[Eğitim] Özel eğitim kurumlarını iptal eden bakanlık, ihtiyaç duyulan eğitimi nasıl karşılayacak!?
[size=4]Melih AŞIK - Açık Pencere[/size]
[size=6]Özürlü Genelge![/size]
[size=4]Özel eğitim gerektiren zihinsel özürlü çocukların okuduğu özel ilköğretim okullarından birinde öğretmenlik yapan okurumuz dün telefonda Milli Eğitim Bakanlığı'nın akıllara ziyan bir genelgesini yana yakıla anlatıyor:
"Özürlü çocukların bir bölümü down sendromlu, öğrenme güçlüğü, vb. olan... Bundan dolayı normal eğitimlerine ek olarak ayrıca daha farklı özel eğitim görmeleri... Yani bir öğretmenin bire bir ilgilenmesi gereken çocuklardır. Bu çocuklarımız şimdiye kadar devlet okullarında kendileri için açılan 10,15, 20 kişilik özel sınıflarda eğitim görür... Ailelerinin doktor raporu getirmeleri halinde ise günde bir ya da iki saat olmak üzere özel özürlü okullarına giderlerdi. Özel okullar bu çocukları servis araçlarıyla evlerinden alır, özelliğine göre her birine o alanda uzmanlaşmış bir özel öğretmen tahsis eder, eğitimini yaptırır, daha sonra da evlerine bırakır...
Devlet bu hizmetleri karşılığında özel okullara öğrenci başına her ay 388 lira öderdi. Hem çocuğun özelliğine göre eğitim sağladığı hem de ailelerine ekonomik yük getirmediği için bu sistemden herkes çok memnundu. Ama artık bu uygulama ortadan kaldırılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı 20 Kasım günü yayımladığı genelge ile 1 Aralık 2007'den itibaren bu tür çocukların eğitiminin artık devlet okullarında yapılacağını, özel okullara gönderilen çocuklar için hiçbir ödemede bulunmayacağını duyurdu. Bu tam bir eğitim cinayetidir. Çünkü bu çocukların eğitimi için özel eğitim görmüş yüzlerce öğretmene, yüzlerce sınıfa ihtiyaç var. Normal çocuklar için bile yeterli öğretmen ve sınıf tahsis edemeyen bir bakanlık, özelin de özeli eğitim görmeleri gereken binlerce çocuğumuz için bir hafta içinde yüzlerce özel öğretmen bulacak, özel sınıflar açacak ve bunları eğitmeye başlayacak! Böyle bir şey mümkün mü?"
Kaynak[/size]