Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Direksiyondan sol eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları?

dyt

Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
0
Yeni ehliyetimde sağ üst ekstremitede atrofi tanıdı ve kodlar...
10.02 modifiye otomatik vites
35.03 Direksiyondan sol eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları
40.11 direksiyon topuzu
Bu araç uyarlama kodları ve özel tertibatlı araç kullanabilir. Engelli raporum mevcuttur. ÖTV indirimli araç olabilir miyim.
BU kodlarla araç alan arkadaşımız var mi
Otomatik vitesi sağ el kısalığından dolayı yükseltirsem olur mu
Direksiyondan sol eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları ne anlama geliyor..

Merhaba arkadaşlar size bir sorum olacak.
Bir arkadaşımın sağ elden engeli var, yeni sınıf ehliyet almak için sağlık müdürlüğüne başvurmuş.
Kod olarak 10.02 ve 35.03 yazılmış.

ÖTV-MTV den yararlanmak için sağlık raporu almak maksadı ile hastaneye başvurmuş.

Ama doktorlar muallakta kalmış. Çünkü onlara gelen bir yazıya göre ÖTV-MTV için başvuranlarda raporda hastalık, yüzdesive ''özel tertibatlı araç kullanımı gerekir yada özel tertibata ihtiyaç yoktur'' yazılacakmış.

Arkdaşa dedikleri sağlık müdürlüğündeki komisyon sana otomatik vites ve direksiyon ile alakalı modifikasyon önermiş. Gaz, fren, debryaj ve vites kolu dışındaki modifikasyon özel tertibat kapsamına girmez. Senin rapora özel tertibat gerektirmez yazabilirz bu durumda demişler.

Rapor; Sağ parmak amputasyonları(%23+%22+%5), özel tertibat araç gerektirmez şeklinde çıkacak anlaşılan..

Yaptıkları doğru bir uygulama mı? Sizden gelen önerilere göre itiraz edeceğiz.

anıldemir

10.02 kodu modifiye edilmiş otomatik vites demektir. Rapor bu yönde çıkarsa özel tertibat olmasın diye maalesef muafiyet verilmez. Modifiye otomatik vites demek engele göre ayarlanacak vites demektir raporun özel tertibatlı araç kullanabilir şeklinde çıkması gerekir

Bu arada amoutasyobda özel tertibatlı araç kullanabilir şeklinde rapor verilmez

Ama dr lara anlatılırsa durum belki ikna olurlar

dyt

Aynı durum bende de var ama benim sağ kol dirsekte engel oranım toplamda %53 bunun 35+2+2 si ortopedik kazayı geçirmeden önce 2009 da aldığım B sınıfı ehliyetim var şu anda ötv indiriminden faydalanmak istesem nasıl bir yol izlemeliyim?

Neden o şekilde rapor verilmez anlayamadım sayın @dyt

Amputasyon seviyesine göre özel tertibat gerekebiliyor ama.. mesela vites kolunu uzatmak gibi..

parmak amputasyonlarında bu raporu vermiyorlar. kol el ise veriliyor.

dyt anıldemir

Temel kural aslında hangi kodların ve donanımın olduğu değil. Maliye diyor ki, manuel vitesli aracı özel donanım olmadan kullanabiliyor mu kullanamıyor mu? Kullanamıyorsa, yani manuel vitesli araç kullanamadığı için otomatik vitesli araç kullanması şartsa (10,02 + 78 kodları), bu kişi araç alımında vergi avantajından yararlanır (Bu konudaki çok net Özelgeyi okumak için buraya tıklayabilirsiniz)

Araç alımına temel olacak engelli sağlık kurulu raporu da bu bağlamda değerlendirilmeli. Heyet özel donanım gerekip gerekmediğini değerlendirirken MANUEL VİTESLİ OTOMOBİLİ temel almalı:

"a) Ortopedik engellilerde sadece [Bülent Not: Manuel vitesli araç kullanamayacağı için] "özel tertibatlı araç kullanması gereklidir." veya "özel tertibatlı araç kullanmasına ihtiyaç yoktur" ibarelerinden biri ve engellilik oranı yazılacaktır. Kişinin sürücü belge sınıfı veya özel tertibat kodu kesinlikle yazılmayacaktır.
b) Engelli raporlarına sürücü olunup olunamayacağına dair bir hüküm yazılmayacaktır."

Ben de ehliyet raporunu bugün aldım. 47 , 78, 10.02 ve 35.04 yazıyor. Sol kol güç duyu kaybı ve hareket kısıtlılığı vardı. Şimdi 35.04 ile ne yapılıyor anlayamadım. Nasıl bir araç uyarlaması olacak bilgisi olan var mı acaba

Üst Alt