@
ElifD
Kadınlarda özellikle sandalyede TAK yaparken üretra girişini bulmak daha zahmetlidir. Ayna kullanmak, öne biraz kaykılmak işi kolaylaştırabilir. Tamamen el alışkanlığı ile ilgili bir şey, bol bol pratik yapmak lazım.
Temel bilgileri şöyle sıralayabilirim:
ÖNEMLİ: Günde 6 defa TAK yapmalı. İki TAK arasında 4-5 saatten uzun süre geçmemeli.
1- Her TAK öncesinde eller ve kateterin gireceği üretra girişi mutlaka temizlenmeli.
2- Hiç bir şart altında katetere el değmemeli (eldivenle de olsa değmemeli). Bunun için kateterin ambalajının iç kısmı kullanılabilir. Tutma işlemi kateter ambalajının iç/steril kısmı ile yapılmalı.
3- Kateter tümüyle kayganlaştıktan sonra yavaşça üretradan içeri itilmeli. Eğer iterken bir yerde takıldığını hissederse durmalı, derin nefes almalı, gevşemeli ve sonra yeniden istikrarlı bir şekilde itmeli. Kateter tam mesaneye geldiğinde bi an takılır, orada bir parça daha iterek mesaneye ulaşılmalı; ki zaten o anda idrar gelmeye başlar. İdrar geldiğinde kateter içeriye doğru 3-4 cm daha itilmeli. İdrar akışı kesilene kadar beklenmeli. İdrar kesildiğinde mesanenin üstüne elle biraz bastırılarak idrar akışı sağlanmalı. İdrarı tümüyle bittiği görüldüğünde kateter birkaç cm geri çekilmeli (o arada az daha idrar gelir), beklenmeli, akış durunca birkaç cm daha geri çekilmeli (o arada az daha idrar gelir), beklenmeli, akış durunca az daha çekilmeli, akışın olmadığı görülünce yavaşça kateter tümüyle geri çekilmeli.
Not 1: Kadın boy kateter de kullanılabilir erkek boy kateter de (aralarındaki tek fark uzunluklarıdır). 14 numara olması daha doğrudur, eğer onun girmesinde zorluk olduğu düşünülüyorsa 12 numara da kullanılabilir.
Not 2: Ben kateterin ucuna idrar torbası takılmasını öneririm. Her TAK sonrasında torba yıkanıp sonra yeniden kullanılmalı. Ben Coloplast'ın kaliteli torbalarından kullanıyorum, 3-4 hafta idare ediyor.