Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Duygu durum bozukluğu kişilik bozukluğu mudur?

sokr@t

Aktif Üye
Konular
99
Reaksiyonlar
235
Duygu durum bozukluğu bir çeşit kişilik bozukluğu mudur ?

Son düzenleme:
@dreamfail video da beyin hastalığıdır ruh hastalığı değildir diyor bence de öyle zaten ki ruh diye bir şey var mı diye de sormadan edemiyorum benim sorumun cevabına videodaki hocadan çok videonun altında yorum yapan arkadaş yaklaşmış onun yazısını kopyalıyorum ;

Genetik,Bipolarım,Öylesine çocuksu masumiyet ve heyecanla koşarım ,insanlara.Hep yanlış algılanırız.Dengesiz, deli yaftası yeriz.Derinlikli bakmayan yüzeysel.arkadasliklardan.Öyle mani dönemi yasarımki: çocuk masumiyeti yenilir.Duygularıyla raks eden ateşli,çingene hasıl olur.Kelebek misali uçar sevdiği zannettiği kişiye.Saatlerce yürüyebilir.Ardından DENİZ,Çiçek toplar,ÇOCUK hassasiyet ve kırğınlığı.Durmadan müzik dinler.Yaratıcılık tavanda.Şiirler yazar,Sürekli konuşur.Noktasi olmayan.Alış-veriş yapar. Şu anda mani duygusuyla yaşıyorum.

Duygular iniş çıkışlı olduğu için haliyle düşünce ve davranışlarda öyle oluyor dolayısıyla da "dengesiz" yaftası yemekte normal oluyor o yüzden kişilik bozukluğu mudur diye sormuştum.

Kişilik bozukluğu daha farklı diye biliyorum sokrates bizimkisi beynin o anda verdiği hormon bence o dediğin daha farklı olabilr

Duyguları takıntılı bir şekilde , aşırı uçlarda yaşamak bipolar mıdır yoksa okb midir ?

Sanırım bipoların sebebi küçüklükten beri kendini haklı görememek kendine hak verememek , durum biraz kabul görmeyle ilgili kendini kapatıp hep başkasının düşüncesinin üstüne kendini bastırmak zamanla bu bastırma patlama noktasına gelip mani döneminde normalde çok ilgili olmayıp yapma eğilimi gibi gösteriyor. Tabi bu düşünce değişkenlik gösterebilir
Aslında çocukluk ve kıyaslanma ve kıskanma travması gibi tabi bu kıyaslanma iç sese dönüştüğü için durum karmaşıklaşıp büyüyor ve bipolara dönüşüyor iki uçlu ama tam zıtlı yaşıyorsun
Ama son zamanlarda kendimde bunu fark ettim biraz ince düşünenlerin hastalığı bu bipolar

@Muhammetkocer, sevgi,nefret,öfke gibi duyguları aşırı uçlarda yaşamakta bipolarin bir özelliği mi?

@sokr@t, okb de duygular daha sık değişir. bipolarda ise uzun dönemli süreler söz konusu

@dreamfail, okb de nasıl duygular daha sık değişir okb takıntı durumu değil mi takintinin uzun sürmesi gerekmez mi duyguları aşırı uçlarda yaşamak nedir okb midir bipolar mıdır?

OKB de duygu geçişleri olmaz.

OkB tamamen obsesyon düşüncelere ilave olarak kompulsif davranışlara giden..yalnış olduğunu bildiği halde kompulsif davranışlara engel olamayan psikiyatride inatcı ve tedaviye yanıt alınmasında oldukca zorlanılan bir takıntı hastalığıdır.

OKB de sadece el yıkama ve temizlik yapma..bir şeyleri sık sık kontrol etme dışında çok farklı obsesyon düşünceler ve kompulsif davranışlar görülebilir.

Mesela inaçlı bir insan...namaz kılyor;namaz kılarken namazda yaratıcıya küfredebilir..bu tamamen engel olamadığı kompulsif bir davranıştır.

Yaratıcıya namazda küfrettim diye kendinde büyük bir suçluluk duygusu yaşar..hatta bu tarz dini kompulsif davranışlardan dolayı intihar eden çok vaka biliyorum.

Okb psiklyatride inatcı bir hastalık olarak bilinir...düzenli takip şart.

@sokr@t,

İlave edelim..
Duygu durum bozukluğu kişilik bozukluğu değildir.

@OğuzHan112, daha çok kişileri takıntı yapıyorum özellikle de sevmediğim kişilerin hoşuma gitmeyen söz ve davranışlarını yıllar geçsede unutamıyorum sürekli aklıma getirip sinir oluyorum öfke nefret takıntısı gibi bir şey benimkisi bu durum okb midir bilmiyorum.

Evet okb

OKB de sadece şu takıntısı olur ve şunla sınırlıdır diyemeyiz.

OKB de akla hayale gelmeyen obsesyon ve kompulsif davranışlar görülebilir.

Mesela 2 basamak merdiveni bir günde..biri müdahale etmezse daha uzun bir süre çıkamaz takılır kalır orada.. buda bir kompulsif davranıştır.

Sizin daha çok geçmiş takıntınız var...neler göriyorum..o yüzden haline şükret.. doktorunla konuş yardımcı olacaktır.

@sokr@t,

@sokr@t evet maalesef duyguların ortası biraz zor , bunu daha önce çok gösterememesi ve gösterdiği zaman aşırı tepki almasına baglıyorum çünkü kalbi bir tatminsizlik var küçükken duyguları tam oturmadığı için içinde yaşıyor dışa vurunca aşırıya kaçıyor , zamanında tatmin edilemeyen duygular sevgi öfke nefret üzüntü içinde tutarak bu zamana kadar acıya sebep oluyor , Ailevi ve çevresel toplumsal eğitim şart
çocuklar madde degildir senin kalıbına ve duyguna uysun sonra böyle oluyor
@Muhammetkocer, sevgi,nefret,öfke gibi duyguları aşırı uçlarda yaşamakta bipolarin bir özelliği mi?

Değildir, duygudurum bozukluğu bir nörolojik bozukluktur, tansiyon ve şeker hastalığı gibi bir hastalıktır. Kişinin karakteri ile alakası yoktur.

Duygu durum bozukluğu.."yani bipolar bozukluk" nörolojik bir hastalık değildir..

Evet nöroloji hastalarında da bazen görülebiliyor..altta yatan bir sürü sebebi var.ama nörolojik değildir.

psikiyatrik hastalıkların tam olarak neden dolayı olduğu bilinmese de..tıbben bazı nedenlerin sebep olduğu bilinmektedir.

Anksiyete bozuklukta serotonin sorumlu tutulur..tıbben az salgılandığı biliniyor.. antidepresanlar la serotonin hormonunu normal seviyelerde tutmaya çalışılır.

bipolar bozuklukta (noradrenalin, dopamin ve serotonin) bunlar oldukca dengesiz salgılanır...ve bu hormonlar sorumludur.

Yazmaya kalksam sayfa yetmez..kısa kısa geçiyorum.

Kısaca bipolar bozukluk nörolojik değil..genetik yatkınlık ve çocukluk travmaları sonrası hassas kişilerde sıkıca görülür. Müsait bir zamanda uzun uzun anlatırım.

@AqRaMa,

Katılıyorum bir beyin hastalıgıdır kişilik bozuklugu tamamen farklıdır oda benzer psikiyatrik hastalıklardan meydana gelir bipolarda insan aşırı duygusal aşırı neşeli aşırı üzgün olabilir bu özellikleri aynı gün icinde yaşayabilir

@OğuzHan112,

kaynak ?

Benim kaynağım benim de tedavimi yapmış hastanenin başhekimi prof.dr.Nevzat Tarhan.

Şizofrenide bir beyin hastalığıdır.. öyle değil mi?

Beyinde kii bazı kimyasalların bozulmasıyla ortaya çıkar..tıpki basit bir depresyon gibi.

Hepsi beyinde biter..sorumlu da beyindir.

Bipolar bozukluk nörolojik dir de demeyin yani🙂

En azından bana demeyin😊

Nevzat tarhanı tanırım..değerli bir hocadır.

Beyin hastalığıdır doğru...ama bipolar bozukluk nörolojik bir hastalık demeyin.

Son düzenleme:
Beyin hastalığı nörolojik demek değil midir ?
Nevzat Tarhan kendisi söylüyor bir videosunda nörolojik diye.

Bipolar bozukluk, nörolojik bir hastalık olarak değil, bir duygudurum bozukluğu olarak sınıflandırılır. Psikiyatrik bir durum olarak kabul edilir ve kişinin ruh hali, enerji seviyesi ve günlük işlevselliğini etkiler. Bipolar bozuklukta, kişi mani (yüksek enerji ve aşırı mutlu ruh hali) ve depresyon (aşırı üzüntü ve enerji kaybı) dönemleri arasında gidip gelir. Bu bozukluğun kesin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik, biyolojik, çevresel ve nörokimyasal faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Tedavi genellikle ilaç tedavisi ve psikoterapinin bir kombinasyonunu içerir. (ChatGPT yanıtı)

😊 Ben kabaca anlatmaya çalıştım.. detayları anlatmadım.. Nevzat hoca tüm detaylara giriyor..canlı yayın yapıp soru cevap şeklide konuşşak zaten nevzat hocanın ankattııklarını anlatacağım...ama mesajla olmuyor..tüm detaylara girsem sayfa yetmez.

psikiyatri hastalıklarının hepsi beyinde başlar..beyindeki bazı kimyasal ve salgılanan hormonların bozulması sonucunda ortaya çıkar... En azından şu anki kabul gören görüşler bu şekilde.

Psikoz da beyindeki bazı ileti ve kimyasalların hormonların bozulmasıyla alakalıdır. Yani hepsi beyin ile ilgilidir.

Nörolojik hastalıklarda beyinle ilgilidir..ama bunlar çok farklı şeyler..

Direkt nörolojik tir demek doğru değil.. detaylarını nedenlerini neden olduğunu hangi hormonlardan olduğunu.. beyindeki hangi lop bölgesinin bozulduğunu vs bunları anlatmadım.

Kısaca kabaca bir yorum yaptım..

Beynin ön lobunda amigdala bölümü var orada dopamin salgısı ne kadar artarsa kişi o kadar stres & korku yaşıyor.

Zaten antipsikotik ilaçların hepsi ön loba etki etmek üzerine icat edilmiş

Üst Alt