Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Diyaliz hastası. “Başkasının güç ve yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremez.”

egecin

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Herkese iyi günler arkadaşlar.. Annem 3 senedir diyaliz hastası ve haftada 3 gün diyalize giriyor. Daha önce böbrek nakli oldu ancak çeşitli sorunlar yüzünden böbrek geri alındı... Artık birçok işini yapmakta zorlandığı için yanına tayin olmak istiyorum. Ancak alacağımız raporda, “Başkasının güç ve yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremez.” ibaresi geçmesi gerekiyormuş. Bunu yazmaları için belli kriterler var mı, istediğimiz takdirde annemin yeni alinacak raporuna bu ibareyi yazarlar mı? Teşekkürler.

Sağlık raporunda Bağımsız Kısmen Bağımlı ve Tam Bağımlı seçeneklerinden birinin işaretlenmesi gerekir. Tam Bağımlı eskiden Ağır engelli kriterine uymaktadır. Annenizin raporunuzda Tam Bağımlı kısmı işaretlenirse işinizi görür.

Yönetmeliğe gore:
Kısmi bağımlı engelli birey: Doku, organ ve/veya fonksiyon kaybı ve/veya psikiyatri tanısına bağlı olarak
muhakeme yeteneği değerlendirilmesi gereken fonksiyonel bağımsızlık ölçeklerine göre günlük yaşam aktivitelerini
yardım alarak gerçekleştirebileceğine karar verilen bireyi
Tam bağımlı engelli birey: Engel durumuna göre engel oranı %50 ve üzeri olduğu tespit edilenlerden doku,
organ ve/veya fonksiyon kaybı ve/veya psikiyatri tanısı bağlantılı olarak muhakeme yeteneği değerlendirilmesine göre gunlük yaşam aktivitelerini yardım almasına rağmen kendi başına gerçekleştiremediğine karar verilen bireyi,
ifade eder.

Diyaliz hastalarında da bunu kolay kolay yapmıyorlar sanırım.

egecin
Kolay kolay değil hiç bir şekilde tam bağımlı raporu verilmez.
Eskiden diyaliz hastalarına ağır engelli raporu ve evde bakım aylığı veriliyordu ama tamamen değişti, artık hiç bir şekilde verilmiyor.

Arkadaşlar cevaplarınız için çok teşekkürler.. Benim iki ihtimalim var; birincisi, raporda ağır engelli olduğu belirtilecek ki bu dediğinize göre imkansız ya da sağlık kurulu raporlarında “Başkasının güç ve yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremez.” ibaresi bulunması gerekiyor. Bu ibareyi haftada 3 gün diyalize giren bir hastanın raporuna yazarla mı? Nasıl bir yol izlemeliyim??

egecin
O ibareyi tam bağımlı olmayana zor yazarlar diye düşünüyorum.

Anladim, çok teşekkürler. Kısmi bağımlı engelli yazarlarsa o da işimi görür gibime geliyor. Sonuçta diyaliz hastası kısmi bağımlı olmuyor mu

Üst Alt