Sayın MeTePe
Dil ve konuşma terapistliğinin yüksek lisans programı olduğundan haberimiz var.
Daha mezun vermedi dediğiniz programda Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dil ve Konuşma Terapistliği Anabilim Dalı yıllardır mezun vermektedir. Sayı azdır o doğru.
İşitme düzeyi bu durumda olan, işitme cihazıyla çok rahat duyabilecek olan henüz 3 yaşındaki bir çocuğun bir işitme engelliler eğitim merkezine alınmasına asla taraftar değilim.
Çocuk,işitme cihazının da desteğiyle normal yollardan konuşmayı öğrenecek, iyi bir terapistin ilgisi ile de dil hareketlerini geliştirecek, telafuz edemediği sesleri çıkarmayı oyun oynar gibi öğrenecektir.
Bir işitme engelliler eğitim merkezinde çocuk kendini ortama uydurma gayreti içerisinde olacak, duyduğu sesler konuşma değil, diğer çocukların çıkardığı anlamsız sesler olacak, kesinlikle olumsuz etkilenecektir.
Bakın, ben olaya dışardan bakmıyorum, yazdıklarımdan işitme engellileri soyutladığım da çıkarılmamalı, bu asla yapamayacağım bir şey, çünkü kendim de tam olmasa da ileri derece işitme engelliyim. Ancak bu seviyede bir kayıpla henüz yolun başındaki minik bir bebeğin bilinçli bir mücadeleyle hayatını tamamen normal olarak yaşayabileceği düzeye gelebileceğine inanıyorum.
Ben üniversite de dahil tüm öğrenim hayatım boyunca normal okullara devam ettim.
Ben küçükken babam da bu anne gibi arayış içinde imiş,tabi o zamanın şartları çok farklı.
Bir işitme engelliler eğitim merkezine oranın müdürünü tanıyan birinin vasıtasıyla başvuruyor.
Kurumun müdürü beni gördükten sonra,
-- eğer bu çocuğu buraya verirsen seni savcılığa verir içeri attırırım diye gözünü korkutuyor.
Tamamen normal okullarda okudum, ekmeğimi elime aldım, evlendim, emekli oldum 46 yaşındayım......
Hala o kurumun müdürü için Allah razı olsun derim.
Uzun oldu, elimde değil duygulandım.
Allah'ım bütün hasta ve engellilere sağlık ve kolaylık versin inşaallah.
Minik yavrumuzun da bal tatlısı yanaklarından öpüyorum.