Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Dışımızdaki engellere odaklanmak gerek... [Tartışma]

Konular
14
Reaksiyonlar
0
evet arkadaşlar,

genel olarak bu sitedeki hemen hemen tüm arkadaşların fiziksel engellerine takılıp kaldıklarını gözlemliyorum ben, bu başlığı açmamdaki amaç asıl engelin fiziksel durumumuzdan öte çevremizdeki bizim dışımızdaki bizi engelleyen ana etmenlere dikkat çekmek.

siz engelli,özürlü,sakat yada adına ne derseniz deyin asıl engelleri bizzat kendi önümüze kendimizin koyduğumuzun farkına varmalıyız. aksi taktirde önümüzdeki hiç bir engelin üstesinden gelemeyiz. kendi önümüzdeki engelleri kendimiz kaldırmalıyız.
engel kavramı göreceli bir kavram bence, kimisi bundan sadece fiziksel engeli anlıyor, oysa çevremizi saran ama görünmeyen bizim dışımızda o kadar çok engeller yumağı var ki, ama bu engellerle başedebilmenin yolu kendi engelimizi kendi önümüze koymamaktan geçiyor.
siz kendi fiziksel engelinize konsantre olursanız sadece dış engellerle mücadele etme azmini kendinizde hiç bir zaman bulamazsınız.

Evet sana katılıyorum hakan çevremizde bizim engelimizi adeta yüzümüze vurarcasına bizim dışımızda o kadar çok engel varki say say bitmez.Çevremizde gördüğümüz hemen hemen topluma açık tüm alanlar adeta biz engelliler yok sayılarak inşa edilmiş.Ben akülü araba kullanıyorum tek başıma dışarıya çıkabilsem bile öyle bir yere geliyorum ki tıkanıp kalıyorum.Söz gelimi parka gitmek istiyorum evden çıktıktan sonra benim engelimin dışında ve adeta engelimi yüzüme vururcasına bir sürü engelle karşılaşıyorum.Bazen düşünüyorum bu insanların hiç mi engelli yakınları yok.Heralde yok ki bu çevre düzenlemelerini kendilerine göre yapıyorlar.Biz neden sadece çevre düzenlemeleri yüüzünden çıkıp tiyatroya yada sinamaya gidemiyoruz.Yda yanımızda birisi olmadan dışarda gezemiyoruz.

Dışardaki insanlarımız hiç başlarına bişey gelmicek gibi düşünüyorlar galibada ondan kendilerine göre düzenleme yapılıyordur birer yakını kolu komşusu eşi dostunda demekki yok engelli tanıdıkları yakınları çevrelerinde hiçmi görmüyorlar aslında görüyorlar ama derlerya gönül gözüyle bakmadıkları için farkında degiller bakar körler işte ne beklersiniz kendileri girip çıkçakları her gezdikleri yerler onlara rahat gerisini ne düşünsünler düşüne bilseler göre bilseler zorluk olmadan heryerde bizlerde rahatlıkla dolaşıp çıkabilcez engelli olarak engeller kalmıcak

Arkadaş bu dünyada kimse kimseyi beğenmez herkes herkesin bir kusrunu görmeye onu eleştirmeye çalışıyor oyüzden kendinle barışık birer insan olmalıyız gerisi tefarruat

Dezavantajlı konuma düşmemizin nedeni sakatlığımız değil, sakatlığımızı bahane ederek ya da göz ardı ederek bize karşı ayrımcı tutum içine giren devlet ve sakat olmayanlardır. Onlar ayrımcılık yapıyor, onlar bencilce kendilerini düşünüyor, onlar sakatfobik, onlar kendilerine benzemeyenlere karşı nefret suçu işliyor... Bu gerçeklik cam gibi görünürken, bizim bedenlerimize saldırmaları ve "yüzde bilmem kaç sakatsın, onun için...." demeleri ve sorun olarak bedenlerimizi göstermeleri hem küstahça hem de yanlış.

Evet, sorun benim bedenimde değil, sorun yaşamın her açıdan eksik, yanlış ve hatta aptalca kurgulanmasında. Çözüm de bu kurguların bizler tarafından deşifre edilmesinde ve tepetaklak edilerek herkesi göz önüne alacak şekilde yeniden kurgulanmasında.

bizlerde pes etmicez kim ne derse nasıl görür nasıl düşünürse düşünsün bizler güçlü olmamız gerekir onlara yenilmemektir onlar engelli diye küçümseyen dışlayan bi işe yaramaz olarak görenlere boyun eymemek bizler kendimizi engelli olarak görmüyorsak sorun yok asıl engelli öyle görenler kendileri düşünce görme duyma beyin engellileri

işin gerçegi gerçekten önümüzdeki engeller hiç bitcekte görünmüyor bu kafadan engelliler bakan körler varken heryerde aynı sıkıntı aynı zorluk hastanelerde asansorler yollarda kaldırımlar kazık yerler metrolarda asansorler ya bu insanlar aslında herşeyin farkında ama işlerine gelmiyor kolaylarına geliyor her yerde her şeyde oldugu gibi bunlara hep birlik bizler ögretcez bazı hastane metro asansor baska yolu yok yol asvat işleri engellerinide bizlerin ellerine düşüyorlar oy zamanları ona göre davranmak yaptırmak gerekiyo degilse biz engelli insanları gören düşünen yok işallah merhametli sözünün eri adam gibi adamlar belediyeler başkanlar millet vekilleride olur birgün engellileride gören ezirmeyenler

Benim kendimden başka hiç engelli tanımışlığım olmamışdı. hatta o kadar dikkat etmemişim ki sadece yaşlılar felç olur diye biliyordum. kulağıma ilişmemişti tekerlekli sandalyeye mahkum oldu vb cümleler.. eger birinin bir kusuru varsa çok çabalardım gözümü dikip bakmamak için. neyse ki bunu akıl edebilmişim. yani başına gelmeden bilmeyenlerdndim. neden?
çünkü engelliler görünmez oluyor. mecbur kalmadıkça dışarıya çıkamıyor. küstürülüyor hayata karşı. bir iki üç.. nereye kadar.. hangi biriyle savaşacaksın.. varsa imkanın evinde bir yaşam alanı oluşturuyorsun, en güvenlisi oluyor.. ne şehrin stresiyle, uygunsuz toplu taşıma,yolları,kaldırımlarıyla ne de arkandan cık cık cık.. yazıkk.. diyen insanlarla ugraşıyorsun ve tabi ne denizi yakından görebiliyorsun ne boğazı (istanbulluysanız bunun ne kadar önemli olduğunu bilirsiniz) ilk zaman alışmak zor olsa da alışıyor insan dört duvara. ben yanımda biri varken az destekle merdiven inip çıkma dahil rahatım dışarda. çabuk yorulduğum için sıkıntı yaşıyorum ancak gezme fırsatı bol biri olarak nankörlük yapmak da istemem hani.
sitemim şu an bulunduğum durum ile kendi adıma değil. o yollardan geçtim biliyorum sadece.
ama bilmem için yaşamam mı gerekliydi.. milyonlarca insan bu kadar mı yok sayılabilinir...
2 dünyalar tatlısı yeğenim var ve onların benim yaşadıklarıma şahit olup bilinçli büyüdüklerini gördükçe çok seviniyorum. küçük olanı hala şaşkın şaşkın "teyze, sen nasıl normal yürüyemiyorsun" diye sorsa da eskisi kadar çok sık sormuyor neyseki :) (ama teyze bak benim gibi böyle böyle yürüyeceksin iştee! :)) )

Secimlerin yaklaştığı bu günlerde 40 cm. yüksek kaldırımları yıkıp yeniden parke taşı döşüyorlar ve özürlü rampaları usulune uygun buraya kadar herşey güzel.Peki bu arabalar özürlü rampalarından kaldırıma cıkıp neden park ediyorlar ?anlamış değilim.

Arabalarını kaldırıma park etmelerinin nedeni onların yurdum insanı olması,tuhaf bir durum yok gurur:):):)

Aslında yerel belediyelerin suçu neden derseniz bir bina yapılırken garajı olmak zorunda garaj yapmazsanız garaj parasını belediye ye yatırır müteahhit.Belediye bu parayla garaj yapmak zorunda ama ne yazıkki garaj yapmıyor .Parklara iki ağaç bir salıncak bir de köşesine bir büfe kondurup park yaptık diye övünüyor belediyeler, halbuki o parkların altı kapalı garaj olsa güvenlikli 50.000 liralık arabayı kimse sokağa bırakmaz hemde kaldırımlar işgal olmamış olur.

Bugün cektiğim bir kaç kare ,bu konuyu özetliyor.

210eexv.jpg

2mg44tx.jpg

Üst Alt