Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Doğuştan kronik bronşektazi hastasıyım. Malulen emekli olabilir miyim?

devnist

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba;

2004/12 sigorta girişliyim 2400 prim günüm var, rahatsızlığım kronik bronşektazi doğduğumdan beri hastalığım mevcut, 2013 yılında % 80 engelli rapor aldım.
Rahatsızlığımdan dolayı çalışamıyorum ve çalıştığım bankamdan istifa etmek zorunda kaldım, yaklaşık iki buçuk üç saat de bir oksijen makinesini kullanmaktayım.Bİr nevi makinaya bağlı yaşıyorum, SGK sadece iş kazasına mahsuben maluliyet olunabilir diyor. Ben ve benim durumum daki insanlar çaresizmi kalmakta.sizlerden ricam Nasıl bir yol izlemeliyim yardımlarınızı bekliyorum.
Teşekkürler

Merhabalar.
İlk sgk girişindeki rapor oranınız nedir ?
Doğum tarıhiniz nedir ?
Eğer ilk girişteki raporunuz %40-%69 arasındaysa şimdiki raporunuzla maluliyet sınırını geçmiş bulunuyorsunuz.
Dolayısıyla Malulen emeklilik başvurusunda bulunabilirsiniz .

27.08.1987 doğumluyum Bundan önce aldığım rapor % 60 2007 yılında almıştım.

ilk sgk grişinizdeki rapor oranı nedir ?

Raporu sonradan aldım 2007 yılında öncesinde yoktu

Sağlam iken çalışmaya başladınız ve sonradan engel durumu çıktı.
Son raporunuzda %80 ve siz bu yıl sonunda 10 yıllık sigortalılık süresini doldurmuş olacaksınız.Zaten alt sınır 1800prim gün iken sizin 2400 prim gün sayınız var.
Vergi indirimi alıyorsanız Ocak 2015 itibari ile Malulen Emeklilik başvurusunda bulunabilirsiniz.
İnş. yazdıklarım kadar kolay olur.

NOT: Benim bildiklerim bunlar, eğer yanlışım varsa doğrusunu söylemenizi rica ediyorum.

merhaba Arkadaşım, öncelikle çok geçmiş olsun. bende aynı rahatsızlıktan dolayı senle aynı kaderi yaşıyoruz. ben nakil için başvuru yaptım. sıra bekliyorum. senin durumun nasıl.. hangi ilaçları kullanıyorsun..

Rahatsızlığım doğduğumdan beri var, 1996 da ameliyat oldum engelli raporumda bizzat yazmakta,askerlik de muaf olunca komutanlar engelli rapor almamı önermişti. Derdim bu şekilde olunca yani iş kazası denen bir olgu yok iken emeklilik şansım varmı

Allah razı olsun dostum, inş. Tezelden şifa buluruz hastalığımız çok zor nefes alamamanın tarifi yok.
Aldığım ilaçlar ventolin fıs fıs, pulmicort + ventolin nebules tüpleri brequal500 mg. Şuan aklımda olmaya iki tane daha toz ilacım var hergün düzenli olarak kullanmaktayım

iş kazası olmasada ilk sgk başlagıcında sağlam olarak başlaman ve sonradan engelli (maluliyet sınırı %80 ve üzeri) raporun olması senin emeklilik için başvurunda yeterli oılacaktır.
10yıl sigortalılık süresi + 1800 prim günü doldurduğun zaman sgk ile konuşup başvuruda bulunabilirsin.
İnş. kabul edilir.

Amin. Cümlemize sağlık diliyorum.
Bende aynı tedaviyi görmekteyim. ama yine benzer ilaçlar tabi.

"Burnunuzu kapatın ve ağzınızdan pipet yardımı ile nefes alın.
O zaman Kronik Akciğer Hastalarının nasıl nefes aldıklarını bir nebze de olsa anlayabilirsiniz."

İlk sigortalı olduğunuz tarihten önce maluliyet cetveli'ne göre malul sayılmayı gerektirecek (% 60 ve üzeri) derecede işgücü kaybınız var idiyse, bu durumda malulen emekli olamazsınız maalesef.

Temel kural şu: maluliyet ilk sigortalı olunan tarihten sonra oluşmalı.Bu varsa, 10 yıllık sigortalılık süresi ve en az 1800 prim de tamamsa, malulen emeklilik mümkün hale geliyor.

Ilk sigorta tarihim 2004 ben ilk raporumu 2007 de aldım
Daha sonra 2013 de, çalıştığım iş yerleri rahatsızlığımı arttırdı
Ve %80 rapor verdiler, istifa etmemde bile rahatsızlığımdan dolayıdır,
"SGK da kod 24 sağlık sebebi ile işten ayrılma" olarak karşılığı yazmaktadır.
Sizden ricam ben ve benim durumundaki kişilerin maluliyet hak talebi mümkün değilmidir.
Teşekkürler

İlk sigortalı olduğunuzda % 60 ve üzeri rapor alacak düzeyde işgücü kaybınızın olmadığını ıspatlayabilir misiniz? Askerlik yaptınız mı? Yani, "hastalığım doğuştan vardı ama bu maluliyetimi gerektirecek düzeyde değildi. Daha sonra ise bu rahatsızlığım ilerledi ve malul hale geldim" argümanını destekleyecek bir veri lazım bize..?

Deri fabrikasında çalıştım, Paşabahçe de ve Arçelik de depo da her girdiğim iş yerinde sigortalı oldum
Çalıştığım firmaların sigortaya ödediği seri numaraları mevcut olmalı Sgk dökümümde,
üstad işin gerçeği sizin dediğinizdir sanırım.
o işyerleri beni bu hale getirdi malesef, her defasında biraz daha kötüye gittim.
Askerlik yapmadım

Daha önce çalışıyor olmanız sgk açısından bir şeyin ıspatı sayılmaz. Askerlik yapmış olsaydınız, bakın o zaman bir şansınız olabilirdi. Ama bu halde neredeyse mümkün değil. Haklı da olsanız, doğuştan gelen bir rahatsızlık, askerlik yapmanıza mani olmuş vs. derken, malulen emekliliğiniz onanmaz.

Üst Alt