Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Doğuştan engelliyim ama engelli statüsünde çalışmadım. Emekli Sandığı'ndan emeklilik?

cgok

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba Arkadaşlar,
Ben 1970 doğumluyum 2 yaşında geçirdiğim çocuk felcinden dolayı sol ayakta engelim var. Ben normal şekilde üniversitede akademik personel olarak (engelli kadrosu değil) kasım 1994 de emekli sandığına bağlı olarak çalışmaya başladım. 2009 da kamu bankasında sözleşmeli (yine emekli sandığı diye biliyorum, engelli olarak da değil) olarak çalışmaya başladım 2010 da tekrar üiversiteye çalışmaya döndüm. 2011de %40 engelli (Sürekli) raporu aldım( ÖTV muafiyeti ve Gelir Vergisi için), şu anda kullanıyorum. Bu durumda emeklilik durumum nasıl olur, bilgilendirirseniz sevinirim.

cgok

5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesine tabisiniz. Her koşulda +-%40 ve üzeri rapor alıp emekli olabilirsiniz gibi görünüyor:

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında engelli olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan engelli olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır. Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır.

Cevabınız için teşekürler. İnternetten net bir cevap bulamadım. Bildiğiniz SGK uzmanından net bir cevap alma durumu var mı. Eğer alabilirseniz çok sevinirim. SGK Bilgi Edinme hakkını kullanarak SGK ya sorsam cevap verir mi? Selamlar.

cgok

Yukarıdaki cevap çok net aslında. Nereyi anlamadınız?

%40 engelli raporu aldığınızda 6480 hizmet gününü zaten tamamlamış olduğunuzdan yukarıdaki maddeye istinaden hemen erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabilirsiniz.

ben engelli kadrosunda değil de normal kadroda çalışıyorum (1994 den beri). 2011 de %40 ortapedik engelli (sürekli) raporu aldım. ÖTV mafiyeti için ve kullandım. Daha sonra da maliyeye gelir vergisi için başvurdum. Maliye kurumuma sonucu gönddermiş, ondan da yararlanıyorum (pek bişey değişmedi gibi..). Önceleri sorun değildi ancak yaş ilerledikçe bu şekilde çalışmak zorlaşıyor.
İnternette engel durumu önceden olup da rapor durumu sonradan gibi bir durum bulamadığım için, emin olamadım. yaklaşık 21-22 yıl Emekli sandığı çalışmışlığım var. Bu arada internetten emekli maaşının normal emekliden farklı olmayacağını, ikramiyenin ise yılına göre değişeceğini öğrendim doğru mu? Selamlar.

cgok

Yukarıdaki madde çok açık. Hiç kafanız karışmasın. %40 rapor alırsanız emekliliğiniz kesindir.

Maaş düşük olmaz. İkramiye de çalıştığınız yıla bakılarak hesap edilir.

2011 de %40 rapor aldım zaten ÖTV muafiyeti ve gelir vergisi indirimi için şu an kullanıyorum.

Ayrıca Rapor sürekli statüsünde engelli raporu (ortopedik engelli). Ayrıca bir soorum var: %40 oranını SGK düşürebilir mi. Gelir vergisi için maliyede bir düşürme ya da yeniden rapor isteme olmamıştı

cgok

Belli olmaz ama, yeni rapor isteyebilirler de.

Rapor oranı üzerinde SGK'nın tasarruf hakkı vardır. Ama emekli sandığı işlemlerinde SGK raporu çoğu zaman onaylar. Bir sorun olması çok çok istisnadır.

2 yaşında geçirdiğim Çocuk felcinden dolayı sol ayağımda engel var. Ama işe girerken falan sorun etmedim normal kadroda işe girdim .daha sonra 2011 yılında ÖTV dem muaf olmak için rapor aldım %40. (Ömür boyu. geçerli) (sol ayakta Poli sekeli. ) Arabada ÖTv muafiyetinde kullandım. Daha sonra da Gelir vergisinde kullanmak için diğer belgelerle birlikte Maliyeye verdim. Sonucu kurumuna göndeririz dediler. Daha sonra kuruma sorduğumda " sonuç geldi" dediler. Ben resmi yazıyı görmedim ama mutemed bana " çok bişey farketmeyecek 3. derecede pek bir farkı olmaz dedi". Maliyeden ayrıca bir İndirim belgesi falan vermediler. Buradan şunu anlıyorum: Maliye oranda düşürme yapmamış ve indirimi onaylamış. İndirim belgesi ayrıca alınması mı gerekiyor. Yoksa kuruma gönderdiği yazı mı? Şimdi aynı raporu Emeklilik için kullanmak istiyorum. Yaşı beklemeden emeklili için (hizmet yaklaşık 20 yl). Başvurduğumda SGK oranı düşürebilir mi. Maliye düşürmemişti. Selamlar.

cgok
Evet emeklilik için gerekli olan vergi indirimi belgesi budur. Bu belgeyle hem vergi indiriminden faydalanırsın maaşında 40-50 TL arası bir yükselme olur. Hemde erken emeklilik için yılın dolduğunda başvuru yapabilirsin.

Cevabınız için teşekür ederim. Bu yazıyı kurumdan dosyadan fotokopi almıştım.Bana gönderilen orjinal belge yok. emekliliğe başvururken kurumdaki yazıyı mı işleme alınmasını isteyeceğim. yoksa maliyeye gidip aynısını bana verilmesini mi isteyeceğim..

@cgok
Zaten vergi indirimi için size bir belge verilmez. Belge çalıştığınız kuruma gönderilir. Sizin maliyeden yada başka bir kurumdan belge istemenize gerek yok. Emeklilik koşullarınız yerine geldiğinde başvurursunuz ve emeklilik işlemleriniz başlar. Kayıtlarda zaten engelli olarak görüneceksinizdir. Eğer kurumdan herhangi bir evrak belge talep ederlerse o zamanki duruma göre hareket etmeniz en uygunu olacaktır.

5 yılda emeklilik diye bir durum söz konusu değil. Engellilerde en erken emeklilik 15 yıl ve 3600 gün primdir. Tabi bazı koşullarda (malulen emeklilik gibi) 1800 prim günü gibi sürelerle emeklilik mümkün. Bunu da sizin bilgilerinizi detaylı olarak bilmeyen kimse size net bilgi veremez. Sigorta başlangıcınız var mı? Varsa ne zaman? Kaç gün prim ödediniz? Engelli raporunuz var mı? Varsa oranı nedir? gibi soruların cevaplarını bilmemiz gerek.

Üst Alt