Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ehliyet çıkmadan ÖTV'siz araba alabilir miyim?

Konular
7
Reaksiyonlar
0
Öncelikle herkese huzurlu ve sağlıklı günler diliyorum..
Engelli ehliyeti almak için bir ay önce sürücü kursuna başvurdum ve daha sınavlara giremedim..
Bu mart ayının sonunda ötv indirimi desteği bitiyor ve ben bir araç almak için galeriye gittim..
Galeride bana ehliyetin olmadan da araç alabileceğimi söylediler ve bende satış işlemlerini başlattım..

Şimdi aracı alsak ötv indiriminden falan yararlanamama gibi bir sorun olur mu ehliyet çıkmadığı için ???

......teşekkürler....

Selamlar,

ÖTV desteğinin sizin ÖTV teşviki ile alakası yok. ÖTV desteği, engelsiz normal olarak araç alanlarda %50-%60 olan ÖTV'nin 15 puan düşürülmesidir.

Siz yani Engelli zaten ÖTV ödemediği için bu onu etkilemez.

Eğer Engel oranınız %90 üzerindeyse sadece sağlık raporunuzla ÖTV siz araç alabilirsiniz. Ancak, 90 altıysa ve ortapedik engelliyseniz, ehliyet ve sağlık raporu ile alabilirsiniz. Ehliyetinizde özel tertibat için kod olması ve aracın tertibatlı olması vb hususlarla.

StratoS

..... StratoS...Öncelikle verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ediyorum .....şimdi sorun şu ; engelli ehliyet başvurum var bir ay önce yaptım..ehliyetim çıkmadan ötv indirimli araç alabilir miyim ehliyetim çıkana dek ??

Hayır. Çünkü araç alırken, ehliyetinizin fotokopisini de alıyorlar ve Vergi dairesine iletiyorlar. O olmadan vergi dairesi işlemi yapmaz.

Ve dediğim gibi Ehliyetinizde özel kodlar olması gerekiyor. Çünkü ÖTV'siz araç alımı, özel tertibatlı araçlara özel bir durum. Dolayısıyla ehliyetinizde engelliliğinizle uyumlu özel tertibat kodlarını içermesi gerekiyor ki, alacağınız aracı özel tertibatlı yapasınız.
Eğer sağlık raporunuzda ve Ehliyet için sağlık kurulu kararında otomatik vites kullanır ibaresi varsa, Otomatik vites özel tertibatlı sayılıyor.

Ama sağ kol için hala tüm vergi daireleri bunu uygulamıyor. Bu yüzden sol ayak/bacak/kol durumları hariç diğer engellerde mutlaka özelge ile ilerlemenizi öneriyorum.

StratoS

StratoS... Bilgi için tekrar teşekkür ediyorum..Diyarbakır da Nissan bayisini aradım yaklaşık iki ay önce ehliyetin olmadan da ötv indirimli araç alabileceğimi söyledi..bir yazı hazırlayacaklarını söylemişti il sağlık müdürlüğüne falan tam hatırlamıyorum nereye yazacağını..şimdi engelliler için yapılan ötv indirimi dışında galerilere devlet destek babında yani piyasaların canlanması için bu martın sonuna dek ötv alınmayacak yani fiyatı yüksek olan güzel lüks arabalar gayet uygun fiyata geliyor..ben bu fırsatı kaçırmamak adına araç almak istediğim için yazıyorum bunları..ve emin olmadığım için bilgi almak istedim burdaki arkadaşlardan..

SARUHAN BEY

Herhalde Xtrail için uğraşıyorsunuz. Yani belki Ehliyet Sağlık Kurulu raporu ile de işlem yaparlar, illa ki Nüfus Müdürlüğü Ehliyet'in gelme sürecini beklemezler. Belki bu mümkün olabilir.(Vergi dairesi ile teyitleşmişlerdir.) Ama Sağlık Kuruluna da girmediyseniz (Ehliyet için) yazı vb bir şey yapabileceklerini düşünmüyorum.

komisyona girmeden atiyorum fizik doktordan direk kısıtlama kod alınırsan bu gecerli olurmu yoksa illa komisyon girmesimi lazım il sağlik ? ehliyet icin

yunus-emre

Komisyon olayı son sevk yeridir. Fizik doktoru tanısını yazar ve oraya sevk eder ki o tanıya göre mühendis/doktorlardan oluşan heyet özel tertibat kodlarına karar versin ve proje çizsinler. O proje ve kodlara göre sizde aracı yaptıracaksınız.

kısaca fizik doktoru otomatik vites kodlarini yazsada gecerli olmuyor komisyona girmemiz şart doğrumudur

yunus-emre

Bakın, komisyonun verdiği sağlık raporu ile ehliyetiniz çıkıyor. Fizik doktoru kendi başına kodlara nasıl karar veriyor anlamadım?

Normalde süreç şu: Fizik doktoru/X doktor, bu problem var diye teşhisini yazar, Sağlık Kuruluna girersiniz, doktorlar o probleme bakıp, bunları bunları yapamaz derler, mühendislerde o zaman araçta bunlar yapılmalı der ve bu şekilde kodlar belirlenir. Doktor nasıl kafasına göre kod yazıyor anlamadım?

Benim bildiğim, doktorun 2 seçimi var. 1. seçim sürücü olamaz diyebilir. 2. seçim, olur ama şu teşhisi koydum, Sağlık Kurulu siz değerlendirin diyebilir. Yetkisini aşıp kod mu veriyor doktor?

yok veriyor demiyorum saten :) süreci anlamak icin misal verdim okadar sistemi az cok anladim tşk ettim bu arada

Arkadaşlar doktor da, trafik de, komisyon da kod yazar, ama hepsinin kod kategorisi ayrıdır.
Örneğin doktor gözlük, protez, işitme desteği, rapor yenileme süreleri gibi kodları yazar. Trafik sadece kısıtlama kodlarını, komisyon ise tertibat kodlarını yazar.
%90 altı için tertibat kodu gerektiğinden StratoS 'un da belirttiği gibi komisyon şarttır, bunu doktor yazamaz.

komisyona girdim özel tertibat olmadan araç kullanır sürücü olur raporu verdiler galiba ötv indirimli araç alamiyorum itiraz edip bi üst hastaneye gitmeyi planliyorum bakarim

Üst Alt