Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Dopamin aşırı hassasiyeti yaşayan var mı?

Konular
26
Reaksiyonlar
164
Dopamin aşırı hassasiyeti denen şey antipsikotik ilaçların uzun süre kullanımıyla birlikte tardif diskinezi ve prolaktin seviyelerinde artış sebebiyle dopamini in yükselmesi ve ilacı kullandıkça sanrı ve halüsinasyon gibi belirtilerin nüksetmesine denir.
Yani antipsikotik kullanıp iyileşecem derken dahada hastalanıyoruz .

İki yıldır bu durumu yaşıyorum kullandığım iğne sesleri daha da artırıyor bu ay sonu randevum var teşhisi kendime ben koydum doktoruma anlattığım da o da doğruladı yaşadığım şey dopamin aşırı hassasiyeti bunu ingilizce güvenilir makaleleri dergileri okuyarak buldum çünkü yaşadığım şey sıra dışıydı dermanım bana zehir oluyordu.

Neyseki teşhisi buldum sonunda inşallah bir şekilde kurtulurumda iyileşirim . Eminim burada bu durumu yaşayan birçok hasta var ama ilmi yüksek bir doktora görünmedikleri için iyileşemiyorlar uzman psikiyatri den fayda gelmez devletteki uzmana bu terimi sordum bilmiyorum dedi velhasıl ilaç kullanıp daha da kötüleşen var mı?

Merak etmeyin herşey doktor kontrolünde.

Merak ettim. Bu duruma sahip olan biri ilaçları bırakınca ne oluyor? Belirtiler hafifliyor mu?
Siz hiç bıraktınız mı ya da doz azalttınız mı?

Bilmiyorum hiç uzun süre ilaçları bırakmadım sadece 2- 3 gün aksattığımda sesler kesildi yada azaldı o kadar bide algılar açılıyor zihin açılıyordu vücud daha hafif oluyordu.

Ama şöylede olabilir ilaçları bıraktıktan sonra insan bir süreliğine iyileşip daha sonra dopamin tekrar hasta hale gelip belirtiler de geri dönebilir.
@Pickle,

Bende sanrılar ve anksiyete akineton içince oluyordu, akinetonu içmeyi bıraktım tek antipsikotik iğneyle devam ediyorum sanrı falan yok artık anskieyete huzursuzluk da azaldı

@Üzümlükekim, Aynısı oğlumda var yüksek dozlarda bütün antipsikotikler ve akineton sesleri azaltacağına arttırıyor ama bu her hastada olan bir durum değil sanırım doza bağlı hassasiyet olan hastalarda yaşanan nadir bir durum.

Ama bunun çözümü ilacı tamamen bırakmak değil dozu çok hassas bir şekilde ayarlamak ilaç tamamen bırakıldığında bir süre sonra bütün belirtiler çok kuvvetli bir şekilde geri geliyor.

Şu an invega ve akinetonda bu durumu yaşıyoruz invega prolaktin seviyesini en fazla yükselten ilaç ve 12 mg maksimum doz kullanıyoruz ve sesler azalacağına yükseliyor 6 veya 9 mg düşürüp etkilerini gözlemleyeceğim daha önce 6 mg sesleri tamamen kesmişti ayrıca akinetonda 0.5 veya 1 mg üstündede seslerde artış yapıyor onuda tamamen kesip veya minimum dozda ayarlamaya çalışıyorum.

İnsan birazda kendi doktoru olacak tamamen kendi kafana göre hareket etmeyeceksin ama ilaç etkilerini çok iyi takip edip doktora aktarıp yönlendirmek lazım doktora söylediğinde olmaz öyle şey denk gelmiştir diyor ama oluyor umarım sonuç alırız.

Son düzenleme:
Genellikle tardif diskinezi ve prolaktin seviyelerinin düşmesiyle ilaç tam fayda verip semptomları düzeltiyor muş.

Oğlunuzda da muhtemelen bendekine benzer bir sendrom var . Doktorun denk gelmiştir demesi birşey bilmediğinin işaretidir . Ben doktoruma şikayetlerimi anlattım böyle olmuş olabilir mi dedim o da evet zaman zaman böyle şeylerle karşılaşıyoruz tedavisi var dedi , tedavi edildikten sonra normale dönersin dedi.
@kara duman,

@Üzümlükekim, Doktorumuz bakırköy Mazhar osmanın yaşı en büyük ve tecrübeli doktorlarından hatta bir önceki doktorumuz tayini çıktığında onu tavsiye ederim onla devam edin demişti ama tedaviyle alakalı açıklama getirmeme gibi bir huyu var.

Doktora tardif diskinezi ve prolaktin seviyelerinin düşmesi ile alakalı soru sormadım ama akinetonun sesleri arttırması ve antipsikotiklerin yüksek dozlarda sesleri arttırması ile alakalı soru sordum.

Akinetonun dolaylı yoldan dopamini artırıyormuş dediğimde öyle bir şey yok demedi ama o farklı bir olay sizin durumla alakası yok dedi sadece ama benim gözlemlerim akinetonun sesleri arttırdığı yönünde 3 gündür içmiyor oğlum bakalım ama antipsikotik yüksek doz içildiği için bu sefer hareketlerde yavaşlama oluyor akineton bu yavaşlığı alıyordu biraz.

Antipsikotiklerin yüksek dozlarda sesleri yükseltmesi ile alakalı vucüd yüksek dozu tolere edemiyor demişti belkide prolaktin seviyesiyle alakalı tolere edemiyor dedi ama açıklama getirmiyor işte.

Ama tardif diskinezi ve prolaktin seviyelerini en çok invega yapıyormuş biz bütün antipsikotiklerde yaşıyoruz bu sorunu örneğin abizol bu sorunu çok az veya hiç yapmayan bir ilaç ondada 15 mg üstünde kötüleşme oluyor ilginç bir durum doktorda da diyor zaten olmaması gereken şeyler oluyor diye.

Üst Alt