Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Dul maaşında 5 yıl ve tam yıl farkı..?

Konular
17
Reaksiyonlar
0
emeklilik için gerekli primi tam ödemiş olan birisi emekli olamadan vefat ettiğinde eşine ve çocuğuna maaş bağlandığında alacakları ücretle;
emeklilik için sadece 5 yıl primi ödemiş olan birisi vefat ettiğinde eşine ve çocuğuna maaş bağlandığında alacakları ücret aynı mıdır yoksa farkı varmı
şuanda alınan emekli maaşın ücretine göre şöyle yazabilmeniz mümkünmüdür yalnız ssk olarak
emeklilik için tam primi olan kişinin ölümü halinde;
eşine ödenen ücret %60(....) 1 yetim kızına ödenen ücret %30(....)

emeklilik için sadece 5 yıl primi olan kişinin ölümü halinde;
eşine ödenen ücret %60(....) 1 yetim kızına ödenen ücret %30(....)

sadece eşi alsa %75 dul maaşı kızının 2022 maaşına etkisi olurmu zararı olurmu birde üsteki yazdığım 5yıl sigortayı ssk olarak düşünelim mesela emeklilik için gerekli prim 1o yıl 3600 den 600-700 maaş alınıyorsa 5 yıl ssk lı kişi ölümü halinde 300-350 mi oluyor eşine %75 bağlanıyorsa 300 ün %75 i mi

Her iki durumda da maaşta anlamlı bir fark olmaz. Zaten bir alt sınır vardır maaşlarda... Primi 7200'den az olanların maaşları 7200 prim varmış gibi hesaplanır.

2022 maaşı alan kızı bence bu maaşı almaya devam etsin. Tek hak sahibi dul eş olursa, maaş pay edilmez, Anne %75 ile maaşı alır (detaylı bilgi 5510 sayılı yasanın 33 ve 34. maddesinde yer alıyor). Anne vefaat ettiğinde bu hak tümüyle yetim kızına kalır...

yani anladığım kadarıyla normal emeklilik için tam primi olan bir kişinin ölümü haline dul eşin alacağı maaşla; sadece 5 yıl primi olan bir kişinin ölümü halinde dul eşin alacağı maaş aynıdır.yani primi yüksek olarak hesaplanır 5 yıl olanınki ölümü halinde.ayrıca kızı 2022 alırken anneside dul maaşı alabilir DOĞRUMU ANLAMIŞIM?

Evet, doğrudur.

Ki, malum, zaten bu konu seçimlik bişey de değil. :) Baba ölür, geride kalnlara dul-yetim aylığı bağlanır. Ne kadar prim ödendi, ne kadar maaş kalacak diye ayarlama yapmak mümkün değil. Ölüm uzak olsun...

Üst Alt