Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Diyalize girerken alınan aracı 5 yıl sonra yenilemek..?

kurt-55

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhabalar;
2013 yılında sürekli raporla (%91) aldığım aracımı 5 yıl sonra yenilemek istiyorum; bu süre içinde nakil oldum yine aynı raporum geçerlimidir yeni araç alabilirmiyim? arabayı alacağım bayide tam emin değil yenilemek gerekebilir dedi. Aracı alırsam maliye ile bir sorun yaşarmıyım. Araştırdığım kadarıyla yeni rapor almadıktan sonra sürekli rapor geçerli. Bu konuda görüşleriniz nedir?

Ben bulaşılmaması gerektiğini, her şey olabileceğini düşünüyorum.
Nihayetinde siz artık ÖTV muafiyeti hak edecek bir engele sahip değilsiniz.
Bir tanıdığım da var, nakil olalı 2 - 3 yıl oldu ve hâlâ bu kadar yıldır evde bakım aylığı almaya devam ediyor. Defalarca kestirmesi gerektiğini söylememe rağmen dinlemedi.
Devlet bunu fark ettiğinde geriye dönük çok fena çıkarır acısını.
En önemlisi, böyle bir davranış etik değil.

Ben aracı alırsam maliye bunu onayladıktan sonra almış olmuyormuyum, daha sonra maliyenin kendi onay verdiği duruma ceza yazmasıda saçma bir durum olur diye düşünüyorum. Söylediğiniz durumun denetimi sgk ile alakalı olması lazım engel oranı düşse bile devam etmekte %90 şartı araç alırken geçerli bir durum. Raporun yenilenmesi ile ilgili Yönetmelikte yenilemesi gerekir diye bir durum göremedim her soruya net cevap vermiyor yönetmelik.

kurt-55
Siz maliye aracı onayladı mı tamam daha feriştahı gelse bir şey yapamaz diyorsunuz.
Buna karşılık ben hiç bir şey söylemiyorum.
Sadece forumu karıştırın ve araç aldıktan 1 sene, 3 sene, hatta 5 sene sonra ÖTV nin faizle istendiği insanları görün, usulsüzlük varsa üstüne bir de ceza.
Sadece forumu karıştırın biraz, ben yorum yapmıyorum.

Ufukalp Maliye onaylarsa o şekilde olması lazım, niye onaylıyorsun o halde ama ülkemizde devlet işleri malesef mantık çerçevesinde yürümüyor. Benim araştırdığım durum zaten sorun yaşayanların olup olmadığı, farklı konularda sorun yaşayanlar var ama bu durumla ilgili sorunun cevabını bulmuş henüz görmedim. Açılmış konular var birebir aynı konuda buldum fakat o kişide tam cevap bulamamış. https://www.engelliler.biz/forum/oz...ldigim-raporu-2015-de-guncellemeli-miyim.html

kurt-55
İşlerin mantık çerçevesinde gerçekleşmesini istiyorsanız tek bir soruya cevap verin, her şey açıklığa kavuşur.
Siz şu anda ÖTV muafiyeti hak edecek şekilde engelli misiniz ?
Bitti...

Ufukalp İşlerin mantık çerçevesinde gelişmesini istiyorum ama devletin bürokratları hep bunun aleyhinde saçma düzenlemeler çıkarıyor. Bir hak veriyorsun arkasında dur altını boşaltma. Beyefendi ben nakil olduğum zaman tamamen düzelmiş mi oluyorum bir dünya ağır ilaç kullanmak zorundayım ve her biri vücudumda farklı yerlere sıkıntı açıyor; yarın bir gün bu organın atma riski var sanki ben nakil oldum hemen düzeldim devlet burada nakil olmuş insanı cezalandırıyor. Neymiş engel oranı %70 e düşüyormuş yararlanamazsın. Bundan 6-7 sene öncede %80 e düşüyordu neye göre aşağı çektiler. Benim etik anlayışım sizin gibi işlemiyor ben hak ettiğimi düşünüyorum.

Sizin diyalize girerken aldığınız rapor artık geçerli değil. Durumunuz değiştiği için yeni rapor almanız gerekiyor. Aksi halde yalan beyan ile araç almış konumuna düşersiniz. Devlet verdi, devlet onayladı diye yaptığınız iş hukuki olmaz.

@kurt-55
Siz hak ettiğinizi düşünürsünüz, bir başkası tersini.
Burada ölçü hiç kimsenin düşüncesi değil yasa ve yönetmeliklerdir, biz de ona göre cevap veriyoruz.
Bedensel engel dışında ötv muafiyeti için gereken oran kaç, %90
Pe ki böbrek nakilliye bu oran veriliyor mu, hayır.
Daha neyi tartışıyorsunuz kardeşim ?
Diyorsunuz ki, maliye onayladıktan sonra daha ne diye iptal ediyor?
Çünkü siz durumunuzla uyuşmayan, geçerliliği kalmamış bir raporla maliyeyi aldatıyorsunuz da ondan.
Bu durumda ötv yasal faiziyle tahsil edilmekle kalınmaz, usulsüzlük cezası da uygulanır.
Sormuşsunuz söyledik ama tavır yapıyorsunuz.
Buyurun alın kardeş, bayi zaten satmaya can atıyor, sonradan onun değil sizin canınız yanacak.

kısaca ileride yakalarsalar seni öperler ellerinden faizi ile brb alırlar :) teklar rapor alırım sorun deil diyorsan sağlik sorunların devam ediyorsa olay başka

yunus-emre
Tekrar %90 oranında rapor alamaz, böbrek nakli olmuş çünkü, verilecek oran %70 dir, o da ötv muafiyeti sağlamaz.

Neden geçerli değil? Rapor sürekli bir rapor. Siz nakil olduğum için yorumda bulunuyorsunuz. Daha geçen yıl aile bakanlığından %91 engelli kimlik kartı çıkardım, geçerli olmasa vermezlerdi herhalde.

Arkadaşım siz elinizdeki raporla aracı alırsınız, güle güle binersiniz. Kimsenin haberi olmazsa bir şey de olmaz. Ama bu yaptığınızın hukuka uygun olduğunu göstermez. Çünkü siz kendiniz o elinizdeki raporun artık hüküm taşımadığını hem biliyorsunuz, hem de kendi ağzınızla söylüyorsunuz.

Eğer bir şekilde bu durum ortaya çıkarsa emin olun acısını çıkartırlar.

Bu sizin söylediğiniz aynen tapuda rayiç bedel üstünden ev satmaya benziyor. 300 bin liralık evi rayiç bedeli 50.000TL üstünden satıp harcını ödeyebilirsiniz ama bu durum yapılanın doğru olduğunu göstermez.

Önceki yıllarda SGK malülen emekli ettiği diyaliz hastalarını nakilden sonra maaş almaya devam ettikleri için sürüm sürüm süründürdü. sırf bu yüzden mevzutı değiştirmek zorunda kaldılar.

Ama elbette şansınızı deneyebilirsiniz. Kimse farketmezse aracı alıp kullanırsınız.

MeTePe Ufukalp Şunu belirteyim; ben illa raporum var aracı alacağım diye bir şey söylemiyorum, alacak olsam gider alırım zaten. Sağlık raporu bölümünde yeni rapor çıkaracağım için başka bir konu açmıştım alma ihtimalim de var. Ama burada engelli sayılan kişiye zulüm oluyor zor bir süreç ve bazı doktorların insafına kalmış oluyoruz vs. Yönetmeliğin bu şekilde düzenlenmiş olması hakkaniyetli davrandığını doğrulamaz, uyulması gerekir orası başka. Yönetmelikte kişi nakil olursa engel oranı düşer raporu geçersiz sayılır açık şekilde söylemiyor. Bunu nakil olmuş kişiler yeni rapor çıkardığında 70 verildiği için yorumsal çıkartıyoruz. Bu durumda olup net şekilde sonuçlanmış bir şey var mı onu araştırıyorum belki vardır.

kurt-55
Konu çok açık ve net.
Sizin durumunuz söylediğiniz gibi kimsenin inisiyatifinde de değil. Özür oran cetvelinde ''Renal Transplant'' için belirlenen oran kesindir %70 dir. Bu da ötv muafiyeti için geçerli bir oran değil. Ha %70 lere, 80 lere verilse de sadece size verilmese tamam haklısınız, ama %90 altı kimseye verilmiyor, burada herhangi bir mağduriyet yok.
Şöyle düşünün bir de:
Bir diyaliz hastası evde bakım aylığı almaktayken nakil oldu ve ağır özürlü sınıfından çıkmış oldu. Ama yeni rapor almadı ve evde bakım aylığını almaya devam etti.
Sırf yeni rapor almadı diye bu adam haklı mı şimdi, aldığı o aylıklar bunun hakkı mı ?
Tespit edildiğinde nakil tarihine kadar geriye dönük faiziyle birlikte geri tahsil edilmeyecek mi ?
Peki sizin bu durumdan farkınız ne, tamamen aynı şey değil mi ?
Kusura bakmayın böyle usulsüzlükler ve buna arka çıkmak vergisini düzgünce veren, devlete karşı görevlerini yerine getiren her vatandaşa karşı yapılmış bir haksızlıktır.

Üst Alt