Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

E-devlet sitesinde 4c hizmet dökümünde yazan 5434 S.K. FHZ ne anlama gelmektedir?

aydünyavaz

Aktif Üye
Konular
637
Reaksiyonlar
370
4C hizmet dökümünde aşağıdaki şekilde yazıyor.
Sigorta Kolu....:4C
Sigorta statüsü......:5434 S.K. FHZ
İşyeri no.......: 0
BK/B/DK......: 0D-0K
Gün...............: 225
P.E.K./Bsmk dgr /Ek gösterge........: 0,00/0

Son düzenleme:
Şuan ssk da çalışmaktayım. Emekli sandığı hizmetim 900 gündü.
Sonradan 225 gün daha eklenmiş, toplam 1125 gün olmuş.

% 80 vergi indirimim var.
Özel bir şirkette SSK lı olarak çalışmaktayım.

2018 YILININ 10. AYINDA NASİPSE EMEKLİLİĞİ HAKEDİYORUM.

2007 İLE 2009 ARASI 900 GÜN EMEKLİ SANDIĞI HIZMETİM OLDU.(SGK MÜDÜRLÜNE EMEKLİ SANDIĞI GÜNLERİMİ TOPLATTIRDIM)
E-DEVLET SİTESİNE BAKTIĞIMDA DA EMEKLİ SANDIĞI VE SSK HIZMETLERIMİN TAMAMINI GÖREBİLMEKTEYİM.
HİZMET DÖKÜMÜNE BAKTIĞIMDA AYRICA EMEKLİ SANDIĞI KISMINDAN FİİLİ HİZMET ZAMMI OLARAK 225 GÜN OLARAK YAZMAKTADIR.
YANİ TOPLAM OLARAK 1125 GÜN EMEKLİ SANDIĞI HiZMETİM OLDUĞU GÖRÜLMEKTEDİR.
Ben ssk lı olarak çalışyorken
vergi indirimi ile emekli olacağım zaman bu 225 gün yani fiili hizmet zammı günleri (emekli sandığı)
günleri gün toplam sayına dahil edilirmi?

Fiili hizmet zammı süreleri SGK'nın emeklilik hesaplama sistemine dahil değil!?

SGK nın EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA UYGULAMASINDA toplam prim günüm(SSK ve EMEKLİ SANDIĞI)=3726 gün yazmaktadır.

Bu toplama 225 gün EMEKLİ SANDIĞINDAKİ Fiili Hizmet Zammı süreleri eklenmemiş oluyor. E-DEVLET sitesinde SGK TESCİL VE HİZMET DÖKÜMÜ başlığı altında HİZMET DÖKÜMÜ nün en üstünde yer almaktadır bu FHZ süreleri.

Bu FHZ süreleri SGK NIN EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMASI UYGULAMASINA neden eklenmezki?

SGK EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA UYGULAMASINDA KAZANÇ=182,342.26 TL yazmaktadır.

Son kez 7 AY önce tarafıma YAŞLILIK(Vergi İndirimi) MAAŞI bağlanmıştı. Sanırım bu nedenden dolayıdır SGK NIN EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA UYGULAMASI ŞÖYLE BİR HATA VERMEKTEDİR.

"Daha Önceden Tarafınıza Yaşlılık Aylığı Bağlandığı İçin Yeniden Aylık Hesaplanmamaktır"

Bunu Nasıl Düzeltebiliriz?

"16 tam yıl yani 5760 GÜN"
DEVLET MEMURUNUN BU ŞARTLARLA EMEKLİ OLMASI tam olarak "5434 SAYILI KANUN" anlamınamı gelmektedir?
(Lütfen bu konuyu başka konularla birleştirmeyin ÖNEMLİDİR)

SSK'dan vergi indirimi ile emekli olunca Fiili Hizmet Zammı süreleri "EMEKLİ MAAŞI" hesaplamasında 2000 öncesi gün olarak hesaplanmakta (BENDE ÖYLE OLMUŞTU EMEKLİ OLUNCA)

Bu konu hakkında yeterli bilgiye ihtiyacım var.
1)-FHZ sürelerine ait ikramiye hakkımız varmıdır?
2)-Emeklilik süresini geri çekermi(Hitap Hizmet Dökümünde 3 AY 22 GÜN GERİ ÇEKER diye yazıyor)

ayDÜNYAvazo

Merhaba,fiili hizmet zammı (yıpranma payı) hakkında net bilgilere sahip değilim.Ne yazık ki size ayrıntılı bilgiler veremeyeceğim.

Ancak bu konuda yazarak yardım istediğiniz forum yöneticilerimizin size yardımcı olacağına inanıyorum.

Bununla beraber filli hizmet zammı işlemlerine ait bir yönetmelik mevcuttur.Fiili hizmet zammı hakkında yönetmeliğini ekte sizinle paylaşıyor olacağım.

Umarım size faydası olabilir.

Saygılar.

https://www.mevzuat.gov.tr/anasayfa...?MevzuatTur=7&MevzuatNo=12460&MevzuatTertip=5

Hocam bende bir sağlık çalışanı olarak FİİLİ Hizmet zammı ek 4 gün ssk pirimim yatıyor şöyleki.!
Cimer gelen ve benim muhasebecimin söylediği ise şu;
Cimer Sgk gelen cevap örneğin 2. derece engelliyim ben 88 doğum yılı işe giriş 2004 ama devlet diyorki 18 yaş şartı ve
4000 prim gün sayısı şartı koyuyor yani 18 yaş altı saymıyor ve 2024 ocak gel diyor.! NOT: ASLINDA ŞUAN SİGORTA PRİMİM 5250 :) BANA YARAMIYOR.!
Eğerki varsayalım benim veya sizin 2650 prim günü sayımız olsaydı 2024 senesinde yıl kriteri tutuyorya Hizmet zammı
sayesinde o açığı tamamlıyor herkesin 30 gün ise sgk yatanı bizim 40 gün gibi düşün orda devreye giriyor.!
Umarım anlatabildim bana muhasebecim ve cimer sgk gelen cevap buydu erken emekliliğe işe yaramıyor sadece prim gün sayını çoğaltıyor.!

Son düzenleme:
"Şöyle 1 bilgi topluluğu buldum SGK nın sitesinde"

5510 sayılı Kanunda öngörülen fiili hizmet süresi zammının yarısı üç yılı geçmemek üzere diğer bazı şartları taşımaları halinde Kanunda yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen emeklilik yaş hadlerinden indirilmektedir. Ancak, yaş haddi indirimindeki süre sınırı yer altı işlerinde çalışanlar için uygulanmaz.

Sigortalıların farklı fiili hizmet süresi zammına tabi işyerinde çalışması halinde, yaş haddinden indirim yapılması için gerekli olan 3600 günün tespitinde tüm işyerlerinde geçen hizmetler dikkate alınır. Ancak, yapılacak yaş indirimine esas fiili hizmet süresi zammı hesaplanırken, yeraltı işyerlerindeki süreler ile diğerleri ayrı olarak değerlendirilir.

www.alo170.gov.tr adresinden alıntıdır:

Fiili hizmet süresi zammı uygulaması için 1800 ve 3600 prim gün sayısına ihtiyaç var mıdır?(BHAÇEDB)

Yaş haddinden indirim uygulanabilmesi için Yeraltı işlerinde çalışanlar için en az 1800 gün, Yasama organı üyeleri ile dışardan atanan bakanlar hariç olmak üzere 5510 sayılı kanunun 40.maddesinde yer alan diğer kapsamdaki işler için 3600 prim gün sayısı olması şartı vardır.

@AYDINYAVUZ

Bilmeden söylüyorum, mantıken tabii ki hepsi dahil edilir.

Sanırım 3600 gün prim şartı var "EMEKLİ SANDIĞI" ndan.

Emekli sandığında emeklilikte FHZ sürelerinin geçerli olması için 1800 günmü yoksa 3600 gün primmi olması gerekir? (308 gün FİİLİ HİZMET ZAMMI VARDIR)

ayDÜNYAvazo Kardeşim nerden buluyorsun böyle karmaşık soruları? Yeminle nereye varmak istediğini hala anlamış değilim:cool:

Askeriyeden rütbeli personel olarak ayrılanların tekrar emekli sandığında çalışmaları halinde FHZ sürelerinin geçerli olması için enaz kaç gün prim olması gerekir?

Bu konuda deneyimi yada tecrübesi olan varmıdır?

ayDÜNYAvazo Fiili Hizmet Süresi Zammı Nedir?

Fiili hizmet süresi zammı, ağır ve yıpratıcı işlerde çalışan sigortalılara yönelik bir düzenlemedir.506 sayılı Kanunun ek 5 inci maddesinde belirtilen itibari hizmet süresi ile 5434 sayılı Kanunun 32 nci maddesinde belirtilen fiili hizmet süresi zammı bazı ağır ve yıpratıcı işler için, farklı esas ve sürelerde verilmekte iken, 5510 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesi ile yeniden düzenlenmiş, sosyal güvenlik kurumlarına göre farklılıklar kaldırılarak norm birliği sağlanmıştır. OKEY

Her konunuza yazdığım cümleyi yazacagim aslinda sorularınızın cevabını en basitinden öğrenebilirsiniz bu sekilde
"Bir Sgk il/ilçe müdürlüğüne başvurun oradaki uzmanlar sizi bilgilendirir"
Burası sgk degil neticede
O kadar detay sorulariniza buradan bilgi alamazsiniz
Site yöneticileri de sgk uzmani değiller devamli onlari etiketlemeniz size bir arti sağlamaz yani

Sordum neresi varsa 170 i bile aradım. İlçe/İl SGK MÜDÜRLÜĞÜ nden bile bir cevap alamadım. Ben onun için araştırıyorum çünkü 1 yıllık fark oluyor.

Şuan FHZ(308 gün) hariç 4C li(EMEKLİ SANDIĞI) olarak toplam gün 1740 günüm vardır.

SGK TESCİL ve HİZMET DÖKÜMÜ=
FHZ li Emekli Sand.=2048 gün
SSK lı gün sayım=2615 gün
(4663 gün yapar)

HİTAP HİZMET DÖKÜMÜ=
Emekli Keseneği Esas Aylığı Süresi=
13 yıl 3 ay 6 gün
(4776 gün yapar)

Siz zaten emekliligi hak etmissiniz emeklilik basvurusu yaptığınızda hangisinin dikkate alınacağını öğrenirsiniz zaten yani sorun ne cidden anlamadim

b) (18) inci sırada yer alanlar hariç olmak üzere diğer sıralardakiler için en az 3600,

gün çalışılmış olması gerekir. (Ek cümle:RG-11/6/2021-31508) Emeklilik yaş haddinden indirilmesine esas 1800 ve 3600 gün hesabında, aynı ay içerisinde fiili hizmet süresi zammı belge türü ile diğer belge türlerinden bildirilen gün sayıları toplamı ayda 30 günü geçmemek üzere değerlendirilir. Malullük ve ölüm hallerinde emeklilik yaş haddinden indirim uygulanmaz.

SANIRIM SORUNUN CEVABI BU OLSA GEREK.

Sizin ne aradığınızı anlamadim
Ama zaten malulen emeklilik için 10 sene 1800 prim günü yatmis olmasi lazim, erken emeklilik icin de en az 15 sene 3960 gün ama eski hukumlere göreyse sizin durumunuz o da 3600 olabilir.
Hitapta da yazar ama siz neye takildiniz anlayamadığımdan kendi bildiğimi yazayim
Hitap en alt kisimda normalde sağlıklı bir memur personelde 25 yil.emeklilik ve x yaşina geldiğinde emekli.olabilir der. En altina da 65.yas gününe denk gelen tarih yazar ve o tarihe kadar calisabilir der.
Benimkinde mesela 15 sene sigortalilik ve 12 yil.prim yazigor önceden 3960 gündü o degismis 12 sene olmus. 65 yaşına kadar calisabilir ibaresi de ayrıca var.
Yani siz zaten emekli.olabilirsiniz demistim ama baska ne gibi detay istediğinizi anlamadigim icin baska bir sey diyemiyorum.

2007 ile 2009 yılları arasında 225 günlük FİİLİ HİZMET ZAMMI süreleri EMEKLİ SANDIĞI nda Emeklilik hesaplamasına dahil edilmediğini gördüm.

SSK ÖZEL SEKTÖR..=2.615 gün
4C.(2007-2009 arası)=900 gün
4C.(2019-2024 arası)=1.800 gün

Hak kazanılan fiili hizmet süresi zammının emeklilik yaşından düşülmesi için ölüm ve maluliyet halleri hariç yeraltı işlerinde çalışan sigortalılar için en az 1800 gün, diğer sigortalılar için ise milletvekilleri, cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar hariç en az 3600 gün maddede sayılan işyeri ve işlerde çalışmış olmaları şarttır. Bu 1800 veya 3600 günlük çalışma şartının yerine getirilmiş olması şartıyla hak kazanılan fiili hizmet süresi zammının üç yıldan fazla olmamak üzere yarısı emeklilik yaşından indirilmektedir.

EMEKLİ SANDIĞI nda toplam kaç günüm olması gerekir bu 225 gün FHZ sürelerinin hizmetten sayılması için?
BU KONUDA TECRÜBESİ OLAN VARMI?

EMEKLİ SANDIĞI nda toplam kaç günüm olması gerekir bu 225 gün FHZ sürelerinin hizmetten sayılması için?
BU KONUDA TECRÜBESİ OLAN VARMI?

TSK da çalışırken hak ettiğim 225 gün FHZ geçerli olması için "aynı görevde enaz 3600 gün" prim olması şartmıdır?

O zaman benim FHZ ler hariç 900 gün emekli sandığı hizmetim olmuştu.

(3) (Değişik:RG-10/1/2014-28878) 2008 yılı Ekim ayı başına kadar 5434 sayılı Kanuna göre geçen fiili hizmet süresi zammı süreleri tabi olduğu kanun hükümlerine göre değerlendirilir. 2008 yılı Ekim ayı başından önce 5434 sayılı Kanunun mülga 32 nci maddesine göre fiili hizmet süresine müstahak görevlerde çalışanların bu görevlerde geçirdikleri süreler Kanunun 40 ıncı maddesi gereğince aranan 1800 veya 3600 günün doldurulmasında nazara alınır.

ayır, memurun yıllık izin hesaplamasına 10 yıllık ve üstü görevine Fiili Hizmet Zammı süreleri dahil değildir.

Memurların yıllık izin süreleri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 102. maddesinde belirtilmiştir. Bu maddeye göre, memurun yıllık izin süresi hizmeti süresine göre değişir:

• 1 yıldan 10 yıla kadar (10 yıl dahil): 20 gün
  • 10 yıldan fazla: 30 gün
Fiili Hizmet Zammı (FHZ), belirli mesleklerde çalışan memurlara, emeklilik için gereken sigortalılık süresini tamamlamaları için verilen ek bir hizmeti ifade eder. FHZ, yıllık izin hesapslamasında dikkate alınmaz.

Yani, 10 yılını doldurmuş bir memurun yıllık izin süresi 30 gündür. Bu süreye FHZ'den kazandığı ek hizmet süreleri eklenmez.

Ancak, bazı istisnalar olabilir. Örneğin, bazı kurumların kendi personel yönetmeliklerinde FHZ'nin yıllık izin hesapslamasında dikkate alınmasına dair hükümler bulunabilir. Bu nedenle, memurun yıllık izin süresini kesin olarak öğrenmek için çalıştığı kurumun personel birimine danışması en doğrusudur.

Memurun yıllık izin süresi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 102. maddesinde belirtilmiştir.

Pekala bu konuda
HİTAP HİZMET DÖKÜMÜNE Mİ YOKSA
SGK TESCİL ve HİZMET DÖKÜMÜNE Mİ BAKILIR?

HİTAP HİZ. DÖKÜM:
K. A. H. : 8 YIL 10 AY 29 GÜN
K. H. A. : 8 YIL 10 AY 29 GÜN

SGK HIZ. DÖKÜM: 3.015 GÜN(4C HİZMET)

Bunlara bakılmaz mı diyorsun?

Son düzenleme:
Memurun yıllık izin hesapslamasında hangi döküme bakılacağı, memurun hangi tarihte göreve başladığına bağlıdır.

1 Ocak 2008 tarihinden önce göreve başlayan memurlar için:

Bu tarihte önce göreve başlayan memurlar için yıllık izin süresi, memurun fiili hizmet süresine göre belirlenir. Bu durumda, HİTAP HİZMET DÖKÜMÜ'ne bakılır.

Örneğinizde:

• K.A.H. için yıllık izin süresi 8 yıl 10 ay 29 gündür.
  • K.H.A. için yıllık izin süresi 8 yıl 10 ay 29 gündür.
1 Ocak 2008 tarihinden sonra göreve başlayan memurlar için:

Bu tarihte ve sonrasında göreve başlayan memurlar için yıllık izin süresi, memurun SGK tescil ve hizmet dökümündeki 4C hizmet süresine göre belirlenir. Bu durumda, SGK TESCİL ve HİZMET DÖKÜMÜ'ne bakılır.

ama yinede personel danısın kuruma gore degısebılir

FHZ süreleri memurluktan vede %65 ile engelli emeklilikte ne zaman geçerli hale gelir?

(5434 SK TABİ OLARAK ve 16 TAM YIL 5.760 GÜNLE EMEKLİLİK ŞARTLARI İLE)

(225 gün FHZ HARİÇ 2.850 GÜNÜM VAR SGK TESCİL VE HİZMET DÖKÜMÜ 4C HİZMETİM)

(2007 ile 2009 ARASINDA 225 GÜN FHZ TOPLAM SÜREM OLDU UZMAN ÇAVUŞ KEN)

BUGÜN İTİBARİ İLE HİTAP TA:
KHA 9 YIL 0 AY 28 GÜN
KAH 9 YIL 0 AY 28 GÜN

Üst Alt