Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Doğuştan tek böbrek olması nedeniyle askerlikten muafiyet prosedürü?

melony

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar Merhaba.

Ben doğuştan tek böbrekliyim ve bunu yaklaşık 4-5 sene önce öğrendim. TSK sağlık yönetmeliğinin 53/D-5 fıkrasına göre muaf sayıldığımı öğrendim forumdan. Fakat konu ile ilgili daha önce bu durumdan muaf olmuş arkadaşlarımın bilgilerine ihtiyacım var
Şu dakikadan sonra ne yapmam gerekli ? Kimden ve nereden tam detaylı bilgi alabilirim. Muaf olma süreci tam olarak nasıl işliyor ?

Yardımcı olursanız sevinirim.

Elinde sağlık raporu varsa en yakın askerlik şubesine muaf işlemlerini başlatmak için başvur senden resim, bazı evraklar isticek hepsini tamamladıktan sonra doktora yollıcak seni o teşhisi koyamazsa askeri hastahaneye göndercek seni ordada muayene olacan sonra heyete giricen (heyet günlerini gidince öğren). Sonra aynı gün geçici rapor veriyor sonuçlanıyor. Asıl rapor 2-3 ay sonra geliyor.

Elimde sağlık raporu yok bunu nereden temin etmem gerekiyor ? Özel hastane yada devlet hastanesi fark ediyor mu hocam ?

Birde aile hekiminin teşhis koyma ihtimali nedir. Yani bu tür vakaların hepsi GATA yamı sevk oluyor ?

Birde son olarak tek böbrekli durumundan muaf olmama ihtimalim var mı ?

Şimdiden teşekkürler

Üniversite hastanelerine veya devlet hastanelerine giderek sağlık raporu çıkarabilirsin. Bende engelli raporu vardı. Aile hekimi her ne kadar desede askeri hastane de tekrar muayene ediliyor. Muaf olursun gibime geliyor ama tam muaf olursun diyemem.

Tekrardan muayene etsinler sıkıntı yok sonuçta olmayan böbreği oraya koyacak halleri yok ya :)

Askeri hastaneye gittiğinde durum tespit edilir ve muaf tutulutursun

Tekrardan muayene etsinler sıkıntı yok sonuçta olmayan böbreği oraya koyacak halleri yok ya :)

Söylenen gibi...

Aralık ayı içerisinde işlemleri Eti Mesgut Hava Hastanesinde sonuçlandırmış bulunmaktayım. Ha biraz zorlu oldu ama tam 3 günde heyete girip ön raporu aldım.

Doğuştan tek böbrekli arkadaşların dikkatine..

melony bilgi için teşekkürler kardeşim.

Peki neden 3 gün sürdü bu iş? Böbrek yokluğunu tespit etmek bu kadar zaman almaz heralde! :)

OturanBoğa

Devlet işleri diyelim. Yine ben çok şanslıydım daha uzunda sürebilirdi.

Böbrek yokluğunu tespit etmek sadece 15 dakika sürdü gerisi teferruat.

Merhaba arkadaşlar geçtiğimiz hafta ultrason, tomografi ve sintigrafi çekimlerine girdim. Sonuç sol böbrek doğuştan yok. Bu durumda askerlikten muaf olabilir miyim? TSK Sağlık yönetmeliğini inceledim. 44. veya 53/d/5 maddesi kapsamında muaf olabilir miyim? Bu konuda bilgi verebilir misiniz? Teşekkür ederim.

@divxci sizin durumunuzda Türkiye de binlerce erkek var.Tek böbrekli olmak bir kusur dedğildir ve engel oranı da verilmez.Eğer öyle olsa idi zaten canlı vericiden nakil yapılmazdı.Bana babam böbrek verdi ve bütün değerleri normal.Yani tek böbrek vücudun bütün ihtiyacını eksiksiz olarak sağlayabilmektedir.

Cevap:Bildiğim kadarıyla muaf olamazsınız.

Sugaremro Forumda okuduğum üzere doğuştan tek böbrekli olup askerlikten muaf olan arkadaşlar var yönetmelikte de belirtilmiş. Ama merak ettiğim artık muafiyet işlemlerini askeri hastanelerin değil devlet hastanelerin yapması ile bir farklılık olup olmayacağı.

divxci
Devlet hastanelerine devredilsede,aynı yönetmeliğe uyulmak zorunda,
Ve,bu yönetmeliğe görede 53/D/5'eye göre muafiyetini mutlaka vereceklerdir.

Arkadaşlar merhaba bende 2 yasında böbrek ameliyatı oldum ve böbreğim alındı askeri şubeden sevk aldım devlet hastanesine orda iç hastalıkları bölümüne gittim ve doktor tek böbrek engel değil yaaa dedi

böyle sonra bana kan ve idrar verdi hallettim ondan sonra ultrason istedi benden salı günü gidip sonuçları alıcam ondan sonrada ultrason çektiricem muaf olur muyum doktor öyle diyince şüphe kaldı içimde ben anlamadım nasıl bi iş bu

Kcankatar

"5. Bir böbreğin çıkarılması ya da fonksiyon bakımından yok hükmünde olması." muafiyet nedenidir kardeşim. Bu kimsenin inisiyatifinde değildir.

Yarın ben kan idrar ve ultrason sonuçlarını nefrolojiye götürücem orasımı karar vericek bana hocam

Tsk 53. Maddesi D diliminde muaf olunacağı belirtilmiştir.
Bir böbreğin çıkarılması ya da fonksiyon bakımından
yok hükmünde olması ayrıca bu muafiyeti verecek doktor üroloji
Aksi bir karar çıkarsa karara itiraz edersin ilgili yönetmenliği yanında götür göster doktora Kcankatar

Abiler kardeşler sizlerinde dediği gibi MADDE D53/F5 Askerliğe elverişli değildir diye kağıt aldım hakkınızı helal edin iyiki varsınız ✋✋

Abi bişey daha sorucam her Hangii bir ücret alma şansım var mı bide subaylığa falan başvursam alırlar mı ?

Hocam benim sol böbreğim 2 ay önce alındı askeriyeyi aradım muaf olur muyum diye onlarda bana doktorun verecegi rapora bağlı dediler. Muaf olup olmayacagını bilmiyorum doktorun raporuna bağlı dediler. Sizce muaf olur muyum?

Asımın Nesli

Bu sayfadaki ilk mesaj çok net. Elbette doktor yazacak raporu ve heyet verecek kararı ama bu kararın muafiyet dışında bir şey olması imkansız.

Yarın ürolojiye sıra alıp doktora bu konuyu soracam ve elimdeki bütün evrakları götürcem ondan sonra askerlik işlemlerini başlatacam. Sonucu yazarım.

Peki bu askerlikde bu durumun muaf olduguna dair bir resmi dayanak var mı? Tsk sağlık yönetmeliği vs.

Üst Alt