Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Dışardan sigorta yatırsam abimin aldığı maaşlar kesilir mi?

zirtufuk

Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar. Ağabeyimin maluliyetinden dolayı 2022 maaşı ve Evde Bakım Aylığı almaktayız. Ben öğrenciyim. Kredi çekebilmek için bir arkadaşım vasıtasıyla kendi pirimimi dışardan yatırıp, asgari ücret karşılığı çalışıyormuş gibi göstereceğim kendimi. Maksadım sigorta girişimin olması. Acaba bu durumda maaşlarımız kesilir mi? Devlet bunun kontrolünü nasıl yapıyor? Eve giren toplam paraya sgk da benim üzerime olan maaşı da eklerler mi? Ya da sigortam başladı diye maaşlarımız otomatik mi kesilir, yoksa kendileri mi bunun kontrolünü sağlarlar?

Öğrenci olduğunuz için anne babanızın kanunen bakmakla yukumlu çocuğu sayılırsınız. Ayrı hanede de olsanız almadığınız o gösterme aylığı gelir olarak evde bakım aylığında dikkate alırlar.
Böyle bir durumda eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 467 üstünde çıkarsa evde bakım aylığı kesilir. Artı siz bu maaşı en geç 1 ay içinde evde bakım aylığı aldıgınız Kurum'a bildirmekle yükümlüsünüz. Aksi takdirde bunda da aylık kesilir ve borç çıkartılır size.

2022 aylığı için de hane dışındaysanız anne ve babanızın kanunen bakmakla yukumlu çocugu oldugunuzdan dolayı aylığınızı haneye dahil ederler mi emin olamadım. 2022 aylığı için bu durumu alo 144'ü arayıp sorun ya da bizzat gidip vakfa sorun. Onlardan habersiz adım atmayın.

Ama aynı hanedeyseniz o aldığınız maaşı kesin 2022 aylığı için gelire dahil ederler. Bu durumda da kesin kardeşinizin aylığı kesilir.

Teşekkürler Abla. Peki devlet bunu nasıl kontrol ediyor? Yani benim sigortalı olduğumu ve eve ekstradan bir para girdiğini nerden anlıyor? Gelip kontrol mü ediyor, belge mi istiyor? Yoksa gelirdeki en küçük bir artıştan otomatikman haberleri oluyor mu? 2-3 ay sigortamı yatırsam ve tekrar sistemde işten çıkış gözükse olmaz mı?

Üst Alt