Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Doğuştan gelen bir hastalığım var. Malulen emekli olabilir miyim?

melankolik

Üye
Konular
13
Reaksiyonlar
0
merhaba, kalıtımsal rahatsızlığım orak hücre anemiliyim. 2005 yılında normal sigortalı olarak işe başladım, işyerimden aldığım yönlendirmeler ile vergi indirimi için başvurdum ve aldım . %40 raporu da aldım. sonuçta 2005 yılında sigorta girişim normal sağlıklı kişi olarak olduğundan ve daha sonrasında rahatsızlığımı bildirdiğimden dolayı malülen emekli olabilir miyim? halbuki kalıtımsal doğuştan gelen rahatsızlığım var. iş hayatından sonra yakalandığım bi durum değil ama girişim normal giriş..

10 yıl 1800 iş günüm mü gerekli yoksa 15 yıl 3600 güne mi ihtiyacım var ( şu an da sigortam özürlü statüsünde yatmaktadır)

ikinci sorum : vergi indirimi aldığım belgelerimi kaybettimi, nereden çıkartabilirim ? tüm aşamayı en baştan yapmam mı gerek?

Rahatsızlığınız doğuştan olduğundan malulen emekli olamazsınız.
Rapor oranınıza göre vergi indiriminiz 3.derece olmalı, bu durumda 20 yıl 4400 prim günü şartlarıyla emekli olabilirsiniz.
2.soru için vergi indiriminizin kayıtlı olduğu vergi dairesine başvurabilirsiniz, hayır yeniden hiçbir işlem yapmayacaksınız.

verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim

20 yıl Süreyi azaltmak için isteğe bağlı prim olarak yatırsam 18 yıl 4640 güne mi değişmiş olur ?

Süreyi ancak askerliğinizi sigorta başlangıcınızdan önce yaptıysanız bu süreyi borçlanarak geri çekebilirsiniz, başka türlü mümkün değil.

ama ufuk bey isteğe bağlı emeklilikte 18 yıl cetveline giremiyor muyum? bir nevi yıldan azaltmış oluyorum bu şekilde. Askerlikten muafım

Ha siz bundan sonra sürekli isteğe bağlı ödeyerek Bağkur'dan emekliliği kastediyorsunuz.
Evet son 3,5 yıllık priminiz Bağkur statüsünde olursa 5510 sayılı yasanın 28. maddesi uyarınca dediğiniz şartlarda emekli olursunuz.
Ancak bu durumda vergi indiriminizin emeklilik açısından hiç bir fonksiyonu kalmayacaktır.
Başvurunuz üzerine hastaneye sevk edileceksiniz ve rapor sonucuna göre işlem yapılacaktır.
Bağkur söz konusu olunca emeli maaşının biraz daha düşük olduğu da bilinen bir gerçek.

Ufuk Bey, emeklilik isteminde en son 3.5 yıla bakılacağı için 4640 güne son 632 gün kala isteğe bağlı emeklilik bağkura geçersem ve son 632 gün primi tamamlayıp emeklilik isteminde bulunursam 4/a dan emekli sayılıp maaşda azalma söz konusu olmayacaktır kanısındayım. Yanlışım varsa lütfen düzeltin.

Emekli olunacak statünün belirlenmesi için son 3,5 değil 7 yıla bakılmaktadır.
Benim size 3,5 yıldan bahsetmemdeki kasıt 7 yılın yarısı 3,5 olduğundandır.
Bağkur statüsünden emeklilik için bağkura 632 değil 1261 gün prim ödemeniz gerekmektedir.

Karıştırdım kusura bakmayın Ufuk Bey.

Şu an bir muhasebeci yardımı ile x bir şirketten primlerim tamamen benim karşıladığım ücretler ile yatırılıyor(işyerine yansıyan tüm masraflar bana ait). Engelli teşviği ile ayda 215 lira prim / 3 ayda bir de stopaj ödüyorum 110 lira civarı. aylık bana maliyeti ortalama 250 lira civarında oluyor. 1986 doğumluyum , ilk ssk girişim 2005 yılı ve şu an 2500 prim günüm var.

1) İsteğe bağlı olarak son 3,5 yıllık primi bağkurdan yatırırsam yatıracağım tutar engellilere indirimli mi ve bugünün şartlarına göre ne kadar?
2) Ve yine bugünün oranlarına göre ssk dan emekli olan taban ne alıyor bağkurdan emekli olan taban ne alıyor?
3) Bağkur’dan emekli olursam vergi indirim fonksiyonumu elimden kaybedeceğimi söylediniz; bunun bana ne yararı/zararı olacak ileride veya şimdi?

Amacım bir an önce ailemden yardım almayıp kendi maaşımı bilmek, onun için 20 yıl yerine 18 yıl sigortalılık süresi gözümü boyuyor(tabi maaş farkı uçurum derecede değil ise) Bu şartlar altında bana ne yapmamı tavsiye edersiniz?

Kıymetli vaktinizi ayırdığınız için, bu platformu bizlere sunan, yardımcı olan ilgilenen herkesten Allah razı olsun.

melankolik
Sizi çok iyi anlıyorum, bir an önce kendi ayakları üzerinde durabilme arzusu herkes için geçerli ve doğal bir düşüncedir. Engelli olmaksa yük olma iç güdüsüyle bu arzuyu kamçılayan büyük bir etkendir.

1- Malesef isteğe bağlı sigorta primlerinde engelliler için her hangi bir indirim söz konusu değil.SSK statüsünden ödenen primdeki devlet teşviki de zaten engelli çalışanın değil işveren payı içindir. Bugün için isteğe bağlı asgari ödenecek prim tutarı 407 tl dir. Sizin x şirkette çalışıyor görünerek ödediğiniz tutarın düşük olmasının sebebi işveren payına yönelik devlet teşvikidir, isteğe bağlıda bu olmadığından en alt seviye prim ödemesi bile ödediğiniz tutarın çok çok üzerindedir.

2- Emekli aylıkları için 2000 öncesi, 2000 - 2008 arası ve 2008 sonrası olmak üzere 3 ayrı aylık hesaplanıp ortalaması alındığındani her dönemin primlerinin aylık bağlanma oranına etkisi farklı olduğundan neredeyse belli bir taban diye birşey kalmadı, herşey şahsa özel yani o yüzden maaş konusunda yorum yapmayayım. Ancak şu linkte engeli arkadaşların ne kadar sigorta süresi ve primle ne kadar maaş hak ettiklerine dair paylaşımlar mevcut, bir fikir edinebilirsiniz.
http://www.engelliler.biz/forum/eme...nu-ile-ne-kadar-emekli-maasi-aliyorsunuz.html

3- Emekliliğinizin Bağkur statüsünden olması halinde vergi indirimi hakkınızı kaybedersiniz demedim, vergi indiriminizin emekliliğinizde bir etkisi olmaz dedim.
Şöyle ki; 4A ((ssk) statüsünde emekli olacak olsanız emeklilik başvurusu yaptığınızda sizden yeniden rapor istenmeyecek, daha önce hak etmiş olduğunuz vergi indirimine istinaden doğrudan emekli edileceksiniz. Ancak Bağkur'dan emeklilikte vergi indirimi değil, 5510 sayılı yasanın 28. maddesi geçerli olacak, bu maddeye istinaden tekrar hastaneye sevk edileceksiniz. Oranınız tam sınırda olduğundan belki aynı oranı koruyamayacak ve emekli olamayacaksınız. Oradan ümidi kesip vergi indirimi ile ssk statüsünden emekli olayım deseniz bu sefer bir şirkette 2 yıl daha ödemek de yeterli olmayacak, son 7 yıl hesabında ssk nın bağkurdan baskın olması için 3,5 yıl daha ödemeniz gerekecek.

Tüm bunları açık açık yazdım ki herşeyi göz önüne alıp sizin için en iyi kararı verebilesiniz.
2 yıl önce olayım derken işveren teşvikinden yararlanamayıp kat kat fazla ödeme yapacaksınız ve sonunda yeterli oran alacağınızın garantisi yok.
Yazdıklarımı dikkatlice okuyup kendiniz için en iyi kararı acele etmeden vermenizi öneririm.

Hakkım Yaşlılık aylığı mı yoksa 506 sayılı kanun gereği emeklilik mi?

Merhaba arkadaşlar,
Doğuştan kalıtımsal rahatsızlığım gereği %45 sürekli raporum var.
İşe giriş tarihim: ocak 2005
Rapor alış tarihim : temmuz 2005
3. dereceden vergi indirimim mevcut.

benim hakkım olan 15 yıl 3600 prim ile yaşlılık aylığı mı?
yoksa
506 sayılı kanun gereği tabloda bana denk gelen 20 yıl 4400 prim ile emeklilik mi?

Raporu işe girmeden önce almadım diye bu benim doğuştan engelli olmadığım anlamına gelmez. Dolayısı ile dava açsam yaşlılık aylığı hakkımı alamaz mıyım? Sonuçta kalıtımsal rahatsızlığım var.

şimdiden teşekkür ederim.

doğuştan veya sonradan farketmez engelli emeklisi olursunuz merak etmeyin vergi indirimi almalısınız öncelikle

20 yıl 4400 gün ile yaşlılık emekliliği ile emekli olabilirsiniz. malülen olamazsınız.

20 yıl 4400 o da vergi indirimi alırsanız vergi indirimi emekliliği ve yaşlılık emekliliği aynı statüde olmaktadır yani maaş aynıdır

Vergi indirimi aldım 3. Dereceden maliye de işli fakat neden 15 yıl 3600 e tabi değilim? Doğuştan gelen rahatsızlık sonuçta raporu işe girdikten sonra alsam da daha önceden rahatsızdım

rapor derecesine göre ve vergi indirim derecesine kademeli emeklilik geldi yıllar önce raporu ne zaman aldığınızın bir önemi yok daha erken ssklı olsaydınız fazla etkilenmezdiniz

Üst Alt