Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Doğuştan göz hastalığım ile malulen emekli olabilir miyim?

bitmeyenumut2

Yasaklı Üye
Konular
64
Reaksiyonlar
0
E devletten baktım Toplam uzun vade gün sayısı 1002.

İlk işe giriş tarihi 13.01.2012

1800 günü tamamladığımda sgk'ya dilekçe vererek malüllük tespiti için hastaneye sevk isteyebilir miyim.

Engelim doğuştan.

Her iki gözde %60 ile %70 arası görme kaybı ve 5 çeşit göz hastalığı mevcut.

Malüllük statüsünde iş gücü kaybı %60 verilir diye tahmin ediyorum.

Bildiğim kadarıyla malülen emekli olmak için kişideki hastalığın sigortalı çalışmaya başlamadan önce olmaması gerekiyormuş yani kişi sigortalı olduktan sonra hastalanması gerekiyormuş. Bu doğru bir bilgi mi?

Eğer imkanım olursa 800 gün daha çalışıp yada isteğe bağlı prim ödeyip emekli olmak istiyorum.

Bu konuda fikrin nedir Ufukalp abim?

sweet guy
Evet malesef ki bu doğru bilgi.
Engeli doğuştan olan birinin malulen emekli olması mümkün değil.

Yapacak tek bir şey kalıyor o zaman sonbaharda işe başladığımda vergi indirimi alıp 3600 günü doldurup engelli emekliliği için uğraşmak :)

sweet guy
2012 girişli biri %60 ve üzeri raporla 3600 değil 3960 prim gün sayısı ile emekli olur.

Anladım teşeklür ederim.

Her şey için hayırlısı olsun diyelim o zaman.

Diyelim ki farz-ı misal rahatsızlık doğuştan değil ama sigorta girişinden önce ortaya çıktı. Durum yine aynı mı olur?

@Ufukalp ? 😊

fark etmez sigorta girişinden öncede malüyet dere cesinde ise rahatsızlıgınız malülen kurum etmez malüliyet derecesinde degil daha sora artı ise kurum ozaman degerlendire bilir

sweet guy
Yukarıda arkadaş da söylemiş evet yine aynı hüküm uygulanır, önemli sigorta girişinden önce malül durumda olup olmamaktır.
Ama mesela sigorta girişinden önce engeli vardır, fakat malül derecede değildir, diyelim ki %45 dir, ama çalışma hayatı sürecinde rahatsızlığı artarak malül seviyeye yükselmiştir. Bu durumda sigorta girişi öncesi rahatsızlığın hafifliği raporlarla belgelenirse malulen emeklilik mümkündür. Tabi sgk yine yokuş yapar, ama yargı yoluna gidilirse kesinlikle kazanılır.

Anlatılan rivayete göre. Doğumsal kornea deformasyonu ve doğumsal katarakt varmış. Her iki gözde de.

2 aylık iken sadece katarakt ameliyatı olmuşum. Gözün içindeki doğal mercek alınmış yapay mercek takılmamış. Yani afaki bırakılmışım. Bu durumda yıllar yılı görme kaybını arttırmış.

Daha sonra da retina problemleri ve farklı göz hastalıkları belirmiş. Henüz kornea naklide olamadım.

Yani çok azda olsa bir umut var gibi. Anladım.

Her seferinde bu son soru diyorum aklıma yeni şeyler geliyor.

Askere gitmedim yani muafım. Yani askere gitmeyen biri askerlik borçlanması yapabilir mi?

@Ufukalp

sweet guy
Hayatta son diye bir şey yoktur. Yaşadığın sürece son sandığın neler neler tekrarlanır.
Sıkıntı yok, istediğin her şeyi, istediğin kadar sorabilirsin.
Hayır, askerlik yapmayan biri askerlik borçlanamaz.

Üst Alt