melankolik
Sizi çok iyi anlıyorum, bir an önce kendi ayakları üzerinde durabilme arzusu herkes için geçerli ve doğal bir düşüncedir. Engelli olmaksa yük olma iç güdüsüyle bu arzuyu kamçılayan büyük bir etkendir.
1- Malesef isteğe bağlı sigorta primlerinde engelliler için her hangi bir indirim söz konusu değil.SSK statüsünden ödenen primdeki devlet teşviki de zaten engelli çalışanın değil işveren payı içindir. Bugün için isteğe bağlı asgari ödenecek prim tutarı 407 tl dir. Sizin x şirkette çalışıyor görünerek ödediğiniz tutarın düşük olmasının sebebi işveren payına yönelik devlet teşvikidir, isteğe bağlıda bu olmadığından en alt seviye prim ödemesi bile ödediğiniz tutarın çok çok üzerindedir.
2- Emekli aylıkları için 2000 öncesi, 2000 - 2008 arası ve 2008 sonrası olmak üzere 3 ayrı aylık hesaplanıp ortalaması alındığındani her dönemin primlerinin aylık bağlanma oranına etkisi farklı olduğundan neredeyse belli bir taban diye birşey kalmadı, herşey şahsa özel yani o yüzden maaş konusunda yorum yapmayayım. Ancak şu linkte engeli arkadaşların ne kadar sigorta süresi ve primle ne kadar maaş hak ettiklerine dair paylaşımlar mevcut, bir fikir edinebilirsiniz.
http://www.engelliler.biz/forum/eme...nu-ile-ne-kadar-emekli-maasi-aliyorsunuz.html
3- Emekliliğinizin Bağkur statüsünden olması halinde vergi indirimi hakkınızı kaybedersiniz demedim, vergi indiriminizin emekliliğinizde bir etkisi olmaz dedim.
Şöyle ki; 4A ((ssk) statüsünde emekli olacak olsanız emeklilik başvurusu yaptığınızda sizden yeniden rapor istenmeyecek, daha önce hak etmiş olduğunuz vergi indirimine istinaden doğrudan emekli edileceksiniz. Ancak Bağkur'dan emeklilikte vergi indirimi değil,
5510 sayılı yasanın 28. maddesi geçerli olacak, bu maddeye istinaden tekrar hastaneye sevk edileceksiniz. Oranınız tam sınırda olduğundan belki aynı oranı koruyamayacak ve emekli olamayacaksınız. Oradan ümidi kesip vergi indirimi ile ssk statüsünden emekli olayım deseniz bu sefer bir şirkette 2 yıl daha ödemek de yeterli olmayacak, son 7 yıl hesabında ssk nın bağkurdan baskın olması için 3,5 yıl daha ödemeniz gerekecek.
Tüm bunları açık açık yazdım ki herşeyi göz önüne alıp sizin için en iyi kararı verebilesiniz.
2 yıl önce olayım derken işveren teşvikinden yararlanamayıp kat kat fazla ödeme yapacaksınız ve sonunda yeterli oran alacağınızın garantisi yok.
Yazdıklarımı dikkatlice okuyup kendiniz için en iyi kararı acele etmeden vermenizi öneririm.