Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Direksiyon topuzu için proje çizdirmek gerekiyor mu?

Sky_Walker

Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
Merhaba;

Otomatik vitesli araç alıp ehliyetinde sadece topuz kısıtı olanlara (soldaki sinyal, silecek vb kolların sağa alınması, pedal aparatı veya başka hiç bir ek aparat değişikliği kısıtı olmayanlara) sorum olacak.
Aşağıdaki tarzda tak-çıkarlı topuz modellerini kullanırsak(hatta tüm topuz modelleri için de olabilir), topuz için proje çizimi, TÜVTURK ve TSE onayı vesaire gibi işlemlerle, topuzun ruhsata işlenmesi gibi işlerle uğraşmak gerekiyor mu?
Forumda biri topuz için proje çizdirdiğini yazmıştı, teyit için soruyorum.

Teşekkürler.

https://www.aliexpress.com/item/Uni...4.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.263.DvUWxA
https://www.amazon.com/gp/product/B00S3XMSY2/ref=ox_sc_act_image_5?smid=A3OK2SZQ5QTK4M&psc=1
https://www.amazon.com/gp/product/B00N3LJIK6/ref=ox_sc_act_image_8?smid=A3LQ9EXIABRLGG&psc=1

hocam konuyla ilgili bilgim yok ama bu topuzlardan getirtme gibi şansın varsa bende ücreti dahilinde 1 adet isterim topuzlar çok güzel estetik duruyor türkiyede bulamıyorsun bu tarz bulduklarında koca kamyon işi duruyor hoş durmuyor

legend06 Aynen, Türkiyede satılanlar kamyon için, estetik yok.
3. sitede verdiğim topuz N11'de satılıyor, ancak onun da kılıflı versiyonu kalmış, o da pek işimize yaramaz. N11'deki linki

Ben tak-çıkar özelliği olanlara bakıyorum, öyle vida ile uğraşmadan, gerekirse yanımda taşıyıp kullanmak amacıyla.
Şuan en ucuzu ali expressteki 10 dolarlık olan kargo da ücretsiz. Diğer ikisi biraz daha estetik duruyor ama ilkine göre biraz pahalı, ayrıca kargo ücreti oluyor 5-7 dolar civarında.

Yurt dışından 30 euroya kadar vergisiz ürün getirme imkanımız var. Ali express'ten baya ürün aldım bu şekilde. Tabi kargo süresi uzun oluyor 25-50 gün arası değişiyor. İki sitenin de Türkçe desteği mevcut, amazon.com yerine amazon.de sitesinden üye olup sipariş verebilirsiniz, aliexpress'in de türkçe dil desteği var, kolaylıkla üye olup sipariş verebilirsiniz.

Burda önemli sorun kullanılacak topuz çapı ile takılacak aracın direksiyon kalınlığı. Bu topuzlar genelde 32-35 mm çaplarına kadar direksiyonlar için üretiliyor, ancak Türkiye'deki araçların direksiyon kalınlığını veren bilgileri sitelerinde göremedim.

Ehliyetinde sadece topuz kısıtı olup yeni otomatik vitesli araç alanlar, konu ile ilgili bilgilerini paylaşabilir mi?
Topuz için proje çizimi, ruhsata işleme TSE onayı vb. gibi süreçleri ne yaptınız?

Amazondan aşağıdaki ürünü sipariş ettim, satıcı ile görüşüp siyah olanı yollamasını rica ettim, pembe bana göre değil :)

Yurtdışından ürün getirmede 30 euro kısıt olması nedeniyle 2 tane sipariş verdim. Kargo dahil $36,75 tuttu, yani tanesi 66 TL civarında (basit bir silikon için bu kadar para vermek saçma ama tak-çıkar özelliği olan başka topuz modelleri yok :( ) 2 hafta içinde ürünler gelir sanırım, ürünler gelince sonucu yazarım.

https://www.amazon.de/gp/product/B0758CC4HC/ref=ox_sc_act_title_1?smid=A1X9C0B0TA46YV&psc=1

Ayrıca aşağıdaki ürün için de sipariş verdim. Türkiye'de kelepçeli (doğrudan kılıfsız direksiyona takılan) modeli kalmamış, ne zaman geleceği de belli değil.

Easy Turn Car Steering Wheel Knob Power Handle Spinner Suicide Concept Safe Slim | eBay

Bu konuda güncel deneyimi olan var mı?

Ama bence topuzun ruhsata işlenmesi vs. söz konusu değil.

Sol kol engelliler için ehliyete genelde 35.04-40.11 kodları takım olarak yazılıyor otomatik vites ile birlikte. Sinyal aparatı ve topuz için proje çiziliyor. Tse onayı alınıyor. Ruhsata işlenmiyor. (Tüvtürk onayı artık yok, aracın ilk muayenesi, aracın teknik belgesinde yazan üretim tarihinden 3 yıl sonraya veriliyor.)

Sinyal aparatı olmadan sadece topuz yazılmış olsa bile aynı prosedürler geçerli. (Emniyetin verdiği bilgi bu şekilde.)

evet proje çiziliyor toplamda sadece topuz ve proje ücreti adı altında 760 tl para aldılar benden.yarın baştan sona tüm detayları yazacağım arkadaşlar buğün gittim trafikte imza attım kasko ve sigarto adı altında toplamda 880 sigorta 2550 tl kasko ücreti aldılar buğün .yarın kzasız belasız alabilirsem aracı yaşadıklarımı baştan sona anlatacağım inşallah.

tvtvtv_1987 nasıl araba aldın kasko oldukça pahalı çıkmış. Bende geçen ay aldım aracı 30 yaşından küçüğüm ilk aracım 1990 çıktı

@A_GEYiK
Sinyal kolun sağa alınması için evet, bu değişiklik için proje çizimine gerçekten ihtiyaç var.

Topuz için ne projesi çizecekmiş makine mühendisi anlasam? :)

Mantık çerçevesinde düşününce, ilk mesajımda belirttiğim topuzları aldım, tak-çıkar hepsi, vidalama diye bir şey yok, bunun projelenmesi asla mantığa uygun değil.

Bazen emniyettekiler(ya da yetki makamında olan kişiler) bir yanlışı doğru kabul ediyor, acaba bu da böyle bir şey mi merak ediyorum. Bunu kesin olarak nereden teyit edebiliriz? TSE'yi mi aramak lazım?

yani topuz olan her aracı kullanamayacak mı vatandaş!?

tvtvtv_1987

tüm süreci yarın paylaşırım dedin ama aradan bir yıl geçti hâlâ haber yok, hayırlı olsun, güle güle kullan. yine de bekliyoruz haberlerini.

OturanBoğa
o topuzun ruhsata işli olması gerekiyormuş abi ,çok mantıksız zaten ruhsatta da topuz var yazmıyor özel tertibatlı yazıyor işin garip tarafı da bu işte

facetoface
paylaştım kardeşim zaten neredeyse 3 ay oldu baştan sona anlattım yaşadıklarımı ..

konu başlığıda : Sol elim kısıtlı. Rapor ve araç alımında yaşadıklarım diye belirttim .teşekkürler .amin .

Ben bu topuz hususunda bir detaya değinmek istiyorum. Normal direksiyonla bir virajı döndükten sonra direksiyon kendini toplar hani. Düşünüyorum da topuzla böyle bir şey söz konusu olamaz herhalde. Yani çok saçma ve de zor bir durum olur.

Benim sol el bilekten ampute. İşlevsiz değil ama. sinyali, uzun kısalari falan zorlanmadan direksiyon desteklemesi falan yapıyorum.

Ama gel gör ki, doktor topuz olacak dedi . sinyalizasyonu da topuzun üstüne olacakmış. İtiraz ettim ve kızdım hepsine. Bunun bir yolu yok mu arkadaşlar? Ben otomatik vites dışında arabada bir şey istemiyorum.

Lütfen yardımcı olun.

Üst Alt