Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Down Sendromlu bir çocuk annesiyim. Erken emekli olabilir miyim?

Konular
10
Reaksiyonlar
0
benimde bi sorum olacak

.yeni üyeyim.nereye yazacağımı bilmiyorum lütven cevap verir misiniz

6 .10.1989 yılı siğortam başladı. 5199 ödenmiş pirimim var .yaşımın dolmasını bekliyorum.
ikiz çocuklarımdan biri down sendromlu. Anneyim. yeni çıkan yasalardan faydalanarak erken emekli olabilir miyim.

cevap verirseniz çok sevineceğim şimdiden teşekkürler

1 Ekim 2008 sonrası yatırılan primlerinizi 4 yatırıp 5 sayacaksınız. Aynı şekilde emeklilik yaşı da o süre kadar aşağıya çekilecek.
Bunun için sigorta müdürlüğüne gidip başvurmalı ve çocuğunuzun maluliyet derecesinde sakatlığı olduğunu belgelmeniz gerek.

Konuya dair detaylı yazı: Malul Çocuğu Olan Kadın Sigortalılar / 22/05/2009

Bu durumda bu düzenlemeden yararlanamayacaksınız. Çünkü mevzuat 1 ekim 2008 sonrası primleri/süreleri kapsıyor.
Ancak şimdi prim ödemeye başlarsanız, emekliliğe kadar ödeyecekleriniz için bu hesap yapılır...

merb oturan boğa kardeşim.

sigortaya gittim aynı sizin dediğiniz gibi söylediler 2008 den sonrası ödemeler için geçerli diye.benim şu durumda 6 ay gibi bi pirim ödemem var bunun hesabını yaptılar 40 gün erken emekli oluyorum ve yaştanda düşüyorlar.tabi çocuğumun engelli raporunu yeniden çıkartmak suretiyle.

çocuğum için evde bakım alıyorum.pirim ödemeye başladığımı sosyal hizmetlere, ilk başvurumu yaptığım ay yani siğortaya başladığım aymı bildirmem gerekiyor.bundan dolayı evde bakım kesilirmi hiç bir gelirim yok.ayrıca yeşil kartlıyız.bu iptal edilir biliyorum .2022 aylığı da kesilirmi.onuda mal müdürlüğüne mi bildirmeliyim.

vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür ediyorum.

İsteğe bağlı prim ödeyecekseniz, evde bakım için hiç bir bildirimde bulunmanıza gerek yok. Ama 4a çalışan statüsünde sigortalı olacaksanız, teorik olarak bu sigortalılık bir gelir elde etmeniz anlamına da geleceği için, bu durumda sigortalı olduğunuz tarihte bunu sosyal hizmetlere bildirmek zorundasınız.

Sigortalı olduğunuzda 2022 maaşını kestirmekle yükümlüsünüz. Evet, bunu mal müdürlüğüne bildirmelisiniz.

Sigortalı olduğunuzda sağlık güvenceniz de olacağı için, Yeşil Kart'ınız iptal olur/kullanmamalısınız.

mrb .oturan boğa kardeşim.memur değilim .işçi statüsünde çalışandım .fakat 6 ay pirimimi nasıl ödeyebilirim.isteğe bağlı pirim ödemesini kaldırdılar diye biliyorum .çocuğum engelli .bi şekilde bu pirim günümü doldurmam lazım ama nasıl .olacak bilmiyorum.engelli evde bakım maaşını ben alıyorum çalışıyor gözükürsem bu seferde çocuğun evde bakım parasını keserlermi acaba.bakıcı ben gözüküyorum. siğortalı bi işte çalışıyo gözükürsemde maaşı kesilirmi. askeri ücretten siğortalı olursam.evde 3 kişi yiz.başka bir gelirimizde yok zaten. beni aydınlatırsanız sevinirim. şimdiden çok teşekkür ederim.

Bu durumda isteğe bağlı prim ödeyin. Bu şekilde ödenen prim bağkur (4b yani) kapsamında olur. Ama son 2520 primin fazlası ssk (4a yani) statüsünde olacağı için, siz ssk statüsünde emekli olursunuz zaten.

Böylece evde bakım aylığı kesilmez.

Yalnız, unutmayın, emekli olduğunuzda elinize geçecek olan emekli aylığı, evde bakım aylığı için yeniden gelir hesabı yaptırmanızı gerektirecek: http://www.engelliler.biz/forum/evd...-olabilir-kimler-gelir-hesabina-dahildir.html

emekli olabilmek için nasıl bir yol izlemem gerekli .

özel söktör çalışanıydım.çocuğum engelli .çalışamıyorum.2012 aralıkta emekli oluyorum şu an yaşı beklemekteyim.6 ay pirim ödemem gerekli.evde bakım alıyoruz.başka hiç bir gelirimizde yok.acaba evde bakım kesilirmi.mutlaka bu çalışmadan ödenecek bi yakınım bunu yapacak .beni çalışıyor gösterip siğorta pirimimi ödeyecek ama başımıza ne gelir bilmiyorum.tabi bunu bildireceğim gerekli yerlere.

sn oturanboğa;
eşimin hiç sosyal güvencesi olmadı,ama benim var.eşim %90 raporlu çocuğumuz üzerinden evde bakım parası alacak(daha başlamadı),eşimi isteğe bağlı yada nasıl olması gerekiyorsa sigortalı yapmak istiyorum.erken emeklilikten faydalanabilirmi ? evde bakım maaşı kesilirmi.

Malul derecede çocuğu olan anneler için erken emeklilik mümkün: http://www.engelliler.biz/forum/eme...annem-benim-uzerimden-emekli-olabilir-mi.html

İsteğe bağlı prim yatırınca evde bakım aylığı kesilmez. Ama ssk'Lı çalışan olarak prim yatırılırsa, bu durumda ortaya çıkacak resmi gelir hanede kişi başına düşen miktarı 400 liranın üstüne çıkartırsa, evde bakım aylığı keslir.

istege baglı prim ödedigimde saglık sigortası için benden zaten ödediğim prim içinde alıyorlar ve saglıktan yararlanacagım bu durumda benim yeşil kartım iptal mi olacak veya benmi bildirecegim ne yapmam gerekiyor ve sosyal hizmetlere bildirmem gerekiyormu istege bağlı ödememi

Bağkurlu olduğunuzda yeşil kartınızı kullanmayın sakın. İptal ettirin.

Üst Alt