Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ehliyet almak için nasıl bir yol izlemeliyim?

CrystaL

Üye
Konular
54
Reaksiyonlar
4
Merhabalar,

Ehliyetim yok. sıfırdan almak istiyorum. rapor süreçleri başvuru süreci nasıl ilerliyor?
alınacak ehliyet veya rapor vergi muafiyeti sağlıyor mu? geçerli oluyor mu?
ehliyet kurs esnasında araç şartı var mıdır? direksiyon dersi nasıl sağlanacak?

Bilgi ve tecrübe aktarır mısınız rica etsem.

Not:
Konuyla ilgili aile hekimliğine 2 gün önce gittim sağlık kurulu olan devlet hastanesine gitmelisiniz dedi.

CrystaL

Bu forumda güncel bilgileri içeren ve arkadaşların deneyimlerini yazdığı çok fazla forum başlığı var. İncelemenizi öneririm.

Sadece şunu söyleyebilirim, ehliyet sağlık kurulu raporu farklıdır. Engelli raporu değildir. Ehliyet sağlık kurulu engellilerin ehliyet alıp, alamamalarını ve ortopedik kısıtlarına göre hangi araçları hangi tertibat ile kullanacaklarını belirler.

@StratoS

Cevabın için teşekkürler.

1-Ehliyet için almış olduğum rapor ek olarak vergi muafiyeti, mtv diğer indirimleri sağlar mı? yani tek rapor altında diğer haklardan yararlanma durumu olur mu? başvuru için sağlık kurulundan rapor almam yeterli mi?

Arkadaşlar,

H Sınıfı Ehliyet ÖTV indiriminden yararlanabilir diye okudum.
https://www.ailevecalisma.gov.tr/ adresinden B Sınıfı ehliyet sahibi kişiler ÖTV yararlanma yok.
yani H sınıfı olmalı ehliyet ayrıca tertibatlı olmalı araç.

Çok fazla bilgi var. çok fazla bilgi kirliliği var.
bilgi sahibi biri paylaşabilir mi lütfen?

1- Ortopedik engelli bireyim.Ehliyet almak istiyorum. Sağlık Kuruluna randevu almak başvuru yapmak yeterli mi?
2-Başvuru esnasında H sınıfı B sınıfı ayrımı yapılıyor mu?
3-Ehliyet için alınacak sağlık kurulu raporu diğer indirim, evde bakım,2022 haklarını kapsıyor mu? yeni tek rapor veriliyor diye okudum. bu rapor kapsamını bizler mi belirliyoruz? belirlemiyorsa anlamı nedir. tek raporun?

Tahminimce ehliyet yenileme ve ilk alma için aynı işlemler söz konusudur.
İlk önce bir fotoğrafla aile hekimine gittim. Dr. kendilerinde bulunan formun ilgili yerlerini doldurduktan sonra hastaneye sevk etti. (ortopedi ve nörolojiyi işaretledi)
Hastaneye o formla müracaat ettim, ortopedi ve nöroloji polikliniklerine gittim, formu sağlık kuruluna teslim ettim.
Yaklaşık 15 gün sonra il sağlık müdürlüğünden heyet için mesaj geldi, oradaki heyete girdim. aynı gün raporu verdiler.
En son olarak da nüfus müdürlüğünden randevu alarak başvurumu yaptım, tabi ki biyometrik fotoğraf ve ödeme makbuzu ile birlikte.

İstanbul Sultan Abdülhamid Han Eğt. ve Araş. Hastanesine gittim. Ben önce hastaneden randevu aldım,bir gün önce aile hekimine gittim. Bir ay gibi sürüyor evet çünkü İl Sağlık Müdürlüğü'nde ki komisyon sadece ayda bir kez toplanıyormuş.
Devlet hastanelerinden alınan rapor geçersiz. Mutlaka eğitim araştırma hastanesi ya da üniversitesi hastanesi olmak zorunda.

@CrystaL
Hayır, bu sadece ehliyetiniz ve ne tür araç kullanacağınızın tespiti için, tabi bu raporda yer alan "tertibatlı araç kullanır" ibaresi önemli.
ÖTV için yeniden rapor almak gerekiyor, engel oranından ziyade, sanırım tertibatlı araç kullanım ihtiyacınız varsa ÖTV ' yi alıyorsunuz.

@CrystaL

Ehliyet için almış olduğunuz "Ehliyet Sağlık Raporu" engelliler için tanınan hakları sağlamaz.(Aylık, vergi teşviği vb.) Engelli sağlık raporu alacaksınız. 2 rapor farklıdır.

%90 altında engelli raporunuz varsa, sadece ortopedik engelliler özel tertibatlı araçlarını ÖTV'siz alabilir. Bunun içinde ilk olarak engelli raporu istenir, ikinci olarak özel tertibat kodlarını içeren B ehliyet istenir. ANCAK 2020 sonuna kadar mevcut H sınıfı ehliyetlerde geçerlidir. Ama özel tertibat için TSE'ye gidildiğinde orası yeni kodlu B ehliyeti istiyormuş. Bu yüzden genelde önerimiz, eğer otomatik vites tertibatlı ehliyetiniz yoksa yani harici ek tertibat yaptırmayacaksınız TSE süreciniz olmayacağı için mevcut H sınıfı ehliyetinizi kullanırsınız. Ancak diğer durumlarda bizler ne olur ne olmaz ehliyetinizi değiştirmenizi öneriyoruz.

Üst Alt