Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Doğum borçlanması ile erken emekli olunabilir mi?

birkan06

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

Annemin durumuyla alakalı bir sorum olacak. Sorum şu annem 2007 yılında böbrek nakli oldu. 2 doğum yaptı (1984 ve 1988 yıllarında). 1982 yılında 29 günlük prim ödenmiş bunun dışında hiç prim ödenmemiş ve hiç bir yerde çalışmamış.
Bu durumda malulen emekli olma şansı var mı? Doğum borçlanması yapılabilinir mi?
Malulen emekli olması için neler yapılmalı? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

doğum tarihi: 1963
ssk giriş tarihi: Şubat 1982
prim gün sayısı: 29 gün

Engelli bir bayanın emekli olduğunda eğer çocu varsa siğorta primine ekleye bilirmiyi

MERHABA
ben %55 engelliyim.2010 oğlum oldu.13 yıldır çalışmaktayım emekli primimi doldurduğunda ve vergi onayı aldıktan sonra çocuğumu prim günüme ekleyip prim gününden yada daha erken emekli olabilirmiyim.yada kala süreyi paraya çevire bilirmiyim.
Çalıştığım yerde bir bayan 2 çocuğuna 14 tl.ödedi ve normal düzeyde emekli oldu.

lütfen soruma acil cevap lütfen bülent bey soruma sizden yanıt bekliyorum...

birkan06,
Anneniz doğum borçlanması yapabilir bunun için ssk ya müracaat etmeniz gerekli 31.12.2012 tarihine kadar ödeyeceğiniz tutar
En az : 14.446,18
En fazla : 93.899,52
En fazla 2 çocuk borçlanması yapabilirsiniz bu borçlanmadan 1440 gün kazanırsınız ama bu süre size yetmez malulen emeklilik için 1800 gün prim şartı aranmaktadır.
1440+29 : 1469
1800- 1469 : 331 gün eksiğiniz kalıyor bu süreyi de bir iş yerinde çalışan ssk lı olarak ödersiniz 1800 gün prim ödemesi tamam olduğunda kuruma malulen emekli olmak için müracaat edebilirsiniz.

Şerife hanım,
Doğum yaptıktan sonra 2 yıl ssk lı olarak çalışmamış iseniz 2 yıl doğum borçlanması yapabilirsiniz. Doğumdan sonra hemen çalışmaya başlamış iseniz doğum borçlanması yapmanıza gerek yok, bakınız kanun ne demiş.
Doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalıların doğum yaptığı tarihten sonra adına primi ödenmiş süreler borçlanma hesabında dikkate alınmayacaktır.
Yani borçlanma yapar iseniz primleriniz boşa ödenmiş olacak.

slm ben reyhan yüzde 46 raporla vergi indiriminden 3. dereceden emekliliğe hak kazandım fakat 19 ay daha beklemem söylendi işe giriş tarihim 1993 doğum tarihim 1979 pirim gün sayım 3884 bana gelen evrakta 10/6/2014 yılında tekrar müracaat etmem gerektiği söylendi...benim sorum şu doğum borçlanması yaparak bu tarihi geri alma şansım varmı bilgilendirirseniz sevinirim tşkler....

Doğum borçlanması sigorta başlangıcını erkene almadığı için sizin açınızdan (prim eksiğiniz olmadığını varsayıyorum) doğum borçlanması mantıklı değil Reyhan hanım.

Üst Alt