Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Doktorlar neden tanıyı söylemez? Doktor değiştirmeli miyim?

Konular
30
Reaksiyonlar
36
Doktorlar neden tanıyı söylemiyor doktoruma kaç defa yazdım terapide de sordum ama söylemiyor neden? Bana her şeyim şımarıklık yapıyormuşum gibi geliyor. Belki yalan söylüyorum hiç bilmiyorum. Yalan söylüyorsam neden tanımı söylemiyor?

Psikiyatrik tanını kastediyorsan e-devletten bakabilirsin

benim ilk gittiğim doktor çocuk şizofreni olabilir demişti

bende doktor acaba sara mı iki diyerekten EEG girmiştim

doktorum saradan şüphelendi randevu aldık EEG ye girdim

Belki kendisi de tam emin değildir şu mudur bu mudur gibisinden .

Belki önceden tanıyı söylediği kişi doktora büyük tepki vermiştir, doktorda bir daha kimseye tanıyı söylemeyeceğine yemin etmiştir.

Bu yazıyı şimdi buldum okudum herkesin okumasında yarar var ve katılıyorum uzman görüşüne ! Sağlık hukuku uzmanı Av. İlker Burgaç

Ölümcül hastalığı olanlara yakınları ve hekimler tarafından tanının açıklanmaması iyi niyete dayansa da beraberinde çok sayıda hak ihlalini getiriyor. Hastaya gerçeğin söylenmemesi, HHY (Hasta Hakları Yönetmeliği) Madde 19 ve TDN (Tıbbi Deontoloji Tüzüğü) Madde 14/2-3’e dayandırılıyor. Ancak çok iyi değerlendirme yapılmalı. Çünkü hastaya tanısı açıklanmadığında başta anayasadan kaynaklanan ‘kendi geleceğine karar verme hakkı’ olmak üzere, çok sayıda hasta hakkı ihlal edilmiş olur. Örneğin bilgi edinme hakkı, tedavi yöntemine karar verme hakkı, tedaviyi reddetme hakkı, kendi istemedikçe bilgilerin başkalarıyla paylaşılmaması hakkı... Bunların yanı sıra sevdiklerine veda etmek isteyebilir veya sevmediği birine içini dökmek isteyebilir ya da malını mülkünü satıp tatile çıkmak isteyebilir. Tanıyı saklamaya karar verdiğimizde çok sayıda soruya cevap bulmak ve doğması muhtemel sorunları doğru ele almak gerekir. Öncelikle buna kim karar verebilir? Tanıyı gerçekten saklamak mümkün mü? Tanı açıklanmadan hastanın tedavi sürecine katılımı nasıl sağlanacak? Hasta durumu öğrenirse hekime ve yakınlarına karşı gelişecek güvensizlik nasıl giderilecek? Bu durumun kötüye kullanılma ihtimali de vardır. Kısa ömrü kalan ebeveynlerin mirası kendi tercihine göre taksim edeceğini bilen yakınları olabilir. Tüm bu olası olumsuzluklar ve hak ihlalleri yerine hastamızın kendi geleceği hakkında karar verme hakkına saygı duyarak, hekimle işbirliği içerisinde uygun şekilde tanının hastaya açıklanması ve tedavi konusunda vereceği kararlar doğrultusunda süreci ele almak en doğru seçenek olacaktır.

Doktor değişmeli miyim?

Beni ciddiye almadığını hissediyorum doktorumun anlatıyorum üstünde bile durmuyor anlattıklarımın. Ben ise zaten kendimi gerçek ortamda zor acan biriyim ona rağmen uğraşmadığını hissediyorum. Saldırganlık ve ölüm dürtülerinden bahsediyorum sokağa çıkamıyorum her seferinde birilerini boğazlamak istiyorum ama doktor hanım ciddiye almıyor neden ise. Ne yapmam gerekiyor kendimi dürtülerime teslim edip milleti boğazlamalıyım ki insanlar beni ciddiye alsın ben artık dayanamıyorum bu yaşadığım okb değil okbm var zaten ama bu dürtü bunu hissedebiliyorum bundan rahatsızlık duyamıyorum sürekli öfkeliyim. Ne yapmam lazım?

Üst Alt