Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Diyaliz hastasıyım, kızım da down sendromlu. Evde bakım maaşı alabilir miyiz?

pitonali

Yeni Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
Merhaba herkese kendim diyaliz hastasıyım kızımda down sendromlu ve annem babam ve kızım aynı hanede yasıyoruz.kızıma annem bakıyor annesi olmadığı ıcın .aynı zamanda kendim özel sektörde çalışıyorum babamda emekli yani hanede 4 kişiyiz ama 2 özürlüyüz.ewde bakım ucreti hesaplamama göre kişi basına 600 lira düşüyor bu yüzden de başvuru yapamıyorum bu konuda bilgisi olan varmı.nasıl bir yol izlemem gerekir yinede başvuru yapayımmı?

ablacım;

tesekkürler

YAlnız KAlem abla haneye gösterecgımız akraba için sosyal müdürlüklerinden kontrol için geliyorlarmı?

Kalem abla
Yeni torba yasasina gore ewde 2 engelli varsa hane sayisi diger engelliyi 2 kisi sayiyormus.ewde kizim engelli bende % 90 raporum var agir özürlü olarak yalniz sskliyim ben bu durumda kendimi 2 kisi saysam alabilirmiyim.2. Engellinin kriteri nedir acikcasi

2 kişinin de bakıma muhtaç olması gerekiyor. bakıma muhtaçlık kriterleirni dikkatle incele:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html

A,B,C,D bendlerinden en az birinde tam bagımlı, en az ikisinde kısmen bagımlı olması gerekiyor. Not kısmında yazanları okuyun. ve verdiğim linki inceleyin fikriniz olsun.

UYARI: Bu uygulama, yani aynı hanede 2 bakıma muhtaç engelli varsa "birinin 2 kişi sayılması" uygulaması 1 Temmuz'dan sonra başlayacak. 1 Temmuz'dan once bu uygulama geçerli değil.

Agir engelli ibaresi hk.

Selam arkadaslar;

Kizim down sendromlu agir ozurlu olarak raporu var. kendim de diyaliz hastasıyım % 90 raporum var ama agir engelli ibaresinde hayir yaziyor.
bir ewde iki ozurlu oldugu icin bi engelli 2 kisi sayiliyor diye biliyodum ama oyle degilmis. 2. engellinin raporunda da agir engelli yazmasi gerekiyomus. sosyal hizmetlerdeki gorevli öyle dedi.

ben de bu konuda çok mevzuat kanun var mi yada hangi mevzuat dedim bana sadece bu sekilde deyip gonderdi.

bu dogru mu mevzuat var mi gercekden

yardimci olur musunuz.

evet sizin de raporunuzda "ağır özürlü" yazması gerekiyor. Çünkü yapılan Kanun değişikliği ile bakıma muhtaç engelli sayısı birden fazla ise birinci bakıma muhtaç engelliden sonraki her bakıma muhtaç engelli 2 kişi sayılıyor. Buradaki koşul, engellilerin bakıma muhtaç derecede engelli olması ve tabi ki bakıma muhtaç engelli kabul edilmesi için de agır özürlü ibareli raporunun olması şarttır.

bu konuyla ilgili 2828 Sayılı Kanun ek 7.maddesi şöyle der:

"Ek Madde 7- (Ek: 1/7/2005-5378/30 md.; Değişik: 6/2/2014-6518/21 md.)

Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilere, resmî veya özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti ya da sosyal yardım yapılmak suretiyle evde bakımına destek verilmesi sağlanır. Hanede birden fazla bakıma ihtiyacı olan engelli bulunması hâlinde, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarının hesaplanmasında birinci bakıma ihtiyacı olan engelliden sonraki her bakıma ihtiyacı olan engelli iki kişi sayılır.

Ağır özürlü rapor alırsanız ve heyet tarafından bakıma muhtaç kabul edilirseniz bu durumda ikinci bakıma muhtaç engelli 2 kişi sayılacaktır.

Üst Alt