Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Dünya spastikler günü 7 ekim

spastik

Üye
Konular
31
Reaksiyonlar
0
Farkında olalım ve farkındalık oluşturalım

Öyle mi kutlu ve hayırlı olsun🙂

adam psikolog olunca engeliyle boyle barisiyormus. kutlarim engelinizi astiginiz kabul ettiginiz icin.
biz isitmeyenler arasinda sagir dendimi cokluk kizarlar bana:eek:biz isitmeyenlerede sagirlar gunu insallah:eek:

Özelliği ne, 3Aralık günü yetmiyor mu.

Spastiğim, emin misin bugün olduğuna? Ekim ayının ilk çarşamba günü olarak biliyorum ben. İlk çıktığında böyle idi sonradan değişmiş olabilir.

Geçen sende de 5 Ekim 2016 olarak görünüyor.

2015 de, 7 Ekim 2015 görünüyor. Yani bugün olmayabilir, bilgine.

Yine de farkındalık yaratmak adına, daha önce Sinama-Dizi-Televizyon forumunda önerdiğim filmi önereyim. Spastiklikle ilgili, mutlaka izleyin.

[FONT=sans-serif]Orijinal adı: Chce sie zyc[/FONT]

[FONT=sans-serif]İngilizce adı : Life feels good[/FONT]

[FONT=sans-serif]Türkçe adı: Her şeye rağmen [/FONT]

[FONT=sans-serif]2013 Polonya yapımı bir film. Cerebral palsynin (spastik) ağır şekilde etkilediği bir gencin gerçek yaşam öyküsünü anlatıyor. İletişim kurabilmenin hayatta ne kadar önemli olduğunun da farkında olmamızı sağlayacak filmi özellikle cp'lilerin ve cp ile ilgili herkesin izlemesi tavsiye olunur.[/FONT]

muhammed link at bir tane yer acılıyor orası da donuyor :)
A_GEYiK

link atsana sadece bir yerde acılıyor orasıda donuyor :)

ya arkadaşlar :) kutlanacak bir şey yok. Sadece farkındalık günü bu. Yoksa spastik olduk diye göbek atmıyoruz :)

Dünya Cerebral Palsy Günü 5.Ekim.2016

Burada 6 ekim diyor mesela, kutlanabilir de icabında, neden olmasın. Ben yeniden dünyaya gelsem yine sp'li olmak isterdim. 11 Yıl önce yazdığım yazının linkini de attırtma şimdi bana. gülücük

İyi ki özürlüyüm, iyi ki yaşıyorum.

Spastik olmasaydın hangi tür engelli olmak isterdin :)

Heh orada dur. Ben öncelikle engel değil özür diyorum. Doğuştan olduğu için. Şimdi benim fabrika ayarım bu şekil. Misal; ahir ömrümde hiç uçabilemedim ben. (uçak hariç)

Uçamıyorum, uçamadığım için üzülmüyorum, kafama takmıyorum vs. Yani bu sebepten şuan ki fiziksel halimin dışına alışık, aşina değilim. Demem o ki doğuştan başka bir engelim olsaydı onu da yadırgamazdım. (Sanırım) Ama bu saatten sonra Sp dışında bir şey istemem.

peki filmdeki spastiğin asıl hayatı hangi olayla başlıyor sence ? :)

Hayattaki en önemli şey "İletişim"dir. "Ben ağaç değilim." Uzaylılarla (varsa tabii) ya da bir eşya ile iletişim kurabiliyor muyuz?

Bence herifin hayatı Anka ile tanıştıkdan sonra başlıyor. Hatun duman ediyor adamı. Özlüyor. hayal ediyor, kızıyor , hayal kırıklığı yaşıyor , savaşıyor, intikam alıyor kısacası bitkilikten çıkıp yaşamaya başlıyor

spastiğin hatunla imtihanı... :)

E orada da var bir iletişim zaten. İzlemeyenler vardır diye spoiler vermemek adına yazmayalım da bazı şeyleri. Anka olan ilişkisini çok şaapmıyorum ben. Çünkü ne Anka'lar geliyor da geçiyor...

Olum şaka maka ben bu duruma çok alıştım lan. Sabah kalkıyorum 2 saat kendime gelmeye bedenimi toparlama çalışıyorum mesela. küfürün bini bin para tabii.

Sonra kendime gelip hayata kaldığı yerden devam ediyorum. Bu durum yaklaşık 38 senedir böyle . Belli bir noktadan sonra alışkanlık yapıyor. Açıkcası farklı bir engel seçme şansım olsa nereye dikey geçiş yapardım bende bilmiyorum...

Birde şu var Muhammed beni gerizekalı zannedenlerin sayısında ciddi bir azalma var olum. Sanırım bişeyler iyi gidiyor :) :)

Ben her zaman ne derim; Spastik olunmaz, spastik doğulur.

Edit: Evlilik yaramış sana, ondandır o. İyi de neden iyi bişi olsun ki bu. (azalması yani) Bence zeki insanlar zekasını belli etmese daha iyi değil mi? Varsın gerizekalı sansınlar daha iyi değil mi? Bundan bize ne, bizi ilgilendirir mi?

Ya ontolojik olarak öyle tabi. sıkıntı o değil ki. Bak gündelik bir hayatın içindeyiz ve bu hayatın belli sorumlulukları var yapılması gereken işler var görülmesi gereken ihtiyaçlar var Helede evliysen bazen çok hızlı hareket etmen gerekiyor. Sonuçta ortamın biraz daha "normelleşmesi" (SPASTİKLERİN DEĞİL)hız kazandırıyor insana.

Yoksa kimseye zekamızı kanıtlamak zorunda değiliz. hatta zeki olmak zorunda dahi değiliz kabul görmek için.

Fakat durumları biliyorsun ve şunu da biliyorsun ki bireysel biricikliğini korumak zorunda olduğun kadar toplumsal hayata da uyum sağlamak ve anladığı dilden konuşmak zorundayız. Sosyal varlık sonuçta insan dediğimiz tür.

Ben şunu da belirteyim ama; ben spastiklerin yüz karasıyım.

Bu biraz şuna mı benziyor acaba; bir kere gelinebilen bu dünyada 8-17 çalışma standardı ya da zorunluluğu var. Ölücez lan biz. Neden hayatın yarısını monoton bir şekilde ya da boşa geçiriyoruz ki? Ölümün varoluşu nasıl oluyor da insanları çıldırtmıyor mesela... Neden Robinson Crusoe kadar özgür olamıyoruz?

abi sorun ölmek değil ki yani bu son derece doğal bir olaysa çıldırtmaması gerekir zaten. Yani yemek yada su içmek gibi birşey.

Asıl sıkıntı olan istediğin gibi bir hayat yaşayamamak işte insanı dehşete düşüren bu. Ben açıkcası 8 - 17 okulda olmayı bir zorunluluk yada işkence olarak görmüyorum. Hatta hafta sonları iş olsa kalkar giderim. Çünkü okul bir işten daha fazlasını ifade ediyor benim için ürettiğimi hissediyorum , arkadaşlarım var , öğrencilerim var vs vs.

Ama şunu demiyorum verimli ve istenilen hayat yaşamak için 8 -17 çalışacağın bir işin olmalı. Böyle bir gerçekliğim yok. Mesele bir işi olup olmaması falanda değil . Yaşadığın hayat tatmin ediyorsa sıkıntı yoktur zaten.

Ben genel olarak yazdım. 100 kişiye soralım. Paraya ihtiyacı olmadan mutlu ve huzurlu yaşayacağı bir hayatı olsa kaç kişi çalıştığı işini yapmaya devam eder. Sanmıyorum çok olacağını ki günümüz şartları onu gösteriyor. Kimse memnun değil hayatından. (genel olarak)

Kimseyi tatmin etmiyor bu hayat. (yaşadığı) Kaç kişi diyebilir ki "tekrar dünyaya gelsem aynı hayatı tekrar yaşamak isterim." diye...

Sağlıklı kişi kendisinin olduğu kadar çevresinin şartlarının farkında olan ve kendi istekleri ile cevre şartları arasındaki dengeyi kurabilen insandır. Tabiki mevcut şartlarda para olmadan yaşamak kolay değil fakat mevcur şartlar bu ve bizler yel değirmenleri ile savaşma yaşını çoktan geçtik.

Meselenin anlam taşıyan kısmı parayı nasıl kazandığından çok parayı nasıl harcadığın. Kişi hakkında asıl ipucunu verecek olan bu.

Hiçbir şey tesadüf değil hayatta. Ve biliyorsun ki bugünü yaşanan insanların yaşadıkları gerçeklikleri dün yaptıkları seçimler belirledi. Ha yanlış seçimler yapmış yada şu anki hayatlarından memnun olmayabilirler fakat sonuçta bir seçim yaptılar. Ve bundan sonrada seçim yapma hakları hala saklı.

sorun şu ki

herkes cennete gitmek istiyor , fakat kimse ölmek istemiyor...

[FONT=sans-serif]E ama kopye çekmişsin benden, (gülücük) Niçe ile ilgili başlığın vardı ya senin, orada bunların aynısını yazmıştım ben. Konu güzel de asıl konudan baya uzaklaştık, ikili sohbete döndü gibi. İnsanlar da okuyacak bunları. Bu saatte felsefenin de felsefesini yapmaya devam edelim mi diyorsun?

Şimdi 7 Ekim günümüz mü değil mi?

Ek: Sen bir "Mr. Nobody" (Bay Hiçkimse) filmini izleyip gelsene, sanırım izlememişsin. Seçimlerle ilgili film. Seçim derken siyasi parti seçimi falan değil. (gülücük)
[/FONT]

Olum yalandan mı spastiklerle ilgili başlık actık :) gün bizim günümüz kaptır gitsin :) :)

shukufe

Aslında bu bir nasıl dile getirebilirim meslekle direk ilgili değil. Burada tabi ki insan ilişkilerine yönelik bir mesleğe sahip olmanın etkisini gözardı edecek değilim çok fazlasıyla etkili bazı şeyleri aşmada fakat direk oraya da bağlayamıyorum.

Çünkü kendimi bildim bilelim böyleyim belkide böyle olduğu için bu mesleği seçtim bu mesleği seçtiğim böyle değilim bir bakıma. yani demek istediğim daha çok bu durum yaşamı nasıl algıladığınla ilgili bir durum.

Farklı bir yolun insana çok şey kattığına inanmıyorum. Olaya direk arabesk baktığım zamanlarda oldu fakat inan bana bir şey kazandırmadı. En çok sorulan sorulardan biri " neden ben dedin mi " ? oluyordu.

Verdiğim cevabı burada da paylaşayım. Hatırladığım kadarıyla "NEDEN BEN" diye bir soru sormadım kendi kendime fakat sorduğum farklı bir şey vardı benim ve halada soruyorum ve cevabını bulamadığım için çok da fazla hayatım yer işgal etmiyor.

O soru şu " dünyada neden "ENGELLİ" diye bir olgu var. Diğer soru bana çok becilce geliyor yani neden ben de neden öteki değil sorusu çok bencilce , bana olmasaydı da ötekine olsaydı mantığı insancıl değil kanaatimce.

Fakat neden dünyada engelli diye bir kavram var , bunun ne gibi bir mantığı var çözebilmiş değilim.

Üst Alt