Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Down sendromlu kızım için bakım aylığı almak istiyorum. Gelir şartlarım uygun mudur?

Konular
20
Reaksiyonlar
10
Merhaba, 3 yaşında down sendromlu bir kızım var. 1 yaşında iken çıkarttığımız rapor %70 ve ağır engelli ifadesi hayır olarak verilmişti. Raporun süresi dolmak üzereyken geçen ay yenilemek için başka bir hastaneye müracaat ettik. Yeni sınıflandırmaya göre OKGV verileceği söylendi (2 yıl süre ile, sağlık bakanının süresiz verilebilecek şeklinde ifadesi vardı halbuki) fakat rapor henüz elimize geçmedi.

Hanede 4 kişiyiz, vergi oranına göre en yüksek yılda 3800 tl maaş geçiyor elime. Bunun dışında 2+1 evimiz kira (yakın zamanda tokiye taşınacağız, 3+1 toki evinde kiracı olacağız), fiat uno arabaya sahibiz.

Evde bakım maaşı için başvurduğumuzda ne gibi ekonomik durum ve gelir durumu dikkate alınır acaba? Araba ve yeni taşınacağımız en sorun teşkil eder mi (kiralık ev için kira kontratı beyan etmek mi gerekir)?

Ayrıca, ötv indirimli araç alımı yaptığımızda evde bakım maaşı kesilir mi?

Arabanın 120/1gelire eklenir ve gidere bakılmaz ayrıca raporda tam bağımlı ibaresi şart, kişi başı 1219 tl sınır.
3800+arabanın 120/1, toplam gelir /4= olacak
1219*4=4876 toplam gelir bundan fazla olursa alınmaz

(ben)

OKGV, tam bağımlılığı temsil ediyor yeni sistemde.

Yorumunuz için teşekkürler, arabanın değeri neye göre hesaplanıyor? Arabanın 120/1 i deki 120 ne anlama geliyor?

Ötv indirimi ile alınan araç da bu hesaba dahil edilir mi?

Kiradaki ev için kira kontratı mı istenir yoksa tapu kaydının başkasına olması yeterli midir?

Down Kızlı Baba
[FONT=sans-serif]OKGV, tam bağımlılığı temsil ediyor yeni sistemde.[/FONT]
bnun bilmıom ama bıldıgm bişi varsa o da eger rapor tam bağımlı değilse isterse rapor oranı % de 100 olsun gene ebm olmaz
[FONT=sans-serif]arabanın değeri neye göre hesaplanıyor?[/FONT]
10 gün kadar evvel kontrola geldıklerınde sordum araba alınınca bişi olurmu hanı araba aldıgımızdan deılde çok soran oluo dedım cevaben eger alacak oldugnuz araç lüks değilse bişi olmaz yanı eğer ötv indirimi uygulandıktan kerri fıatı 200 bını geçmezse ıı olur dedı.indirimli fıyatı 200 bın olan araçda sanırım 280 bın falandır. o yüzden en güzeli vakfa sormak çünkü memurların bıle bazen konu hakkında net bilgisi olmayabilio. ev içinde sordum bişi olmaz dedı.siz kıracı ıken gene kıraya gidecekmısınız bişi olmaz ebm 2022 ye göre daha esnek
[FONT=sans-serif]Arabanın 120/1 i deki 120 ne anlama geliyor?[/FONT]
eğer araç ötvli alındı ise ötv indirimli fıyatının 120 de 1 demek oluo mısal 200bınlık ise 200000 / 120 : 1667 tl
eğer ötv indirmsiz alındı ıse araç aracın kaskosunun 120 de 1 i .artık kaç tl ıse kasko 120 ye böleceksınız
not : bu 2022 de geçerlı
ebm de gelır getırmeyenler gelır hesabına dahıl edılmıo ne aracınız dahıl edılır nede olmayan evınız yok evınız varsa ben tam anlamadım o bir sız ıkamet edıosanız bişi olmaz kırada ıse kıra bedelı gelıre eklenır

not:ebm için olmazsa olmaz tam bagımlı %50 ve üzeri rapor.sonrada gelırlerın toplamının hane kişi sayısına bölunce çıkan mıktarın 1219 tlyı geçmemesı.başvuruda zaten sıze belge verıolar ve o belge ıle bazı kurumları dolastırıp onaylatıonuz.kısaca tam bagımlı çıkarsa raporunuz başvuru yapın

-mka

Hay Allah razı olsun, bir çok soru kafamda şuan cevaplarını buldu.

Yönetmeliğin 15. Maddesinde "Çok ileri düzeyde ÖGV", "Belirgin ÖGV" ve "Özel koşul gereksinimi var (ÖKGV)" ifadeleri, ilgili mevzuatların uygulanması açısından ağır engellilik durumunu ifade eder, şeklinde bilgi yer almaktadır. Yani bu ifadelerden herhangi bir ifade raporunuzda yer alıyor ise raporunuz ağır engel statüsünde değerlendirilmektedir.

Kızım için verilecek raporun ÖKGV olacağı söylendi sağlık kurulu tarafından.

Down Kızlı Baba

ALLAH cümlemizden razı olsun.faydam oldu ıse ne mutlu bana.İnşALLAH her şey yolunda gider ve ebm olur ve güle güle harcarsınız

Süreli verilen ağır özürlü -Evet- raporu, süresi sonunda yenilendiğinde ağır özürlü -Hayır- verilirse geriye dönük evde bakım aylıkları geri mi istenir?

Down Kızlı Baba
hayır ablam:)

raporunuz süreliymiş. süreli raporunuz agır özürlü evet işaretliymiş. bu raporla aldığınız aylıklar hakkınız geri istenmez.
rapor süreniz doldugu zaman yeni rapor veremediğiniz takdirde aylığınız kesilir. yeni rapor agır özürlü ise tekrar baglanır. ama yeni aldığınız rapor agır özürlü değilse aylığınız tekrar baglanmaz, geri ödeme de istenmez sizden:)

Kalem
Teşekkürler, abla.

Kızım için 2 yıl önce %70 ağır özürlü -hayır- raporu vermişlerdi, raporun süresi doldu tekrar müracaat ettik şuan ağır özürlü -evet- olarak vereceklerini söylediler. Peki, ben eski raporda -hayır- olduğu için geriye dönük ebm alabilir miyim?

Evde bakım maaşında brüt/net maaş?

Merhaba,
Evde bakım maaşı gelir kriterinde brüt maaş mı dikkate alınıyor yoksa net maaş mı? Ufukalp

Üst Alt