Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Dolaşımsal bozukluğa bağlı engel ile ÖTV indiriminden yararlanabilir miyim?

venozz

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar. Bir çok araştırma yaptım sorularımın bir kısmının cevabını aldım ama hala eksik birkaç durum var. Müsaadenizle sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bundan 2 yıl önce DVT ( Derin Ven Trombozu ) adı altında dolaşımsal bir rahatsızlık geçirdim sağ bacağımdan. Ve ekstra genetik bozukluk olarak aşırı kan pıhtılaşması olup ömür boyu kan sulandırıcı kullanmam gerektiğini öğrendim ve 2 yıldır kullanıyorum.
Askerlik konusunda heyet raporu alarak muaf oldum.

Geçenlerde bu ötv konusunu duydum kalp damar cerrahı olup bana tanıyı koyan doktorum ile görüştüm eğer istersem heyete girebilceğimi söyledi ve yüzde 40 verilebileceğini söyledi. Araç konusunda ise bilgisinin olmadığını söyledi. Heyete başvurdum perşembe günü için sıra verdiler.

1-) Ortopedik olarak ayağımda kısıtlayıcı hareket olarak şöyle bir durum var İstanbul'da yaşıyorum dur kalk trafiğinde gaza bas kaldır yapınca ayağıma trafiğin ortasında kramp giriyor. Ayrıca ayağımda venöz yetmezlik var. Biraz yürüyünce veya ayakta kalınca ayağım fena şişmekte doktordan gaza sol ayağımla basmayı talep etsem sizce raporu alabilir miyim ?

2-) Varsayalım aldım ehliyetim değiştiğinde sadece o aracı mı kullanabilirim yoksa otomatik aracı da istesem kullanabilir miyim ?

3-) Diyelim ki rapor sonucunu yeterli bulmadım hiçbir işlem yapmasam rapor kendiliğinden iptal olur mu ?

Çok teşekkür ederim iyi akşamlar...

venozz belirgin bir kısıtlık varsa verme ihtimalleri var.

Gaz pedalını sol ayağa geçirmek bir donanım gerektirir, bu da aracınızı bir başkasının kullanması konusunda kısıtlılık getirir. Yasal olarak aynı donanım sahip olan araçlar dışında bir aracı kullanamazsınız. Her otomatik aracı kullanma durumunuz olmaz.

daha detaylısı şurada: https://www.engelliler.biz/forum/oz...erin-kullanabilecegine-dair-bilgi-burada.html

Raporunuz sürekli olursa iptal olma durumu olmaz ancak kullanmamış olursunuz, bir zararı da olmaz, korkutucu bir durum yok. :)

KKELEBEKK

Bilgilendirmeniz için çok teşekkür ediyorum. Şimdi otomatik vites aracım var. İyi kötü idare ediyorum. Eğer raporda tertibatlı araç veya otomatik yazmaz ise sadece H yazarsa veya bunun benzeri bir durum gibi eldekinden de olmayayım ? Ve son olarak bu araç talebimi ortopedi doktoruna bizzat mı söyleyeceğim yoksa yazılı olarak heyete filan mi bildireceğim ?

venozz
özel donanımlı araç yazması gerekir hastaneden alacağınız heyet raporunda.

Artık H sınıfı ehliyet diye bir kavram kalmadı. Herkes B sınıfı alıyor, ancak engellilerde belirleyici olan aile hekimliği sevki ve il sağlık müd. heyeti ile alınacak olan rapor oluyor. Burada kodlar bulunuyor ve hangi tür araç kullanabileceğinizi de bu rapor belirliyor.

Yani eğer hastane kuruluna raporu yazdırırsanız, ekstra bir rapor almanız daha gerekiyor, bu kez adres önce aile hekimliği, sonra il sağlık müd. heyeti.

KKELEBEKK
Çok teşekkür ederim çok hızlı ve verimli cevaplandırdığınız için. Peki sol tarafa gaz özel tertibatlı rapor alınırsa ehliyete normal otomatik vites kullanabilir kodu da ekletmem mümkün mü yoksa sadece ve sadece o aracı mı sürebilirim ?

venozz

Yukarıda bahsettiğim gibi özel donanım ibaresi yazmaları gerekir eğer sağ ayağınızdaysa problem, bu durumda da gaz pedalı sola alınmış olan aracı kullanırsınız. Bu her iki raporda da böyle yer alır, sadece otomatik vitesli araçları kullanmanız mümkün olmaz bu durumda.

Üst Alt