Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Dil terapisti mi, işitme engelliler öğretmeninden ders mi?

evininannesi

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
merhaba 3 yaşındaki kızımın sağ 40 sol 50 db işitme kaybı olduğundan konuşma eğitimi aldırmak istiyorum. Konuşma eğitimini işitme engelliler öğretmeninden mi dil terapistinden mi alması gerek,

İşitme engelliler öğretmeni, işitme engellilerle işaret dili yoluyla iletişim konusunda eğitim almıştır,iletişim aracı işaret dilidir, amacınıza uygun düşmez.
Dil ve konuşma terapisi, dil hareketlerini doğru kullanma ve konuşma eğitimi için daha uygun olacaktır.

Sayın Ufukalp yanıtınız tam olarak doğru değil.

İşin doğrusu, bahsi geçen çocuğa her iki grup eğitimci de eğitim verebilir. Pek çok kişinin bilmediği konu Dil ve Konuşma eğitimciliğinin bir yüksek lisans programı olduğudur. Yani dil konuşma eğitimi için önce eğitimle ilgili bir bölümü bitirmek gerekiyor. Lisans programları bir kaç yıl önce açıldı ve henüz mezun vermediler.

Bu nedenle ülkemizde dil ve konuşma terapisti bulmak da son derece güç. Ders ücretleri de illere göre değişmekle beraber seansı 100-200TL arasında değişiyor. Ancak, işin esası, işitme engellilere verilecek konuşma eğitimi bu konuda deneyimli özel eğitim öğretmenleri veya çocuk gelişimciler tarafından bile verilebilir.

Soruyu soran arkadaşımızın aslında yapması gereken şey bir İşitme Engelliler özel eğitim merkezine başvurmasıdır. Burada bazı dersleri dil konuşma terapisti, bazı dersleri de diğer eğitimciler tarafından verilebilir. Ayrıca, eğitim ücretinin belli bir kısmı da devlet tarafından karşılanacaktır.

Diğer taraftan 40-50db işitme kaybı işitme cihazıyla oldukça iyi bir sonuç verebilir. Sanıyorum cihaz verilmiştir. Bu cihazın titizlikle kullanılması lazım.

Sayın MeTePe
Dil ve konuşma terapistliğinin yüksek lisans programı olduğundan haberimiz var.
Daha mezun vermedi dediğiniz programda Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dil ve Konuşma Terapistliği Anabilim Dalı yıllardır mezun vermektedir. Sayı azdır o doğru.
İşitme düzeyi bu durumda olan, işitme cihazıyla çok rahat duyabilecek olan henüz 3 yaşındaki bir çocuğun bir işitme engelliler eğitim merkezine alınmasına asla taraftar değilim.
Çocuk,işitme cihazının da desteğiyle normal yollardan konuşmayı öğrenecek, iyi bir terapistin ilgisi ile de dil hareketlerini geliştirecek, telafuz edemediği sesleri çıkarmayı oyun oynar gibi öğrenecektir.
Bir işitme engelliler eğitim merkezinde çocuk kendini ortama uydurma gayreti içerisinde olacak, duyduğu sesler konuşma değil, diğer çocukların çıkardığı anlamsız sesler olacak, kesinlikle olumsuz etkilenecektir.
Bakın, ben olaya dışardan bakmıyorum, yazdıklarımdan işitme engellileri soyutladığım da çıkarılmamalı, bu asla yapamayacağım bir şey, çünkü kendim de tam olmasa da ileri derece işitme engelliyim. Ancak bu seviyede bir kayıpla henüz yolun başındaki minik bir bebeğin bilinçli bir mücadeleyle hayatını tamamen normal olarak yaşayabileceği düzeye gelebileceğine inanıyorum.
Ben üniversite de dahil tüm öğrenim hayatım boyunca normal okullara devam ettim.
Ben küçükken babam da bu anne gibi arayış içinde imiş,tabi o zamanın şartları çok farklı.
Bir işitme engelliler eğitim merkezine oranın müdürünü tanıyan birinin vasıtasıyla başvuruyor.
Kurumun müdürü beni gördükten sonra,
-- eğer bu çocuğu buraya verirsen seni savcılığa verir içeri attırırım diye gözünü korkutuyor.
Tamamen normal okullarda okudum, ekmeğimi elime aldım, evlendim, emekli oldum 46 yaşındayım......
Hala o kurumun müdürü için Allah razı olsun derim.
Uzun oldu, elimde değil duygulandım.
Allah'ım bütün hasta ve engellilere sağlık ve kolaylık versin inşaallah.
Minik yavrumuzun da bal tatlısı yanaklarından öpüyorum.

Sayın Ufukalp,

Sanıyorum dikkatinizden kaçtı: Mezun vermedi dediğim LİSANS programıdır. Bahsettiğiniz bölüm, yani DİLKOM yüksek lisans ve doktora programıdır. :)

Yazdığınız şeylere itirazım yok. Elbette bir çocuk normal okullarda, akranları gibi eğitim almalı ve bunun için gerekli önlemler alınmalıdır. Ancak sanıyorum bu kısmı da yanlış anlamışsınız. Ben İşitme Engelliler Okulu'ndan bahsetmedim. Özel Eğitim Merkezinden bahsettim.

Özel Eğitim merkezleri Zihin Engelliler, Bedensel Engelliler, Özgül Öğrenme Güçlüğü, Yaygın Gelişimsel Bozukluklar, İşitme Engelliler, Görme Engelliler ve Dil ve Konuşma programlarıyla çalışmaktadır. Ancak özel alanlar olduğu için "genellikle" görme ve işitme engelliler programlarını alan özel eğitim merkezleri ayrıdır. Bazı kurumlar işitme ve dil konuşma programlarını da beraber alırlar.

Yani, işitme engelliler özel eğitim merkezi eski bilinen halk arasındaki tabiriyle işaret dili öğreten "sağırlar okulu" değildir. İşitme Engelliler Eğitim programı da işaret dili öğretilen program değildir. İçinde işitme eğitimi (240 saat), dil ve konuşma eğitimi (380 saat), sosyal iletişim becerileri (160 saat), okuma yazma, anlama becerileri (280 saat) vs. vardır. Zaten ayrı bir okul değil, okulla beraber giden bir destek eğitim programıdır.

Programın detaylarını http://orgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2013_09/04010347_itmeengellibireylerdestekeitimprogram.pdf şuradan inceleyebilirsiniz.

Sayın MeTePe
O konularda katılıyorum, eğitim, hafızalarda yer etmiş eski eğitim değil, doğru söylüyorsunuz, haklı da olabilirsiniz.
Ancak işitme cihazıyla durumu normale çok çok yakın bir yavrunun o ortamda olmasının geleceği açısından sakıncalı olduğunu düşünüyorum. Bu benim fikrim, Allah kimsenin başına vermesin, şayet benim çocuğum olsaydı böyle yapardım mealinde bir yorum sadece.
Soru sahibine bayağı bir malzeme çıktı, konu amacından uzaklaşmasın bırakalım isterseniz.

Merhabalar,
Öncelikle çok geçmiş olsun.
Bence önce dil terapistine gitmeli.
Dil terapisti geniş çaplı yaklaşıyor konuya sonuçta.
Kekemelik problemleri vs için insanların akıcı bir şekilde konuşması için uğraş veriyor.
En azından 1-2 seans dil terapistine gidebilir.
Daha yaşı küçük ve gerektiği kadar da duyabiliyor.
Yani diyelim ki işitme engelliler öğretmenine gitti bu yaşta dudak okumayı öğretebilir mi ki?
Yada işaret dili için bilemiyorum öncelikle konuşmayı tam anlamıyla öğrenebilmesi için
Bana göre dil terapistine gitmeli
İşitme engelli öğretmeni de tabi ki düzgün konuşabilmesi için eğitim veriyor
Ama bebeğin yaşı çok küçük bilemedim iki tarafa da gidin durumunuzu anlatın eğitmenler daha iyi ayırt edecektir.

Allah acil şifalar versin
Kimseyi zor durumda bırakmasın inşallah.

Bir de yuvaya verebilirsiniz orada da bir sürü çocukla ve oranın da eğitmenleriyle birlikte yeni kelimeler öğrenecektir sanırım

cevap verenlereı teşekkür ederim dil terapistleriyle telefonda görüştüm ücret yönünden çok fazla ama yapacak bir şey yok buket sarı hanıma gitmeyi düşünüyoruz gerçekten faydalı olur mu

3 ay s üre faydalı olur mu yada

yada izmirde bildiğiniz dil terapistleri var mı

40 50 db isitme kaybiyle yanindaki konusmalari mukemmele yakin duyar bebeginiz. cok fazla panik yapmayin ama.
encok evde sizle konusmasindan faydalanir. terapisti ogretmeni bi yere kadar tabi farkedebilir ama encok evde konusmalara dahil edin on unda konusmasi icin ortamda olanaklar yaratin. ilgi, sevgidir bu kadarcik isitme kaybinin ilaci. bu kadarcik isitme kaybiyla herkes mukemmele yakin konusabilir. cocukta daha kucuk. panik yapip korkutmayin bence.

evet eşimin tayini dolayısıyla ığdırdayız ailem izmirde ğdırda imkanlar kısıtlı değil hiç yok.mecburen 3 aylığına izmire gideceğiz

insan evladı olunca panik yapıyor zaten 1 yıldır cihaz takıyor ama yinede ihtiyavacı var kızımın ikizide var bazen konuşamayınca ağlıyor ihtiyacı var eğitime

Üst Alt