Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Diailz hastasıyım. Evde Bakım maaşı alabilir miyim?

narziss

Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Onyedi yıldır dializ hastasıyım,ayrıca bedensel engelli ve işitme engelliyim... Özür oranım %96... Bakım ücretine dair yasanın ilk çıktığı zamanlarda başvurdum, ama eve gelen görevliler bakıma ihtiyacım olmadığını söylediler... Kendi özel ihtiyaçlarımı (ulaşım hariç), genelde karşılayabiliyorum. Fakat dializ hastalığı istikrarsız bir hastalık sık sık hastalanıyorum bakıma muhtaç hale geliyorum.
Annem bir kaç kere işe girdi ama hep benim hastalğım yüzünden sürdüremedi. Kişi başı düşen gelirimiz de üçyüzonsekiz lirayı geçmiyor... babamın üzrinden sosyal güvenliğim olduğu için, herhangi bir engelli maaşı da alamıyorum .
Böyle bir durumda benim bakım ücretine tekrardan başvurmam sizce işe yarar mı?

Bakım aylığı için gerekli kriterler;
1)Ağır özürlü rapora sahip olmak(%70)
2)El ve ayak fonkisiyonları ile yapılan işlemleri yapamamak(Yemek yeme,Tuvalete gitme)
3)Ortalama aylık gelirinizin 318-TL'den az olması gerekir.
yukardaki şartlarınız oluşmuşsa,alabilirsiniz,aksi takdirde alamazsınız.

Bu tür süreğen/kronik hastalıklarda kurum net bir kural belirlemedi.
Başvuru sonucunda eve gelen heyet karar veriyor evde bakım maaşı alınıp alınamayacağına. Heyet de, Bakıma Muhtaçlık Genelgesi'nde öngörülen koşulları değerlendiriyor ve karar veriyor.

Aşağıda belirtilen günlük yaşam aktivitelerinden en az birisinde başkasına tam bağımlı olmak ya da en az ikisinde kısmen bağımlı olmak halinde maaş bağlanıyor:
a) Öz bakım ihtiyaçlarını giderebilmeyi (beden temizliğini yapabilmeyi, tuvalet ve beslenme ihtiyacını giderebilmeyi, tuvalet sonrası temizliğini yapabilmeyi)
b) Güvenlikte olmayı (kendisine ve çevresine zarar verme riskinin olmamasını, tehlike anında tehlikede olduğunu algılayabilmesini, tehlikeden kurtulmak için çaba sarf edebilmeyi)
c) Hareket edebilir olmayı (yürüyebilmek, giyinip-soyunabilmek, merdiven inip çıkabilmek gibi kaba motor aktivitelerini)
d) Ev işlerini ve idaresini yapabilmeyi (bir evde kendi başına yalnız ve başkasının yardımı olmadan yaşabilmeyi, alışveriş yapabilmeyi, yemek pişirebilmeyi, evi temizleyebilmeyi, bulaşık ve çamaşır yıkayabilmeyi, sobasını yakarak ısınabilmeyi)

Üst Alt