Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Doğuştan zeka geriliği olan abimin emeklilik kriterlerini öğrenmek istiyorum..?

forli

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
merhaba ;

benim sorum abimle ilgili

abim 06.05.1975 doğumlu doğuştan özürlü zeka geriliği var.
01.01.1993 yılında ssk girişi oldu o dönemdede 30 gün pirim ödenmişliği var ve çıkışı verildi. bu yıldan sonra da özüründen dolayı çalışırlığı olmadı.
hastalığından dolayıda askerliğe elverişli olmadığı raparu aldık yani askerlikde yapmadı.daha sonrasında babamın açmış olduğu işyerinden ssk girişi yapılarak 2010 yılında tekrardan pirim ödemesi yapmaya başladık.
2010 yılından bu yana 650 gün pirim ödemesini yaptık ve devam ediyoruz

yeni olarakda yüzde 70 özürlü diye heyet raparu aldık. şimdi de düşük pirim ödemesi indirimi almak için sgk ya başvurucaz

benim asıl sorum 1993 ten bu yana sigorta girişi olan abimin özürlü olduğu için 1993 ile 2010 yılları ödenmemiş olan pirim açığını ödeme yapabiliyoruz mu? kanunda özürlüler için böyle bir hak var mı?

ikinci sorum ise 15 yıl pirim ödeyip engelli olarakmı emekli olmasını ya da 1800 günü ödeyip malulen mi emeklilik istemeyimi yapmamız doğru olur
.malulen olması için eksiği sadece gün sayısı ama maaş düşükmü alır bilmiyorum

bu konular hakkında bilgi verebilirmisiniz?
vereceğiniz cvp lar için şimdiden tşk ederim...

Ara döneme ait bir toplu ödeme olamıyor maalesef.

Abinizin emeklilği 3600 gün primi tamamladığında gerçekleşecek (ssk, yani 4a statüsünde emekli olacağını varsayarak diyorum).
Emeklilik zamanı gelemden önce defterdarlıktan sakatlık indirimi de elde etmek zorunda: http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html

Not: Unutmayın, son 2520 prim hangi statüde ise, emeklilik o statüde gerçekleşir. Abiniz çalışan statüsünde olsun hep, isteğe bağlı prim ödemeyin. Böylece emekli olduğunda maaşı da düşük olmaz.

öncelikle cevabınız vede ilginiz için tşk ederim bülent bey 1800 gün pirim ödendikten sonra malulen emekli olur diye söylüyorlar siz 3600 demişsiniz bunu malulen emeklilik içinmi yazdınız?birde pirimlerini yüksek ödersek emekli olduğunda alacağı maaşı yükseltirmi böyle birşey yapmak mantıklımı sizce?(şu an 4a statüsünde)

Malulen emekli olmak için ilk ssk ya girişte malul sayılmamak gerekiyor kardeşiniz doğuştan engelli olduğu için malulen emekli olması imkansız kardeşiniz için en erken emeklilik şekli ise % 70 oranındaki raporu ile 2.derece vergi indirim hakkı kazanarak olacak
2.derece vergi indirim hakkı kazanır ise,
15 yıl 8 ay yıl 3680 güne tabi olarak erken emekli olacak...
01.01.1993+15 yıl 8 ay : 01.09.2008 yılında bu hakkı kazanmış prim ödemesini 3680 güne tamamladığınz vakit kardeşiniz emekli olabilir.

cvp ınız için tşk ederim ilker bey,anladım malulen emekli olamaz yani peki ilerleyen dönemlerde geriye dönük ödemeyle ilgili bir af vs çıkma imkanı varmı sizce?birde sürekli raparu var birdaha hastane raparu almaya ihtiyaç olurmı ileride veya 3600 ü doldurduktan sonra tekrar bir kontrolden geçicekmi?

Kurumlara geriye dönük ödeme yoktur.Kardeşinizin eksik günlerini her ay yatıracaksınız başka imkan yok maalesef vergi indirim hakkı var ise emekli olur iken tekrar rapor istenmesi söz konusu olamaz

merhaba kardeşim 2 yaşında menenjit hastalığı geçirdi ve bu nedenle zeka geriliği var.şu an 37 yaşında heyet raporunda yüzde 70 oran verdiler fakat bu raporun asıl olarak ankaradan onaylanmasından sonra değer kazanacağını söylüyorlar ve ankarada rapor oranlarını düşürüyormuş diye duydum.7 doktor onayından sonra oranları ankara neden değiştiriyor?eğer doktarların verdiği oranı düşürürseler nasıl bir yol izlememiz gerekiyor? yüzde 70 sınır bir oran haklarımız iyiken düşürülürse bizim için kötü olur sizce değişirmi bu oran cvp verirseniz sevinirim.

Kerem bey,
Ankara rapor oranını düşürebildiği gibi oranı yükselte bilir de bu sorunuz çok erken Ankara'dan gelecek olan cevaba göre itiraz haklarınız mevcut şu aşamada beklemekten başka çare yok.

cvp ınız için tşk ederim.
ankaradan raparun gelmesi ne kadar bir süre alıyor bilginiz varmı?veya takip edebileceğimiz bir merci varmı?

cvp larınız için şimdiden tşk ediyorum.
bir sorum daha olucak.kardeşim yüzde 70 sağlık kurulu raparuna göre özür belirlendi.bu ankara da bu raporu onadığını farzederek özürlülerin araç alımlarında ötv ve kdv indirimi olduğunu öğrendim.ama anlayamadığım birşey var.kanunda her türlü özürlünün bu hakkı var diye okudum.kardeşim zeka özürlü olduğu için raporunda araç kullanamaz diyor.onun yerine aileden bir kişi bu indirimden faydalanabilirmi?faydalanması içinde özür oranının yüzde 90 olması gerekiyormuş ama bizim raporumuz yüzde 70 kardeşim zeka özürlü olduğu için bu hak aileden birine geçermi araç kullanamadığı için kanun burada sedece oran olarak belirtmiş yüzde 90 diye yüzde 70 zeka özürlü olan biri ve ailesi bu hakdan yaralanamayacakmı bu konu hakkındaki bilgilerinizi aktarırsanız sevinirim ..

3ç dereceden yakınların kullanabileceği ötv-mtv istisnalı araç alabilmek için rapor oranının % 90 ve üzeri olması şart. % 70 oranındaki raporla bu haktan yararlanmanız mümkün değil

cvp ınız için tşk ederim.
ankaradan raparun gelmesi ne kadar bir süre alıyor bilginiz varmı?veya takip edebileceğimiz bir merci varmı?

1-2 ay içerisinde sonuçlanıyor: Ankara Maliye sakatlık indirimi takip: 0312 415 32 04-05-06 & 0312 415 27 05

Üst Alt