sputnik;
Düne kadar akü tekerlekli sandalyelerin hemen hemen tamamı yurtdışından ithal ediliyordu. Engelliler sakatlıklarıyla ilgili bu ve benzeri tıbbi donanımları vergi muafiyetiyle alabiliyorken, mecburen distrübütör aracılığıyla ulaştığımız bu cihazlara hepimiz yurtdışında gördüğümüz fiyatın iki katını verdik, veriyoruz. Ben bu tip ürünler ithal eden bir firmayla yakın zaman önce görüştüğümde dayanamayıp isyan etmiştim. Dışarıdaki fiyatını gösterip yakınmıştım. Firma da bana aynı şekilde vergiden, gümrük masraflarından ve birçok ekstra masraftan söz edince diyecek birşey bulamadım açıkçası. Biz bir şekilde sömürülüyor olabiliriz, sırtımızdan para kazanılıyor olabilir ama ortada bir gerçek var, suç bu firmalarda değil..
Örneğin ROHO havalı yatağı, hatta yatağı geç havalı minderi şu an karşılayan yok. Ama afedersiniz kıçınızda bir yara açılsa, bunu yamamak için yattığınız hastanede tüm masraflarınız ve plastik cerrahi ameliyatını sosyal güvenceniz doğrultusunda para vermeden halledebiliyorsunuz. Bugün en basit bir ameliyatın maliyetinin 20-25bin türk lirası olduğundan bahsediliyor. Karşılanmayan havalı minderin fiyatı 1000, yatağın fiyatı ise 5-6 bin civarında. Bu nasıl mülemmalı dilemmadır böyle..
Asıl konuya da dönersek; mesela bu tip platform liftler uygulanacağı alana özel proje gerektirdiği için ekstra bir masraf doğuruyor.. Kurulma aşamasında ben gözlerimle baştan sona bir platform lifti gözlemledim. 4 kişi sabahtan akşama kadar çalışarak kurdu ve test edip kullanılabilir hale getirdi. Ciddi bir işçilik ve mühendislik sözkonusu. Olası sorunlar için pek çok güvenlik önlemleri var ve tamamı elektronik sensörler yardımıyla yapılıyor. Olası bir sigorta sorunu, elektrik kesintisinde panosunda yer alan bir kesintisiz güç kaynağıyla içerde kalmanızı engelleyerek hangi kata yakınsanız o kata çıkaracak şekilde tasarlanmış. Alın ben size fiyat da vereyim, 2 kat arasında çalışacak bu platform lifti 25 bin türk lirasına satın aldık kuruma. Şimdi ne derler onu bilemiyorum ama o tarihlerde sıradan bir asansörcü daha fazla fiyat vermişti. Üstelik asansör çukuru kazılması gerekiyordu, ciddi bir tadilat söz konusuydu.
Neyse daha fazla uzatmayayım. Biz şu an bu tip şeyler yüzünden sövüşleniyorsak bunun sorumlusunun firmalar olmadığı gün gibi ortada.