Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ehliyet değiştirme süresi 2 yıl daha uzatıldı (19.10.2022)

merdoli

Üye
Konular
12
Reaksiyonlar
49
Eski Tip Sürücü Belgelerinin Değiştirme Süresinin 2 Yıl Uzatıldığına İlişkin Duyuru

19.10.2022

Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 01.01.2016 tarihinde yürürlüğe giren Geçici 10 uncu maddesi "... Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce verilmiş olan ve 2918 sayılı Kanuna göre değiştirilmesi zorunlu olan sürücü belgelerinin değiştirme işlemleri beş yıl içerisinde tamamlanır. Gerekmesi halinde bu süre İçişleri Bakanlığınca uzatılabilir." hükmündedir.

Bu kapsamda ülkemizde ve dünyada 2020-2022 yılları arasında pandemi nedeniyle vatandaşlarımızın müracaat edememeleri ve nüfus müdürlüklerimizde yaşanan yoğunluğun azaltılması amacıyla 01.01.2016 tarihinden önce düzenlenmiş olan eski tip sürücü belgelerinin değiştirme süresi, Bakanlığımızca 31.12.2022 tarihinden itibaren iki yıl süre ile uzatılmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Kaynak

Eski tip Ehliyet süresi uzatıldı

2022 yılı son süre olan Ehliyet ler 2022 yılı itibariyle 2 yıl süreyle uzatıldı sorun Ehliyet leri iptal olanlar ne olacak

Çok güzel oldu bu haber nasıl rapor alacağım diye korkup duruyordum

Eski tip sürücü ehliyeti olup da otomobili olmayan ve otomobil alıp da kullanmayı hiç düşünmeyen, dolayısıyla hiç trafiğe çıkmayacak yurttaşlara yasal süre sonunda para cezası uygulanacak mı ehliyeti yenisiyle değiştirmediğinde?
Para cezası nasıl tahsil edilecek? Trafik polisi yolda yakaladığında mı kesilecek yoksa otomatikman mı ceza borcu çıkarılacak? Böyle bir dayatma olmamalı. Engelli oldum, araba fiyatları uçtu, vs. artık araba kullanmak istemiyorum, niye yenileyim ki?

Bende son güne bırakmıyayım diye geçen hafta kurula girdim “SÜRÜCÜ OLMAZ” verdiler itiraz ettim başka il de tekrar kurula gireceğim
Keşke geçen hafta çıksaydı bu karar

ARKADAŞLAR benim gibi sol kol dirsek üstü ampute olup ehliyet yenileme raporu alan varsa benle irtibata geçebilirmi şimdiden teşekkürler

HUS_SAH

Selamlar ben de sol kol dirsek altı amputeyim.2011 yılından beri H sınıfı ehliyetim var aktif araç kullanıyorum. ben de sizin gibi son güne bırakmamak için komisyona başvuru yaptım. Haftaya komisyona giricem. Tek engeliniz sol kol mu? Açıkcası size verilen sürücü olamaz kararı beni epey korkuttu

İyi akşamlar evet tek engelin sol kol
Biraz önce haber yayınlandı ehliyet yenileme 31.11.2024 sonuna kadar uzatıldı

Bilgin olsun

Öncelikle herkese geçmiş olsun benim olanlara Allah sabir versin

1- ilk komisyonda sürücü olmaz raporu verilmiş başka bir ilde yeni komisyon girmek yasal zorunluluk mu (süre uzatıldığı için )
2- sürücü belgesi yenileme için raporu otomatik nüfus müdürlüğü görüyor mu (yani biz başvurmasak ilk komisyon sürücü olamaz cevabı alanlar ikinici komisyon gitmese olmazmı ) kısaca süre uzatıldığı için rapor görmezden gelinebilir mi ?
3-ikinci komisyona gitmezsen hakkında nasıl bir izlenir (yani direk iptal mi)
4-bu konuda detaylı bir bilgi lütfen yoksa kafayı yememek için acil yardım

valla ben hallettim 10 yıllık ehliyetim var cebimde....

Sorduğun soruların cevabını bende merakla bekliyorum kardeşim

Benim raporun süresinin dolmasına bir yıl vardı, iyi oldu. Bir dahaki sefere özelden alır geçerim artık .

Hali hazirda araba yoksa bundan sonra bu fiyatlara nasil araba alinir zaten . Yenilemeye gerek yok benim açımdan.

Silifkeli0702
Bende sizin durumundayım, bu konu hakkında hiç bir açıklama bulamıyorum nette.
Fakat, bu yeni haber açıklama olmadan önce, engelli raporun dahi olsa, ehliyetin eski olduğunda araç alamıyorduk.
Bu, benim düşüncem, ötv indirimli araç alma şartlarında yeni tip ehliyet ve engelli raporu isteniyordu, durum böyle olunca, arabanız yoksa, yeni araba almak için mecburen uzatılsa dahi araba almak için yeni tip ehliyet şartı vardır.

Hayırlı günler.
Valla kıymetli dostlar çok güzel sualler sormuşsunuz. Özellikle ehliyetini yenilemek için müracaat edip de ehliyeti elinden alınanların durumu ne olacak?
Ehliyeti iptal edilenler müktesep hakkın oluştuğunu iddia ederek muhtemelen iptal kararının geri alınması isteyeceklerdir. Diğer taraf, yani kamu otoritesi ise kişinin zaten araç kullanabilme şartlarını taşımadığı için iptal kararının geri alınmasının söz konusu olamayacağını iddia edecektir.
Bizler burada görüş bildiriyoruz sadece, tabii ki konunun uzmanı değiliz. Yapılacak iş ehliyeti ellerinden alınanların bir avukat ile görüşüp ona göre hareket etmesidir.
Benim şahsi düşünceme gelince; şu veya bu sebeplerle, yanlış veya doğru bir kararla sürücü olma yeterliliğini kaybettiği için kişinin ehliyeti iptal edilerek araç kullanması yasaklanmıştır. Yani burada kişinin araç kullanmasını engelleyen bir kusuru mevcuttur. Kamu otoritesine göre bu kusur kişinin araç kullanmasını can ve mal emniyeti açısından sakıncalı görmektedir. Dolayısıyla, kanaatime göre, müktesep hak kuralı burada geçerli olamaz.
Bir diğer ifade ile ehliyeti iptal edilen arkadaşlar bir an önce işlemleri bitireyim derken ne yazık ki kamu otoritesinin hışmına uğramış durumdalar. Biraz sabır etseler işlerini son günlere bırakmış olsalardı bu hışma uğramayacaklardı.
Devlet bu uygulamayı çok yapıyor. Tahakkuk ettirilen maske takmama cezası gibi bir cezayı veya emlak vergisi gibi herhangi bir kanuni borcunu zamanında ödeyen, ya da ehliyet yenileme gibi bir iş için son günü beklemeden gerekli müracaatını önceden yapanlar geçmişte olduğu gibi bugün de mağdur ediliyor. Mesela maske cezaları kaldırıldı. Maske takmama cezasını ödeyen resmen KERİZ yerine konuldu. Haaa cezasını ödeyenin ödediği cezayı iade edersen o zaman maske cezasının kaldırılmasını anlarım. Ama devlet bu şekilde bir yasa çıkartırsa keriz yerine konmaktan hoşlanmam. Bu arada bir not, maske takmama cezası hiç yemedim.
Velhasıl sözün özü ehliyeti iptal edilen arkadaşlar için gerçekten üzüldüm. Vatandaşlık görevlerini erkenden yapayım derken kim vurduya gittiler. Umarım iş tatlıya bağlanır da ben düşüncemde yanılmış olurum.
Selametle.

Öncelikle herkese geçmiş olsun benim olanlara Allah sabir versin

1- ilk komisyonda sürücü olmaz raporu verilmiş başka bir ilde yeni komisyon girmek yasal zorunluluk mu (süre uzatıldığı için )
2- sürücü belgesi yenileme için raporu otomatik nüfus müdürlüğü görüyor mu (yani biz başvurmasak ilk komisyon sürücü olamaz cevabı alanlar ikinici komisyon gitmese olmazmı ) kısaca süre uzatıldığı için rapor görmezden gelinebilir mi ?
3-ikinci komisyona gitmezsen hakkında nasıl bir izlenir (yani direk iptal mi)

Arkadaşım, bende aynen sizin durumunuzdayım, itiraz nedeniyle ikinci komisyona girmeyi bekliyorum,
Fakat ilk rapor anında resmiyete yani e devlet üzerine işlenmiş durumda, üzerinede kırmızı yazı ile bu rapora itiraz edildi yazıyor,
Trafik GBP te sorgusunda dahi görebiliyor, bunu sorgulattım,
İkinci komisyona girilmediği taktirde otomatikman ilk komisyon kararını kabul etmiş durumuna düşermişiz,
Resmi makamlarca bizim durumuz hakkında hiç bir bilgiye rast gelmedim,
Şahsi düşüncem, işi riske atmadan 2 ci komisyonda hakkımızı demenemek en mantıklısı olacağını düşünüyorum.

Bana da 2
1 ayı gecmiş bir zaman önce sürücü olamaz raporu verildi ama ehliyetim iptal olmadı.
İptal olan ehliyet bilgisi e devlette gorunur

O raporla ehliyetini değiştirmen engelleniyor ama mevcut ehliyetini son tarihe kadar kullanıyorsun sanırım

Hastanede ehliyeti ni heyette komisyon a sevk olunamayıp sürücü olamaz kararı ne olur sizce

mimfatih emin misiniz ehliyetin iptal olmadığına rapor ne zaman çıktı 1 hafta 10 güne e devlette belli olur siz ne zaman baktınız. Yanlış olmasın sürücü olamaz demek komple ehliyetin gitmesi demek değil mi bence siz Bi araştırın yada 1 2 hafta içinde e devletten bi bakın. Forumda çoğu kişi sürücü olamaz aldı ehliyeti iptal edildi diye biliyorum.

@Silifkeli0702
Henüz ikinci komisyona girmedim, haber bekliyorum, bu ayın son gününe kadar girmem gerekiyor 2 ci komisyona,

Ayrıca @i_brahi_m arkadaşın bahsettiği

[FONT=sans-serif]@[/FONT]mimfatih[FONT=sans-serif] emin misiniz ehliyetin iptal olmadığına rapor ne zaman çıktı 1 hafta 10 güne e devlette belli olur siz ne zaman baktınız. Yanlış olmasın sürücü olamaz demek komple ehliyetin gitmesi demek değil mi bence siz Bi araştırın yada 1 2 hafta içinde e devletten bi bakın. Forumda çoğu kişi sürücü olamaz aldı ehliyeti iptal edildi diye biliyorum.

[/FONT]
Bu durum, komisyon kararı anında size sözel olarak açıklıyor, açıklanan karara daha orda itiraz eder ve dilekçe doldurup, bulunduğunuz il sağlık müdrülüğüne verdiğiniz taktirde,

Red çıkacak olan komisyon kararı e devlette sürücü raporları kısmında itiraz edildiği için akşam veya gece yarısına doğru sisteme düşüyor. Sistemde sizde görebiliyorsunuz, e devlet üzerinden elektronik imzalanmış halinde görüntüleniyor, üzerine de kırmızı yazı ile bu rapora itiraz edilmiştir yazıyor.

Anında itiraz edildiği için, ikinci komisyona kadar eski ehliyeti kullana biliyorsunuz,

Ama ikinci komisyon sonrası neler oluyor tam bilmiyorum, olumlu olursa zaten sorun yok, elinize tebligat geliyormuş onunla nüfusdan yeni ehliyeti alabiliyorsunuz.

İkinci komisyon da da olumsuz çıkarsa son 3 cü kez itiraz hak varmış, bu kez bölge komisyonuna sevk ediyorlar oda yine başka bölge ve il demek oluyor. Sonrası hakkında benimde tam bilgim yok.

Ayrıca ehliyet tamamen iptal değil sadece iki yıllığına sürücü olamaz veriliyor, iki yıl sonra tekrar başvuru yapılabiliniyormuş,

Fakat, bu iki yıl sürecinde, arabaların durumu hakkında hiçbir bilgiye ulaşamadım, bazıları tertibat sökülür diyor, bazıları sökülmez diyor,
Engelli aracı olduğu için MTV ödenmiyordu ve diger haklar nasıl oluyor hiç bir açıklama bulamıyorum. Araçlar tamamen engelli aracı durumundan çıkıyormu çıkmıyormu, ruhsat yine engellinin üzerindemi kalıyor, hiç bir bilgiye ulaşamıyorum.

Resmi kurumların hiç birinde bilgi yok.

Sadece bir kişi, Kamu Denetleme kuruluna şikayet dilekçesi yazmış, onlarda engelliyi haklı görmüşler, sağlık bak. uyarı yapılıp, yeniden değerlendirilmesi istenilmiş, ama sonuç ne oldu yazmıyor sonucu balamadım....

@alifatih1958

Şuanda yeni engelli araç alacak engelliden, ilk şart yeni ehliyet istemeleri, ehliyet yenilemenin uzatılması bizlerin sorununu hiç bir şekilde çözmüyorki, sadece öteliyor okadar,

Oysakı yapılan istatistiklerde, trafik kazalarını engelliler değil, kendini bilmez alkolilerin oranı daha yüksek,
Siz hiç duydunuz yada okudunuzmu, engelli sürücü nedeniyle kaza olmuş vs vs diye.
Şahsen ben hiç duymadım.

Tamamen, engelliye tanınan ötv indirimi ve yıllık mtv vergilerinin tahsili için bizleri madur ettiklerini düşünüyorum...

20 eylülde komisyon sürücü olamaz kararı verdi. İtiraz ettim. 2.komisyona kadar ehliyetim de iptal yok. 2.komisyondanbsonra ne olur bilmiyorum. İptal olsa bile 2 yıl sonra tekrar başvuru hakkınız var.
Ama 2 yıl sonra sürücü olur kararı verilirse ehliyete yeni başvuru yapıyormuş gibi kursamı gitmek gerekli bilmiyorum

Acaba 2. komisyona görmesek durum ne olur. İtiraz hakkımız 2 yıl devam eder mi

Beni çağırdılar. İki gün sonra ehliyet yenileme süresi uzadı.
Şimdi arayıp gelemiyecegimi söylesem prosedür nolur acaba
Eski rapor da rapora itiraz edilmiştir yazıyor. İtiraz süreci devam eder mi?

Anlaşılan bir çok iş gibi bu işte sonu çıkmaza doğru ilerliyor çünkü;
1- devletten hiç bir açıklama yok
(Sürücü olmazlar durumu hakkında) 2 yıl uzatıldı (hiç birşey yapmayın aynen devam iki yıl sonra görüşürüz)
2-tamamen bu olay bence farklı anlaşıldı;
Ben ÖTV indirimli araç istemiyorum diye belirtim
Ben sadece ehliyet yenileme istiyorum dedim doktor’a toplam muayene 2.5 dk sürdü bu arada
Bence bu konu üzerinden doktorlarım bi baskı var şahsen benim engelli oranı % 55 ve sürekli iyileşme söz konusu yok
3-bu işin içinden çıkılamaz hale geldi ve nasıl bu duruma geldiğini kimse bilmiyor her zaman ki herkes tek başına kazandığı hakkı elinden alınmasın diye bugüne kadar polis karakolu içerisine birşey sormak dahi girmemiş olanları verdiği kararların hatalı olduğunu kabul etmediğini için devlet (sisteme) karşı dava açmaktan bir çare bırakmıyor.

Silifkeli0702

Dava açalım da, davanın sonuçlanması belki de 2 yılı geçebilir, oysa biz engelliler özellikle ortopedik yürüme engelliler için, bir gün bile kayıp zaman olur.

Nette bu konu hakkında bir araştırma yaparken, tesadüfen bir engellinin Kamu Denetçiler Kuruluna, ehliyet iptali hakkında şikayette bulunduğunu ve KDK nun ise şikayeti dikkate alıp, SAĞ.BAK. uyarı yazısı yazıp, tekrar sağlık kurulunun yenilenmesini bildirmiş. Fakat sonrası hakkında bilgi verilmemiş.

Bu konuda araştırılmalı, imkanı olan KDK dan araştırıp sorabilirmi,
Ben telefonla konuşamıyorum da....

26 Ekim Çarşamba günü itirazım sonucu 2.komisyona giricem. Eğer sonuç yine olumsuz çıkarsa söylediğiniz gibi KDK ya şikayet bende yazacağım.
Herkes yazzın ki ses getirsin.

sürücü olamaz raporu verilenlerden eski ehliyet alınıyormu bilgisi olan varmı ?

Ve bugün aradılar 04.11.2022 tarihinde (cuma günü) ADANA Yüreğir devlet hastanesi sağlık kurulu kapısının önünde ol dediler bakalım neler yaşayacağız görelim hakkımızda hayırlısı

Sonuç Antalya’da bakalım

Merhabalar ;
Bulunduğum ilde ilk önce sürücü olmaz dediler itiraz ettim 1 ay içinde 04.11.2022 tarihinde ADANA Yüreğir devlet hastanesinde tekrar sağlık kuruluna girdim o gün bugün e nabız kontrol ediyorum herhangi bir işlem yapılmamış
Daha sonradan bugün ANTALYA il Sağlık müdürlüğünden arandım ayın 23.11.2022 saat 9.00 burda bulunun dediler bakalım orda ne olacak görelim bu sürecek çok sıkıntılı bir süreç insanı hayattan işten soğutuyorlar

Üst Alt