Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Düşük ayak sebebiyle ÖTV'siz araç alabilir miyim?

cemal1453

Üye
Konular
24
Reaksiyonlar
0
merhebalar bende ötv ve mtv indirimi için baş vurdum hastaneye önce hastaneye başvurdum 50 tl ödeyip hastaneden özel tertibatli araç kullanabilir 10.2 kodlu rapor verildi il sağlık kurulundan bu raporla tekrar hastaneye başvurdum bu seferde ötv ve mtv muafiyeti için heyet raporu almak gerekiyormuş beyin cerrahi yaptığı muayenede %23 verdi sonrasında fizik tedavi yaptığı muayenede %18 verdi henüz heyete girmedim ama kafam kariştı ötv ve mtv muafiyeti alabilirmiyim diye sorunum l3 omurga kırığı sonrası sol bacakta atrobi ve düşük ayak mevcut

engelli sürücü olabilir araç uyarlama kodu 10.02-102 yazıyor tanı bulgu ;vertabra fraktörü sonrası sol bacakta güçsüzlük ve duyu kayıbı sol bilek dorsalfleksiyon zayıf kas gücü 4/5 özel tertibat araç kullanması uygundur yazıyor benim araç ehliyeti konusunda sıkıntı yok sanırım ama fizik tedavi doktoru %36 olarak verilen oranı sırf yanına baston yanımda olması gerekirken bastonu götürmemden dolayı dedi sen bastonsuzda yürüyorsun onun için bu oran %18 den yukarı vermem dedi doktora anlatım kısa mesafede düz alanda daha önceki doktorada dedim yürüyebildimi ama merdiven çıkma ve uzun mesafelerde kullanmam gerekiyor diye ama ısrar etti %18 de bıraktı beyin cerrahide %23 verdi sanırım baltazar förmülüne göre %40 etmeyecek bu yüzden heyete girmekten vazgeçtim sanırım ötv ve mtv muafiyeti içinde heyet raporu % 40 üstünde olması gerekiyormuş sanırım birde ben geçen yıl 2013 yılından aldığım raporu maliyeye gönderdim 2018 yılı temmuz ayından beri %44 vergi indirimim rapor sürekli var bu belge olsa dahimi araç ötv ve mtv için heyet raporu almak zorundamıyım

Son düzenleme:
cemal1453

Araç alımı için rapor oranının hiç bir önemli yok. %8 de olsa sorun değil. AMAAAA, düşük oranlı rapor demek vergi indirimi ve ilerideki emeklilik için büyük risk. Kurumlar düşük oranlı raporu görüp kontrol muayenesine tabi tutar ve emeklilik dahil hakları geri alır.

araç alırken sorun olmuyor ama sanırım ötv ve mtv muafiyetinden yararlanmak için en az %40 olması gerekiyormuş benim anlamadığım 2018 de maliye tarafından onaylanan %44 sürekli 3 cü dereceden indirimim var ama neden yeniden heyete girmek zorundayım ötv ve mtv muafiyeti için heyete bu düşündürüyor

cemal bey hiç dert etmeyin engelli raporunuz ayrı zaten onun ötv indirimli araç ile bir alakası yok.siz tekrar ötv indirimli araç alımı için heyete girmek zorundasınız.raporun yüzdesi önemli değil.oturanboğanın dediği gibi %8 bile yeterli.bende aynı durumdaydım sizin gibi kafam karışıktı.işin içine girince halloluyor.önemli olan raporda ortopedik engelinizin ne olduğu ve özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi olması.

selamlar aynı hastaneden zaten özel tertibatli araç kullanabilir yazan ortapeti servisinin verdiği ehliyet raporu var zaten orada doktor bahsetmiş sol bacak güçsüz olduğu ve düşük ayak olduğu belirtiliyor ve sol bacakta duyu kayıbı olduğu neden ayriyeten heyete girmek zorundayım madem oranın önemi yok birde daha geçen yıl onaylanmış engelli raporumda ortapedik engelli olduğum solda düşük ayak olduğum ve sol bacakta güçsüzlük oranlarının yazdığı açık alan var ve bu rapor sürekli 2013 tarihli rapor zaten bende omrilik felci yaşamış biriyim kaza 2010 tarihinde oldu bilindiği üzere bu tarz rahatsızlıkların bu kadar üzerinden yıl geçtikten sonra iyileşme şansı yok zaten raporu verirkende en az 2 yıl bekletiliyoruz iyileşme dönemi tammen bitmesi ve kalıcılık ortaya çıkana kadar ondan sonra engelli raporu veriliyor ve sürekli yazılıyor üstüne bütün bu raporlara rağmen bizden her iş için ayriyeten rapor istemek tek kelime ile yıldırıp vaz geçirmek ben sinir oldum şimdilik heyet raporu almayı askıya aldım

bugün adana vergi dairesine uğradım ve araç ötv indirimli almak için ortapedik engel oranının önemli olmadığını ve heyetin özel tertibatlı araç kullanabilir raporu olduktan sonra araç alabileceğim söylendi çok rahatladım inşallah bir kaç ay sonra aracımı almayı planlıyorum işlemleri tamamlayıp

Maliye ve ötv indirimi

Arkdaslar ben ötv muafiyetinden yararlanmak.icin hastaneden ehliyet raporu aldim il sağlık sağlık müftülüğü onayladı raporu sorun solda düşük ayak his kaybı ve güçsüzlük özel tertibatlı araç kullanması uygundur yazan rapor verdiler.sonra ötv muafiyeti.icinde tekrar hastaneden rapor aldim özel donanımlı araç kullanabilir yazan onunla birlikte bayiye gittim araç almamda sorun olmadığını söylediler bizde adana onatça toyota bayiden otomotik vites araba siparişi verdik araç geldi evraklar satış hazırlandı evraklar maliyeye gitmiş maliye düşük ayak sorunu için ötv muafiyeti veremeyiz demiş benim raporu adana vergi dairesi başkanlığına incelenmek üzere yollamış maliye sizce bu durum ne olur bendeki sorun sol bacakta düşük ayak his kaybı ve bacakta güçsüzlük mevcut ayriyeten sol özelikle alt bacak pazu kısmında bazan yoğun kramp oluyor ve elektiriklenme sol bacakta oluyor özelikle elektiriklenme ve kramp olduğun da o bacağı hareket ettirmem ağrı şiddetini çok artırıyor sizce ne olur sonuç onaylar mi vergi dairesi başkanlığı raporu

Sol ayak engelinde tek elle idare edilen kombine fren ve hızlanma sistemi!?

slm forum b sınıfı ehliyetim vardı 20 yıldır kullanmaktayım 4 yıl önce nöropati rahatszılığı başladı düşük ayak denilen bir rahatsızlık sol ayağımda hissizleşme meydana geldi hacettepe hastaneinde dr.um bana yüzde 15-20 arası raporun olur dedi
neyse ehliyetim bayağı yıpranmıştı değiştirmek istedim normal b sınıfı ehliyet di ( sağlık ocağına gittim aile hekimim rahatsızlığımı bildiğinden sistemdede olduğundan nöroloji d.r.na havale etti nöroloji dr da rahatsızlığımın heyete ait olduğunu kendisi tek başına karar veremeyeceğini söyledi ilimdeki il sağlık müdürlüğüne havale etti il sağlık müd .de heyete çıktım heyet bana ayağımdaki hissizlikden dolayı bana ( 10.02-otomatik vites 32.01-tek elle idare edilebilen kombine fren ve hızlanma sistemi olan araç kullanabilir ( engelli b sınıfı sürücü olabilir raporunu aldım 3 gün önce
=soru :1 bu raporla otomatik vitesli bir araç alıp özel tertibat taktırmam gerekiyor sanırım direksiyona monteli yozgatdan yazmakdayım bu çevrede bunu yapan ve fiyatı nedir
=soru2: bu ötv.mtv indirimi benide kapsıyormu sıfır araçlarda geçerliymiş nereye sormalıyım
=soru3:bu rapor beni engelli sınıfına dahil ediyormu resmi kurumdayım vergi ve istisnalardan faydalanacakmıyım kime sorayım bunu en iyi bilen kurum neresi .
soru 4. özel tertibatlı 2.el araba nereden alabilirim yada bulunur alırken nelere dikkat etmeliyim yada hangi marka araçlar buna uyumlu sorun çıkarmaz

Sağ ayak sağlamsa normal otomatik vites araba kullanırsın.Fren sistemini neden elden vermişki ötv den faydalaman içinse dediklerini yap ötv indiriminden faydalan.Sağ ayakla gaz fren yaparsın zaten.Bu ropor normal engelli yapmaz normal engelli olabilmeniz icin en az %40 olması lazım.Onun için başka heyete giriyorsun.Sıfır araba alacaksan raporu bayiye göster bayi yönlendirir sizi.Tertibatıda onlar taktırabilir.Proje falanda ciziliyor tertıbat için.Konuya tam vakıf değilim .Bir bilen varsa yardımcı olur.

cemal1453

Düşük ayakta kolay değil. Ama daha da önemlisi, artık raporda “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir.” gibi daha net ifadeler arıyorlar.

joker66

“Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir.” diyen engelli sağlık kurulu raporunuz var mı?

OturanBoğa

il sağlık kurulunun verdiği raporda (( 10.02-otomatik vites 32.01-tek elle idare edilebilen kombine fren ve hızlanma sistemi olan araç kullanabilir ( engelli b sınıfı sürücü olabilir )diye verdiler

joker66

"Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" ibareli engelli sağlık kurulu raporu da olursa araç alımında vergi avantajından yararlanabilirsiniz.

Buraya sol düşük ayak için örnek özelge numaralarını paylaşayım. Belki birilerine fayda olur.

Tabi ki son sözü vergi dairesi ve maliye söyleyecek.

İllerin vergi dairesi başkanlığı web sitesinde düşük ayak olarak aratmalarında çıkacaktır.

Sol düşük ayak için örnek özelgeler Verilen İl Tarih

39044742-135-E.521538 İstanbul 1.06.2018
21152195-130-293 İzmir 26.05.2016
40392771-135[8-2019-120-12]-E.24295 Aydın 19.04.2019
76464994-135[ÖTV.2019.40]-E.27414 Antalya 26.02.2019
26696128-135-E.13672 Eskişehir 6.03.2018
26696128-135[7-2018/26]-E.31301 Eskişehir 1.06.2018
26696128-135[7-2018/5]-E.32985 Eskişehir 14.06.2018
37009108-135[7 Md.-2012-1660]-93 Konya 10.11.2012
13334133-135-21 Düzce 21.09.2017
63852321-135[2019/20-353]-E.14956 Kayseri 1.03.2019
63852321-130[7-2018/20-327]-E.51117 Kayseri 9.07.2019