Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Dünyanın her yerinde engelliye bakış açısı aynı mı?

spastik

Üye
Konular
31
Reaksiyonlar
0
spastik engelli olarak ben ve birçok aynı engelli paylaşan arkadaşlarım fiziksel farklılıklarımız biraz daha belirgin olduğu için ülkemizdeki insanların yada bir kısım insanların rahatsız edici bakışlarından yada alaycı tutumlarından rahatsızlıklarımızı dile getirir ve bunun üzerine çoğu zaman yazılar yazar ve felsefe yaparız.
merak ettiğim konu şu acaba aynı tutum ve bakışlar avrupada da mevcut mudur. örneğin orada da sokağa çıktığımız aynı iğreti edici bakışlara maruz kalır mıyız. içizde şu yada bu türden engele sahip olan ve avrupada bulunmuş arkadaşlarımız varsa izlenimlerini bu platformda benimle paylaşırsa sevinirim

Avrupa gorenlerdenduydugum kadariyla cok daha modern ve duyarli anayisli olduklarini asla ocu gibi bakilmadigini soyleyenler var ancak bence genelleme yapmayalim engelli yakini olan veya duyarli bilincli insanlar cok daha pozitif olabiliyolar...Kisiden kisiye drgisiyo...Aciyan bakislarla cok karsilasiyorum ama artik tekerlekli sandalyemi cok sevdigim icin umursamiyorum siz de umursamayin :) Guzel bir hafta diliyorum size...

toplumun egıtımı bılgısı gorgusu bıde gezmesı cok seyler gormesıyle alakalı dıyorum ınsanların davranıslarını.
avrupada para cok gıbı:) ınsanlar kazandıkları paralarla kulturlerını zengınlestırebılıyorlar gezerek gorerek duyarak.bır uzvundan eksıklıgı olan onu baska uzvuyla kapatmayı ogrenmıs avrupada cogunluk engellıler. yollar metrolar engellıye gore. oramda o kadar cok tekerleklı sandalyelı varkı. yanı bızdekı gıbı eve tıkılmıyorlar yollar fılan musaıt olduguna
ınsanlar ınsanların eksıklıgıyle ugrasacagına kultur sevılerıyle gezdıklerı yerlere dıkkat edıyorlar o anın zevkını cıkarıyorlar o kadar tarıhı yapılar gesılecek seyler varkı
mesela tura katıldık bızımle beraber kor bı kız arkadaslarıda vardı yanında ama gezdıgımız yerlerde elıne verılen telefon gıbı bısı ısmını bılemıyorum ben faydalanamadıgıma onunla tur rehberının soyledıklerını dınlıyor tarıhı yapıları fılan ben gormuyorum demeden hayattan kopmadan gezebılıyor zevkle kutur bırıkımı yapıyor tabı bunlar bırazda elıne gecen parayla ılgılı ama demekkı gelırlerı boyle yasamaya musaıt avrupalı engellılerın
burda kucuk yerlerde ınsancıklar kulturde az olunca napsın onun kası egrı bunu ayagı bugru
bıde ortalıkta az engellı goruyorlar ılgı cekıcı bısı gormeyen kultursuz ınsanlar kendılerını onore edıyolarmı ne dıyelım

İster İstemez toplumların sosyo-ekonomik durumunu göre dolayısıylada kültür durumuna göre her millette farklılaşır. Ekonomi bozuldukça da kültür bozulduğuna göre durum değişiklik gösterir.

yazdıklarınıza bakılırsa türkiyeden çok farklı bir durum söz konusu değil yani türkiyeninde birçok yerinde engelliye bakış açısı özellikle sokaklarda avrupaya benzer şekilde olumluluk arzediyor. yazdıklarınızdadn yola çıkarak bunun özellikle sosyoekomik bir mesele olduğunu çıkarıyorum ne dersiniz.

benım gozlemım tahmınımde o yonde olmakla bırlıkte avrupada egıtılmıs toplum. ınsanlar neyın ne oldugunu bılıyorlar. bırde karsılarındakı ınsanların hurrıyetlerıne saygılılar. mesela yolsa yuruyorsunuz. bır bısıkletlı gecerken az kenara cekılıp yol verıyorsunuz. nazıkce tesekkur edıyorlar kendı dıllerınde.trafıkte hak cıgnemek gecmek yok herkes sırasını beklıyor. bızdekı gıbı basmıyorlar ısıklar yanarken arabalarının gazına. yayalarda hıcbırkere gormedım kırmızı ısıkta yola atlayan. yol bos olsa bıle beklıyorlar. oyle gozacıklık yapmak ayıp.herkes sırasını beklıyor. demokrası ama hakeden toplumlara ıyıymıs
bızde daha egıtım cozulmuyor bence

cahillik illaki okuma yazma bilmemekle olmuyo. çocuk sahibi oluyolar çocukları sokağa çıkarıyolar, sonra da çocuk engelli koltuk değnekli tekerlekli sandalyesi olan kişiyi görünce uzaylı gibi davranıyo. anne baba, adama bak nasıl? diyerek, ne tepki vereceğini bilmiyor. bazı çocuklar gülüp dalga geçerken bazıları korkup annesinin eteğini çekiştiriyor. aileler cahil bi defa. bu dünyada engelli insanlarda var onlarda normal insani sadece yürümek konuşmak için vs. bazı araç gerece ihtiyaç duyarlar." böyle birine rastladığımızda bu gülünç ve dalga geçilecek bir durum değildir" diye 2 kelimelik konuşma yapmaktan aciz insanlar aile kurup çocuk sahibi oluyor yani.

Üst Alt