Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Duyma kaybı cihaza bağlı artar mı?

SEMİL

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhabalar..! 9 yaşında kızım var her iki kulakta 45-55 db duyma sıkıntısı var kızıma iki adet oticon H20 cihaz aldım.-Benim sorunum şu kızım cihazları daha çok okulda kullanıyor yani öğretmenini daha iyi duymak için ama evde pek takmıyor yani çık duymayla ilgili sıkıntı çekmiyor bazen televizyon sesinden biz rahatsız olunca -kızım tak cihazlarıda televizyonun sesini kıs diyoruz Esas sorum şu ben kızımın keyfine göre olsun istiyorum yani duyması gereken önemli bir şey varsa zaten takıyor yok önemi yoksa niye taksınki diye düşünüyorum.

Merak ettigim yanlışmı yapıyoruz ? Bu keyfiyet kızımın işitme kaybını artırabilirmi yani cihazı takıp takmamak duyma kaybını artırır mı?

Saygılarımla..

Merhabalar,
İşitme kaybındaki en önemli sorunun sosyal iletişim olduğu sanılır. Yetişkin yaşlarda ortaya çıkan işitme kayıpları için bu doğru olabilir. Ancak bebek/çocuklarda en önemli problem, işitsel uyaranların beyinde yeteri kadar işlenememesinden kaynaklanan "kavram bilgisi yetersizliği"dir.

Bu durumu şöyle açıklamaya çalışayım:

- "Bayram" kelimesi size neleri çağrıştırıyor? (30 saniye içinde aklınıza gelen her çağrışımı kaydedin)

Normal işitmeye sahip bir çocuk "luna park", "el öpme", "elbise", "ayakkabı", "para", "şeker" vb. bir çok kelimeyi arka arkaya sıralayabilir. Aynı soruya işitme kayıplı bir çocuk daha az yanıt verir. Bunun nedeni, beyinde kavramlar arası ilişkilerin daha az kurulabilmiş olmasıdır.
Sadece işitsel olarak iletişim kuran işitme kayıplı çocuklarda, işitme kaybı arttıkça kayramsal ilişkiler daha da azalır. İşitme cihazı işte bu yüzden çok gereklidir: "Beynin gelişim sürecine yardım etmek için." (İşaret dili de bu yüzden çok önemlidir: Sözel olarak anlaşılamayan kavramlar, işaretle anlaşıldığı için. Çünkü en önemlisi beynin etkin gelişiminin sağlanmasıdır.)
İşitme cihazını düzenli kullanmanın diğer bir önemi, beyne "işitmeyi öğretmesi"dir. İşitsel uyaranlardan mahrum kalan beyin işitmeyi öğrenemez veya unutur. Birden bire ses duyunca da bundan rahatsız olur.
Gece yarısı uyanıp, ışığı açtığımızda, nasıl ışıktan rahatsız olup, gözlerimizi kapatıyorsak; beyin de sesten rahatsız olup cihazı çıkartmak ister. Çünkü sesleri "bilmediği şekilde" duyuyordur. Bu noktada en önemli şey, işitme cihazının çocuğa doğru uygulandığından emin olmaktır. Çocuğa cihazı, çocuklar üzerine uzmanlaşmış bir odyoloğun uygulamasında yarar vardır. Ama bu uzmana ulaşmak da kolay değildir (Bazı işitme cihazı satıcılarının baskısıyla, maalesef tüm hastanelerde, çocuklara uzmanlar tarafından işitme cihazı denemesi yapılması yasaklanmıştır. Bu da Türkiye'nin bir ayıbıdır!).

Çocuk cihazı "okulda takıp, evde çıkarıyor"sa, muhtemelen cihazla ilgili bir problem vardır. Durum tersinden de düşünülebilir: "Evde takmıyorsa, okulda da takmıyordur!" Bu nedenle, evde takmamasının nedeni doğru olarak anlaşılmalıdır.

Çok teşekkür ederim Mehmet bey güzel ve mantıklı açıklamışsınız ellerinize sağlık-Anladığım kadarıyla evde de takmak zorundayız.

doktor bey o kadar iyi anlatmissiniz ki
isitme cihazinin ayarini kucuk cocuk degil biz buyukler sikayetlerimizi guzelce anlatsakta nedense her odyometrist dinlemiyor bizi:( parayi aldiktan sonra is bitmistir:( ya da sikayete gore kirpa kirpa konusma sesleri kapi zili sesleri cep telefonumun zil sesi hepten iptal oldu israr edince:( gittik baska cihaz aldik

acaba diyorum ankara gibi yerde hep yeni odyometristler calisiyo saticilarda
SIZ GIBI BIR ODYOLOG DOKTOR isitme cihazida satan uygulayan dokr muayenehanesi acsalar bizlerde tabii vizite odeyriz ama sevinerek verir insanlar duymak icin boyle bir olanak olabilirmi biz isitmeyenler icin

semil siz ayari uymayan cihazin ne kadar rahatsiz ettigini bilmezsiniz eger tam uyarsa inanin cocuk cihazini hic cikarmak istemez
bende kucuklugumden kendimi bildiugimden beri isitme kayipliyim babacigim o zamanki analoglardan alirdi annemle beraber o kadar israrla takmami isterkerdi sirasinda cok kizarlardi ama nedense ben hic takamazdim kavga dovuste karetmiyo cunku anladiklarimi bile anlamaz gurultulerden perisan olurdum sizin kucukte cihazi uymuyordur rahatsiz oluyorki takmak istemiyor evde bence

İşitme kaybının ilerleyici olduğu durumlar dışında cihaz (yetişkin ya da çocuk) sürekli takılmalıdır..
Gece yatarken, banyoda, denize girerken vs. gibi durumlarda çıkarılmalı..
Ha neden ilerleyici işitme kayıplarında takmayın diyorum;
Çünkü cihaz kulağınıza normalden fazla ses vererek duymanızı artırır,
Bu da var olan işitme kaybının zamanla daha da ilerlemesine neden olur..
9 yaşındaki kızınızın ilerleyici bir işitme kaybı olduğunu sanmıyorum,
Mehmet Akşit Bey ve shukufe Hanımın da yazdıkları gibi sürekli kullanması daha uygun olur..

Bir düzeltme yapılması gerekiyor:
İşitme kaybı ilerleyici ise özellikle işitme cihazı kullanmak gerekir.
Çünkü işitme kaybı arttıkça, beynin bu sürece adapte olması için giderek daha yüksek sese ihtiyaç duyacaktır.
Bunu en iyi sağlayacak olan işitme cihazıdır. Ya da çevredekilerin giderek seslerini yükseltmeleri veya bağırmaları gerekecektir ki, bu pek akılcı olmayacaktır.
Eğer cihaz, bu sürecin sonunda kullanılırsa, zaten pek bir işe yaramayacaktır.

Bir düzeltme daha:
İlerleyici işitme kayıpları yaşa bağlı değildir.
Anne karnında da başlıyabilir, İlkokulda da, seksen yaşında da.
Bu nedenle işitme kaybı farkedildiğinde, en az yılda bir kontrolü yapılmalı.
Çocuklarda bu kontrol 6 ayda bir de yapılabilir.

Mehmet Akşit Bey kardeşim,
Bizzat kendi tecrübelerime dayanarak o yazıyı yazdım..
Bunu yaşamayan bilemez, dışarıdan ne söylenirse söylensin bizzat yaşayanın tecrübeleri daha akılcıdır..
Benim doktorum bile benim rahatsızlığımdan çok şeyler öğrendi...
Total işitme kaybım olmadan önce ayda bir kendisine giderdim ve benim dosyamı açıp notlar alırdı..

1987'de 20 yaşımdayken cihaz kullanmaya başladım,
2008'de daha iyi duymak için dünyanın en güçlü cihazı Oticon SumoDM aldım..
2010 yılında total kayıplı oldum..

İster doktor olun, ister odiyometrist, ister cerrah;
Uzun süreli kronik hastalıklarda hastalığın seyrini hastadan daha iyi bilemezsiniz..

Yaşayanların kendi tecrübelerine saygım var.
Evet haklısınız: onlardan öğreneceklerimiz de var.
Ama soru şu: Eğer cihaz kullanmasaydınız, işitme kaybınız artmayacak mıydı?

Bu soruya kimse "evet, armayacaktı" diyemez. Çünkü problemin adı üstünde: İlerleyici işitme kaybı.
Bilimsel olarak düşünürsek, işitme cihazı mikrofon, amplifikatör ve hoparlörden oluşan bir sistem.
Bu anlamda radyo ve televizyonla ortak özellikleri sesi yükseltebilmeleri.
Bu durumda ilerleyen tipte işitme kaybı olan biri, daha iyi duyabilmek için TV'nin sesini açarsa, işitme kaybı artar mı?

İşitme cihazlarının, sesi gereğinden fazla yükseltebileceği bilinen bir risk.
Bu riskten çekinip cihaz kullanmamak, çok daha ciddi, iştsel, sözel, eğitimsel ve sosyal problemlere neden olabilir.
Ayrıca bu risk, cihazlarda bulunan "volüm kontrol", "yüksek ses ayarı" ve "maksimum çıkış ayarı" yapabilen üç ayrı kontrol düğmesi ile ortadan kaldırılabilir.
Bu kontrol düğmeleri doğru olarak ayarlandıklarında, sesin yükselebileceği maksimum seviye kontrol edilmiş olur.

İşitme kayıplarını standartize etmek çok zor. Herkesin hikayesi ve sıkıntıları farklılık gösterebiliyor.
Bu nedenle tecrübelerinizi paylaşmanızın kesinlikle yararlı olduğunu düşünüyorum.
Ancak yorum ve öneride bulunurken biraz daha temkinli olmanızı öneririm.

aldigim phonak nadia cihazida bu nasil bu nasil baska ses duymadan odyo odasinda ayarlaninca cok net guzel anlasiliyor dedim bilgilendirici brosurundede her istedigimi karsiliyor dedim aldim
disari cikinca ilk yanimdan cep telefonuyla konusa konusa gecen insanlarin konusmalarini ohh cok guzel duydum benimde istedigim insanlar konusuyor o sesleri duymak dudAK YUZ GORMEDEN anlamiyorum ama anlamasamda insan sesleri oyle guzelki:)
ah ah bulvara cikinca sesler kulagimin icine etti kulak acimaya basladi:(
eve donup bi cay koymaya kalkinca amman kulagi maf ediyo sesler madeni madeni:(
koyduk cayi bardaga yudumlayip bardagi masaya koyarken vayy kulahgin tam kokunu sarsip acitiyo:(
milletle yemek yerken kendin kasigi elinden birakmiyorsun su berbat sesleri duymamak icin ama elaleme kasini elinden birakma denirmi:(
git gel bu sesler yuksen dioye diye dilinde tuy bitiyo baska isimiz yokta:mad: onu kisarsak konusma sesleri gider
iyide ondan once nasi duyuyorsam
aklim fikrim ben gibi dilli duduk derdini dinletemiyor bu bebekler yeni yetisen cocuklarin kulaklari allaha emanet:(
birda antioksidan ustada katiliyorum bir yerde:eek:

selam ben her iki kulağıma phonak nadia s işitme cihazı aldım sağ işitme cihazımda sıkıntı yok ama aldığım günden beri beni perişan eden sol işitme cihazından sıkıntılıyım kulağımda sürekli uğuldama ve ötme yapıyor aldığım işitme merkezine her götürdüğümde biir bilgisayara takıp tamam oldu deniyor çıkınca yine aynı ben bu işitme cihazını geri iade edmem için bir yasal süreç varmı ve iade edersem devletin ödediği 400 küsür lirayı ben gerimi ödeceğim bilen varsa yardımcı olurmu

eyvah iki tane birbiriyle haberlesmeli cihaz

ben cok cok israr ettim ama parami vermediler benim uzerima kayitliymista satamazmis baskasina gittim baska cihaz aldim ama sizinki tuzlu 2 tane yeni cihaz adami gerer

Mehmet Akşit Bey kardeşim;

Uzmanlık alanınızı yazmamışsınız ancak yazdıklarınızdan işitme cihazı distribütörü ya da satıcısı olduğunuz sonucuna varıyorum. Zira bana yorumlarımda temkinli olmayı ancak sizin yaptığınız işi yapanlar telkin edebilir.

Ama soru şu: Eğer cihaz kullanmasaydınız, işitme kaybınız artmayacak mıydı?

Elbette artacaktı, ama bu tedrici artışı işitme cihazı hızlandırmaktadır. Bu artışta çevre faktörlerinin rolü var, cihazın kullanımı ile birlikte işitme cihazı bu çevre faktörlerinin en önemlilerinden birisi konumuna gelmektedir. Tabiki hiç kullanılmasın demiyorum, ama progresif işitme kayıplarında makul ses seviyesinde ve ihtiyatlı kullanılmalı...

Bu durumda ilerleyen tipte işitme kaybı olan biri, daha iyi duyabilmek için TV'nin sesini açarsa, işitme kaybı artar mı?

30-40 desibellik bir ortam sesi ile direkt kulağın içine verilen 145 desibellik bir sesten bahsediyoruz.. Yani bir televizyonun sesi ile bir işitme cihazının sesi etki olarak çok farklıdır. Bu iki sesin karşılaştırması arasında dağlar, nehirler kadar fark var...

Çok gürültülü ortamlarda normal kulak bile geçici (ya da kalıcı) işitme kaybı yaşarken kulak sinirlerinin harabiyetine bağlı mix tip neuro sensoriyal ilerleyici bir işitme kaybında işitme cihazının olumsuz etkisini gözardı edemezsiniz..

Eğer ederseniz;
Ben de sizin ya bir distribütor ya da bir satıcı olduğunuzu düşünürüm..

Ön yargılı olmamaya çalışın.
Mesleğim profilimde yazılı: Uzman odyoloğum. Doktoramı Marmara Üniversitesi'nda yaptım.
Cihaz satıcısı veya distribütörü değilim.
Odyoloji, Konuşma ve Ses Bozuklukları Uzmanları Derneği Başkanıyım.

Konumuza gelirsek:
Riskin engellenmesi için üç ayrı kontrol mekanizması vardır demiştim: "...Ayrıca bu risk, cihazlarda bulunan 'volüm kontrol', 'yüksek ses ayarı' ve 'maksimum çıkış ayarı' yapabilen üç ayrı kontrol düğmesi ile ortadan kaldırılabilir."
İşinin ehli her uzman bu kontrol mekanizmalarını kullanarak, cihazın maksimum çıkış gücünü güvenli olarak kontrol edebilir.
Evet, sizin kullandığınız cihazın çıkışı çok güçlü. Ama hafif orta derece cihazların çıkışı o kadar güçlü değildir.
Bu cihazların çıkış gücü ihtiyaca göre 85 - 120 dB civarında rahatlıkla kontrol edilebilir.

Söz konusu olan 9 yaşında bir çocuk. Benim açımdan sorun, beyinsel gelişim, işitme kaybından etkilenmemeli.
Bunun da çözümü işitme cihazı kullanması. Elbette doğru ayarlanmış bir işitme cihazı..

bo onyargi degilki doktor bey:) cihaz saticilari bile olsa bizler icin altin degerinde bilgileri yazanlara her zaman mutesekkiriz helede bilimsel olarak butun yazdiklariniz bizler icin bulunmaz degerler
her kim cihazinin reklami bile olsa dogru bilgi verirse butun isitme zorlugu cekenler adina allah razi olsun su mubarek gunlerde

ayrica volum konrtol yuksek sesin kisma yani ikinci program dugmeleri cihazlarda olabilyor helede o suslu brosurlerde daniskasini yaziyorda israrla bunlar bizim kontrolumuze gececek ayari yapan odyocu cok cok az bir progrAM OHHHH SIZ MADEM DERNEK BASKANIYMISSINIZ bizler icin bir dilekce
derneginizdeki odyoculara iletin program diye o kadar paralar veriyoruz bunlari yapsinlar

İşitme kaybı değil de, işitme cihazı kullanmaya başladıktan sonra kulağın tembelleştiği bir gerçek. Alıştıktan sonra cihazı takmadan duyduğunuz sesleri bile duyamıyorsunuz.

Mehmet Akşit Bey,yorumlarınız da Uzman Odyolog olduğunuzu belirtmişsiniz..Benim bir konuda görüşlerinize ihtiyacım var. Ben yaklaşık 1,5 yıl olacak Koklear İmplant ameliyatı oldum. Ameliyattan önce işitme cihazlı ve cihazsız kendi sesimi dahi duymuyordum. Ameliyattan sonra sesleri %90 doğal duymaya başladım.Ancak 25 yıl sessiz kaldığım için beynim sesleri unutmuş arkam dönükken konuşulanları duymakta zorlanıyorum.Daha önce yüzyüze olan konuşmaları cihazsız dudak okuyarak anlıyordum,ameliyattan sonra dudak okuma alışkanlığım nedense günden güne azaldı. Bu durumumu Odyologuma söylediğimde implantla duymaya başladığım için güzel bir gelişme olarak değerlendirdi.Eğitim alsam her konuşulanları anlarmıyım diye sorduğumda,çok yoğun olduğunda kısa ve kestirme cevap verdi.Olabilir de olmayabilirde dedi...Dudak okuma alışkanılığımın azalmasından şikayetim yok.Bilakis memnunum ama ben bu süreci hızlandırmak bir an önce telefonda konuşabilmeyi ve arkam dönükken konuşulanları anlayabilmeyi çok ama çok istiyorum. Özel eğitim alsam faydası olurmu ? Özel eğitim alan küçük kullanıcılar (18 yaşa kadar) çok güzel konuşmakta ve her konuşulanı çok iyi anlamakta.Bildiğim kadarıyla özel eğitim yetişkinlerden çok küçük kullanıcılara verilmekte. Ülkemiz de yetişkinler için özel eğitim varmı,varsa yaş sınırı kaç ? Bu eğitim den ücretsiz olarak faydalanmam için ne yapmam lazım ? (S-Ş-C-Ç-Ö-O-J-Z) gibi harfleri düzgün bir şekilde söyleyemiyorum.Özel eğitim alırsam konuşmam düzelir mi ?
Vereceğiniz cevap benim için çok önemli.Şimdiden teşekkür ederim...

bu kadar dokturen yuzde 90 dogal duydugunu soyleyen dudak okumasindanvaz gecen birinin harflerle sikintisi olmasi cok hayret ettim

cocuklarda koklear implant egitimi dil kazanmak icindir:eek:siz dilin daniskasini biliyorsunuzki:) size egitim gerekmez cunku aradan 1bucuk yil gecmis yuzde 90 dudak okumadan konusmalari anliyorsunuz muzik bilem dinliyorsunuz:)
doktor bey bizleri terketti diye yazdim

Ülkemizde koklear implant ve işitme cihazı kullanan yetişkinlere işitme eğitimi almaları konusunda ısrarcı davranılmıyor.
Hatta pek umursanmıyor bile diyebilirim. Bunun temel nedeni zannediyorum, yetişkin eğitimi için devletin ödeme yapmaması.
Çocuklarda devlet "işitme eğitimi" için belirli bir ödeme yapıyor.

Halbuki yetişkinlerin de en az çocuklar kadar işitme eğitimi almaları gerekiyor. Yetişkinler, konuşmayı öğrendikten sonra
implant kullanmaya başladıklarından, eğitimden çok daha çabuk ve çok daha fazla yararlanacaklardır.

İstanbul'da, DUYSEL'de çalışan Ebru Kösemihal adında bir eğitim odyoloğu var. Kendisi aynı zamanda klinik odyolojide de doktorasına devam ediyor.
Uzun bir süre koklear implantlılarla çalışmıştır. Tecrübeli ve güvenilir bir uzmandır. Randevu alıp, görüşmeye gitmenizi öneririm.

Mehmet bey,eğitim konusunda görüşlerinize aynen katılıyorum. Ebru hanımla iletişim kurabileceğim bir telefon veya e-posta vermeniz mümkünmü ?

Netten araştırdım Duysel,kadıköyde gözüküyor ancak adres olarak taksim semti verilmiş.Doğruluğundan emin olamadım..

Cevap için çok teşekkür ederim...

Shukufe, bende yazdıklarımı nasıl okuduğunu nasıl anladığına hayret etmekteyim :) Sesleri %90 doğal duymaya başladım demişim konuşmaları %90 anlamaya başladım demedim.

Sesleri duymak başka konuşulanları anlamak başka. Her sesi duyan her konuşmayı anlıyor anlamına gelmez. Ben daha yeni yeni sesleri ayırt etmeye başladım ve her sesi tam olarak net olarak ayırt edemiyorum henüz....

Konuşulanları anlamanın yolu sesleri net olarak ayırt edebilmekten geçer.
Bu kadar döktüren biri demişsin;ben doğuştan işitme engelli değilim. İşitme kaybım 5-6 yaşımdayken başladı 20 yaşımda tamamen kaybettim. Döktürmemin sebebi konuşmayı öğrenmiş olduktan sonra ve çok kitap okuyarak kendimi geliştirmekten kaynaklanıyor.

Dudak okumaktan kendi isteğimle vazgeçmedim sesleri doğal olarak duymaya başladıktan sonra implantsız dudak okuma alışkanlığım kendiliğinden azalmaya başladı.Evet müzik dinliyorum ama her müziği dinleyip anlamıyorum. Sözlerini ezbere bildiğim müzikleri İD (boyun döngüsü) kablosuyla anlıyorum. Sözlerini ezbere bilmediğim hiç bir sarkıyı,türküyü anlamıyorum...Müzik dinleyerek kendimi daha çok anlamak konusunda eğitiyorum...

Beyin yıllarca sessiz kalınca konuşmaları ve sesleri unutur,bende olumlu gelişmeler varken ben eğitim alarak bu süreci hızlandırmak istiyorum.

Eğitim verilir mi verilmez mi bunu da araştırmadan sansımı denemeden öğrenemem...

peki kayseride onerebilecegin biri var mı hocam ? bende ankaraya bi sure eğitime gittim cok uzak olusu nedeniyle devam edemedim de.

Kayseri'de tanıdığım eğitim odyoloğu yok.
Ankara'da BİZ ANKARA adında bir merkez var.
Dr.Esra Yücel veya Banu Hanım'dan randevu alıp gidebilirsiniz.
Size ev ödevi vereceklerdir. Ayda bir veya iki defa çağırırlar sanıyorum.
İnternetten telefonlarını bulup, konuşabilirsiniz.

Mehmet Akşit;

gidebilecegimi sanmıyorum ama yine de tesekkur ederım ilginiz icin.

İşitme eğitimi almak için ram'a baş vurdum ve eğitim almak için rapor aldım. Yarın ilk dersim başlıyor. Ne kadar faydalı olur zaman gösterecek...

1 yıl önce ve daha erken tarihlerde implantlanan ve konuşmaları anlamakta güçlük çeken yetişkin arkadaşların bilgilerine...

isitme ugruna gayretlerini takdir ettim ansizin...
S harfi icin benden sana oneri
alt ust dislerini birlestir dilini azicik geri cek seslen
C icinde ayni hareketleri yap dilini biraz daha yukari kaldirarak seslen bak oluyomu
ramda ogreneceksin ama buda benim onerim:eek:

malesef artıyor şurda 2 aydır cihaz kullanmama rağmen taktığım tarafın ilerlediğini hissediyorum :( tabi bu herkeste aynı olacak diye birsey yok

Teşekkür ederm Sevgil Shukufe :) Ve 1. derece yakınlarımla çat pat da olsa telefonla konuştum.. Telefonla konuşabilmemizin birinci kuralı karşınızdaki kişinin yavaş ve tane tane konuşması gerekiyor.

Üst Alt