hakim annemin vasilik davasını bekletiyor. Sonra yine aynı terane olacakmış vs. Bize verilen bilgilere göre süreç yine aynı şekilde ilerlermiş. Üstelik aracı satışından sonra mahkeme paraya el koyuyormuş. O parayı bize başka zaman araç alacağımızda verecekmiş vs vs. Saçmalığın dik alası.!!

Öncelikle, daha önce kendi imkanları ile para biriktiren bireyin daha sonra kısıtlı hale gelmesi neticesinde ona alınan aracı yakınları kendi çıkarına satın kullanmasın diye devletin o kısıtlının haklarını korumaya çalışmasını anlarım ama bizim kısıtlımız doğuştan kısıtlı. Yani bu aracı biz kendimiz aldık. Bizim paramızı devlet bize vermeyecekmiş.

Babamızı kaybetmemiz nedeniyle artık eski otomatik küçük bir araç almak istiyoruz. Annem vura kıra o araç ile kullanmayı öğrensin, daha sonra yeni sıfır araç alma planımız var. Bu süre zarfında mahkeme paramıza el mi koyacak? Şu süreci kolayca çözebilmenin başka bir yolu var mı? Ne yapacağız arkadaş. Hakim efendinin odasına girip 2 kelime laf edemiyoruz. Suratsızın teki.! İnsanı katil ederler.. Süreç içerisinde stresten kalp krizi geçirip kaybettiğimiz babamıza mı yanalım, devlet eliyle süründürülmemize mi?

Lütfen yardım edecek akıl verecek yol gösterecek birisi çıksın, bizi bi yönlendirsin.

Şimdiden teşekkürler..

Hâkim ki? Burada devleti kötülemeyiniz lütfen.ne hakimler savcılar hatta genel kurmay başkanınıza hatta eski cumhur başkanına ceza verdiler.gidin sağlam dürüst bir avukat bulun.hakliysaniz görevine kötüye kullanmaktan ceza bile alır.kimseye suç bulmayiniz.once .konuyu öğrenin.sonrada hakim hakkında dava aciniz

Devleti kötülemiyorum, bürokrasisini eleştiriyorum. Bu benim en doğal hakkım. Hakim hakkında zaten dava açıyoruz. Bu işin hakim olan tarafı, serzenişi..

Sormak istediklerim:

konuyu nasıl çözeriz bilgisi olan var mı? Konu: aracın satışı
araç satışından sonra parayı devlet elinde tutuyormuş, bu doğru mu? doğruysa nasıl kullanımımıza sunuyorlar?

osmanboz
Parayı devlet elinde tutuyor değil de, kısıtlı adına açılacak bir banka hesabında bloke ediyor. Sizin o para üzerinde istediğiniz gibi tasarruf hakkınız olmuyor. Oradan vasi olarak para harcayabilmek için vesayeti tesis eden sulh hukuk hakiminden izin almanız gerekiyor. Hakim de tabi kısıtlının menfaati olmayan hiç bir konuda parayı kullanmanıza izin vermez.
Para benim, aracı ben aldım, bana ait gibi söylemler sizi haklı çıkarmaz. Çünkü yasal olarak o araç sizin değil kısıtlınındır.

Peki cevap verir misiniz? Biz 2.el araç alırken nasıl ilerleyeceğiz? Artık sıfır araç alacak bütçemiz yok. O araç da kısıtlı adına olacak sanırım? Peki bu aracın herhangi bir avantajı oluyor mu devlet tarafından sağlanan?

osmanboz
Ne alacak olursanız olun, o parayı kullanmak için hakimden izin almak durumundasınız.
2. elde 5 yılını doldurmamış bir aracı satmak zorunda kalan bir engelliden ötv ödemeden daha uygun fiyata alma hakkınız mevcut.
Ama araç sahibi engelliler de uçuyor maşaallah. Neredeyse engellinin ötv muafiyetiyle sıfırını alacağı fiyatlara yakın para istiyorlar.
Bence izin alabilirseniz daha alt sınıf araç ama sıfır ve ötv muafiyeti avantajı ile alın.

Ufukalp Bey,

Yetkilendirme belgesi ve hakimin kontrolünde olacak para mevzusunu anladım. Şimdi bir de diğer ihtimal var. Şöyle ki:

Yeni yetme hakimlerin çoğu kanunda ne yazarsa o şekilde yorum yapmadan karar alıyorlar. Buna saygım var lakin bir de yorum yapıp konuyu uzatmadan kısıtlı ve ailesinin bürokrasi engelleri ile uğraşmasına mahal vermeden yetki belgesi ile görevlendiren hakimler var. Forumda bu şekilde yetki belgesi alabilmiş ve neticesinde aracı satabilmiş kişi var mı merak ediyorum. Varsa dilekçemde emsal gösterip ben de yetki belgesi almak istiyorum. Arayışım özetle budur.

Üst Alt