Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ehliyet değiştirme ve özel donanımlı araç alımı hakkında yardım..?

Ugurbalci

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
herkese öncelikle hayırlı akşamlar sağlıklı günler dilerim.

babamın her iki bacakdan da %69 raporu var. bu raporla daha önce 2015 yılında H sınıfı ve özel tertibatlı araç alabilir diye rapor almıştık fakat araç almak nasip olmadı. tabi o zamanlar aracı kendinden başkası kimsede kullanamayacaktı. şu an kendisinin 2007 yılında bu haliyle alınmış bir mevcut B sınıfı ehliyeti var. bu sene sonunda zaten bu ehliyetide kullanamayacak mecbur olarak ehliyetini değiştirmek zorunda kalacağız.

benim merak ettiğim konular
1. normal B sınıfı ehliyetini değiştirmek için nasıl bir yol izlememiz gerekiyor.
2. her iki bacakda da engel durumu olduğu için büyük ihtimal elden gaz ve frenli otomatik araç verecekler. bu şekildeki aracı kimler kullanabilir.( bununla ilgili galiba kanunda değişiklik olmuş)
3. 2015 yılında alınan rapor hem ehliyet almada hemde araç almada kullanabilirmiyiz yeniden rapora gerek varmı.
4. şayet aracı bizlerde kullanabilirsek babamız yanımızda olmadan rahatlıkla şehir dışına çıkıp gezebilirmiyiz. bı sıkıntı yaratırmı.

daha önce alınan rapor örneğinide koyuyorum.

Ehliyet 2022 ye uzatıldı.

B sınıfına çvirmek için
önce sağlık ocağına gidiyorsunuz; aile hekimi sizi tam teşekküllü hastaneye gönderecek. engelinizi söylediğiniz an;
Sevk alıyorsunuz; sevk belgesi ile tam teşekküllü hastane (özel ayda kamu farketmez) gidiyorsunuz; Heyete gidiyorsunuz engelnizi söyleyin; ÖTV değerlendirmesi talep edin;
Heyet sizi vezneye yönlendiriyor para istiyor; yatırıyorsunuz geri dönüyorsunuz heyet memurundan foto çekiliyor;
engelinize uygun heyet heyet geziyorsunuz:
İşlem bitti mi hayır; başka gün Seni çağırıyorlar..
gidiyorsun evrakları alıp İl Sağlığa gidiyorsun; evrak teslimi sonrası seni çağırıyorlar başka gün gidiyorsun bakıyorlar bitti..

E nabız da rapor gözüküyor...

2015 raporu ile ehliyet uygun ise belki olabilir. sistem değişti yeni sistemi bilen varsa yazsın..
babanız adına alınan özel tertibatlı araç: Ruhsat üzerine TSE belgesi ile diğer normal sahışlar kullanır damgası alabilirseniz(yapabilen yazsın) sizlerde kullanabilirsiniz. Aksi takdirde sadece babanız kullanır; sizler kullanamazsınız...

Araç özel donanımlı olduğu için sadece babanız kullanır; başkası kullanamaz. %90 ve üstü rapor alırsanız bu sefer babanız kullanamaz.
Hassas konu sizinki iyi düşünün...

Son düzenleme:
Eger takılacak tertibat arabanın orjinalliğini bozmuyorsa (sonradan eklenen parça statüsünde olacagı için ) 3. dereceye kadar akrabalar kullanabilir.Ruhsata öyle işleniyor.

Tertibat takan firmalar sana daha detaylı bilgi verecektir.

Mr.No

sevk belgesi ile tam teşekküllü hastane (özel ayda kamu farketmez) gidiyorsunuz; Heyete gidiyorsunuz engelnizi söyleyin; ÖTV değerlendirmesi talep edin;
Heyet sizi vezneye yönlendiriyor para istiyor; yatırıyorsunuz geri dönüyorsunuz heyet memurundan foto çekiliyor;
engelinize uygun heyet heyet geziyorsunuz:
İşlem bitti mi hayır; başka gün Seni çağırıyorlar..^^

şu kısmı acabilir misiniz Özel hastane ÖTV değerlendirmesi nasıl yapabiliyor? anlamadım.

Burda Ehliyet için mi rapor alıyoruz yoksa ÖTV değerlendirmesi için mi?

ÖTV.siz araç alınacaksa; Babanız adına ve oran %90 altında ise;
Hem ehliyete hemde ÖTV.siz araç için rapora bakacaklar.

Maliyede memurlar %90 altında olduğunu gördükleri raporda hareket ettirici tertibat uygundur ibresi arayacaklar. sonra ehliyete bakıp (B sınıfı olacak ve kodlar yazılı olacak) ikisi birbirine uygunluğu görürse ÖTV.siz araç için onay verecekler.

Bu bağlamda siz rapor alırken heyette işlem yapan sağlık memuruna ÖTV.siz araçdan faydalanmak ve ehliyet değiştirmek istediğinizi söyleyeceksiniz. Vurgu yapın demek istedim.

Mr.No

H Sınıfı Ehliyet Alabilir : Evet Özel Tertibatlı araç Kullanabilir : Evet ibaresi geçen raporlar geçersizmi ÖTV muafiyeti için??,

Bu raporu Ehliyet için aldığımız raporamı yazdıracağız yoksa yeniden bir Engelli Sağlık Raporumu çıkaracağız?

evet geçersiz.
H sınıfı diye birşey yok.
dolayısıyla ÖTV.siz araç alınacaksa B sınıfı ve kodlar sizden istenecek. sizde mevcutta olan H sınıfı geçersiz kılınacak: isterseniz bayiiye sorun..

Benim anladığım kadarı ile
Önce sağlık ocağına ehliyet değişimi için başvuru yapıyoruz. Doktor bizi hastaneye ilgili bölüme gönderiyor. Hastanede doktora muane oldukdan sonra engelli sürücü belgesi alabilir raporu verir ise il sağlık müdürlüğüne başvuru yapıp orada kontrol oldukdan sonra özel donanım için kodları yazıyorlar ve eski ehliyet ile birlikte raporu götürüp sınava sürücü kursuna başvuru yapmadan engelli b sınıfı ehliyetimizi çıkartıyoruz.

İkinci konu ise ötv den muaf olmak için heyet raporu alıyoruz. Heyet daha önce 2015 yılında h sınıfı ehliyet alabilir özel donanımlı elden kumandalı araç kullanabilir raporu vermişti. Aramızda elden kumandalı araç alıp aracın orjinal donanımında değişiklik yoktur diye yazı alıp bunu ruhsata işletebilen varmı. Çünkü biz kullanamadıkdan sonra aracında bir kıymeti yok.

Ugurbalci

Maalesef yasa öyle..
yasa ve mevzuata uygun davranmak zorundayız.

benim merak ettiğimde her iki ayak için verilen elden kumandalı gaz ve fren sistemli aracı TSE den onay alıp ruhsata 3. hısımlara kadar kullanabilir diye işleten varmı.
bayiyi arıyorum araç orjinalliği gider sadece engelli kullanır diyor özel tertibat yapan firmayı arıyorum araçın orjinalliğinde değişiklik olmaz kullanabilirsiniz diyor. ikilemde kaldık

Mr.No
Değerli hocam size bir soru sorabilirmiyim ben ilk defa ehliyet işine girişmeye çalısıyorum bu hususta önce aile hekime gittim beni tam teşekküllü hastaneye sevketti ben de tam 4 tane hastane gezdim ama hastanelere girerken midem bulandı o kadar kuyruk ve kalabalıktı ki 10 dkka beklesem kesin korono virüs kaparım girmeye korkar oldum malum virüs korkusuda var.

Aile hekimi beni Nöroloji ve ortopediye sevk etti şimdi ben elimdeki belge ile özel hastaneden işlemlerimi yaparlarmı ?yaparlarsa beni il özel idaresine mi sevk ederler nasıl bir yolu var hocam bilginiz var mı?

Özel sigortamda var ehliyet işini çok kafaya taktım parası neyse veririm ama Allah yarabbim devlet hastanelrine kimseyi muhtaç etmesin gerçekten çaresizlik var girilicek gibi yer değil aşırı kalabalıklar.

marto1

Sistem söyle;
Aile hekimine gidiliyor: ehliyet değişecek deniyor: normalde rapor verir aile hekimi işlem tamam..
Ama biz engelliyiz; o zaman aile hekimi işlem yapamaz; sevk yapar.

Bir hastaneye sevk yapar ister özele ister kamuya geç. (benim bildiğim bu)...
Heyette kadar doktor doktor dolaşırsın. imzalar tamamlanacak....

Heyete gün verecekler yada telefon edecekler: Hastane heyete gireceksin; dosya için gün verecekler yada telefon.
Dosya alacaksın İl Sağlığa götüreceksin: Özel idare değil, bildiğin İl Sağlık Müdürlüğü...

Gün verecekler, yada telefonla gel diyecekler heyete; heyete gireceksin. İşlem tamam

Sıra emniyette; gün alacaksın gideceksin işlem tamam.

Adresine posta gelecek bitti...

Ama aile Hekimi sonrası sevk ister özele ister kamuya kalmış dedim ya...

siz kamu hastanesine gitmişsiniz. İşlem anladığım kadarıyla yarım kalmış. Özele gidip eksik kalanları tamamlamak istiyorsun. Olmaz.
HEYET Kuruluna özel doktorlar gelmez. Ki senin evraklar tamam olsun...

2 seçenek var: ya kamu hastanesinde eksik kalanları tamamla. diğer seçenek: Özele git sıfırdan başla(aile hekimine gitme)

Mr.No

Cevabınız için teşekkür ederim.
aile hekimi beni Türkiyedeki hangi devlet hst gidersem gideyim muayene eder dedi.ben de gittim ama kapılardan geri döndüm yani yarım kalan bir şey yok hocam çok kalabalık girersem çok risk var o sebeple özel hastaneler daha bu konuda boş ve rahat.

Elimde sadece aile hekimin sevk belgesi var

Bakıp sora sora öğrenicem hocam şu korono olayı beni çok tedirgin ediyor

ÖTV indirimli araç almak

Geçen hafta ehliyet komisyonundan 32.01 kod ile elden kontrol edilen gaz ve fren sistemli ehliyet raporunu aldım. Bugün hastaneye gittim ÖTV indirimli araç alımı için başvuru yapmaya. Sağlık kurulundaki kisiye 2015 yılında özel tertibatlı araç kullanabilir raporu bayide gecmiyormus yeniletmek istiyoruz dedim. 2013 yılında aldığınız yüzde 69 raporlu engellilik raporu değişecek yeniden rapor alacaksınız yeniden oran belirlenecek dediler kurul verecek dediler. Bizim raporumuz zaten sürekli. Neden sadece ÖTV li araç alabilir elden kontrollü kullanması gerekir raporu vermek varken neden komple raporu yeniletmeye gidiyorlar ben bu işi anlamadım
Ehliyet kurulu da vermiş elden kullanabilir diye bir daha neden heyete girmek zorunda kalıyoruz. Bu devletin kanunlarını anlamak gerçekten çok zor

malesef anlamak mümkün değil hergün yeni bir değişikliğe uyanıyoruz.emeklilik var ise rapor oranı düşük çıkarsa emeklilikte tehliye girer diyorlar.o yüzden ben b ehliyetimi değiştirmiyorum.pirinç almaya giderken evdeki bulgurdan olmayalım.
aracı ucuz alim derken emeklilik iptali daha kötü

Mümin Çelik

Biz heyete girmeyelim demiyoruz ki. Özel tertibatlı araç kullanabilir diye heyet raporu verecekler sadece ama bunlar komple engelli raporunu yenilenecek diyorlar. Şimdi rapor yüzde 60 gelir ise malul lukte gider. Hastane bence bilerek yapıyor. Talep kısmına engellilik değilde ÖTV araç alımı deyip heyet işlemi yaptırabilir diye biliyorum

Ugurbalci raporunuz yeni alındı ise ama mutlaka tertibatlı araç kullanmalıdır. yazmalı sadece ÖTV kutusunun işaretli olması size araç alma imkanı tanımaz. Şansınızı deneyin ama 6 ay ve üzeri ise maalesef o dediğiniz olmaz yeni engelli raporu almak zorundasınız ve evet oran düşerse emekliliğiniz riske girer

evet dün heyete girdik. 2013 de alınan engelli raporuna bakan fizik tedavi doktoru bu sefer başka tablodan verceğim dedi ve tablo tam göremedim ama ya tablo 3/4 yada 4/3 dü. 2013 deki rapor yüzde 69. büyük ihtimal oran fazlasıyla düşecek. içimden geçen bu şekilde. formu doldurur iken adece ötv indirimini işaretledim. oran düşer ise inşallah malüllük aylığında sgk ile sıkıntı yaşamayız. en çok korktuğum konu bu. gerçi doktor oranın çok etkilenmez dedi ama ben gene de güvenemiyorum. halbuki 2013 deki rapora göre hiç bir değişiklik yok. 89 senesinden ber, i durum aynı . ama bu doktor başka yerden vereceğim deyince kafamız bulandı. şimdi diyorum keşke 2015 yılında alınan elden kumandalı özel tertibatlı araç almasında ve kullanmasında sakınca olmadığını bildirir sağlık raporudur yazılı rapor ile araç alma şansımı deneseydim.
k

birde biz sadece 3 bölüme gözükmeyi düşünüyorduk. sağlık kurulundaki arkadaş hiç sormadan 9 bölüme gönderdi.

Yapılan en büyük hata Ehliyet i olup tekrar komple heyete girilmesi aile Dr una gidip rahatsızlığı ile ilgili bölüme yönlendirilip hastaneye gidip o branşla ilgili bölüme muayene olup ilçe sağlığa gözüküp kodları yazdırılması olay budur tekrar heyete girip neden yüzde alayımki böyle yapsaydınız yüzde ile eski Raporunuz etkilenmeyecekti

bilgeadam

ehliyet için zaten o sistemi kullandık ve ehliyeti aldık. ama araç için tekrar heyete girmek gerekiyormuş. heyetin ötv muafiyeti için tekrardan rapor verip özel tertibatlı araç kullanması gerekir diye rapora yazması gerekiyormuş. eski raporu iki bayiye sordum olmaz yeniletin dediler mecbur yeniletmek zorunda kaldık. yani tek başına engelli ehliyeti almak araç alımında yeterli olmuyor birde hastaneden heyet raporu isteniyor. bizde zaten başvuru yaparken şıklardan sadece ötv yi işaretledik. engellilik veya diğer hakları işaretlemedik.

bilgeadam
Belirtiğiniz şekilde hareket edersek % oranı belirten bir rapor vermiyor mu [FONT=sans-serif] branşla ilgili bölümde muayene eden doktor ilçe sağlığa götürmek için ?
Bende emekliyim araba almayacağım şu an için sadece ehliyet yenilemek amacım 2022 sonu da son tarihmiş rapor oranın düşmesinden de çekiniyorum açıkçası.[/FONT]

Merhaba arkadaşlar. Ben bipolarım. İlk defa ehliyet yenileyeceğim. Acaba sadece aile hekimimin belirttiği doktorlardan mı imza alacağım yoksa tüm doktorlardan imza almak için mi dolaşacağım? Teşekkürler

Evet maalesef bendede aynı konu oldu. Ehliyet var kodlu ama 2019 yılından önceki Engelli raporların ''Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir'' değerlendirilmesinin olması gerekiyor. Bu ve ehliyet olunca Maliyeye onaylıyor. Şu an muayenelerimi oldum kuruldan çağrılmayı bekliyorum. bakalım inşallah başka bir sorun çıkmaz

bugün çıktı rapor. eski raporda noroloji oranı vardı o bu sefer fizik tedaviye bırakmıs oranı. eski raporda çalışamaz ve ağır engelli idi ve oranı yüzde 69 du.

yeni raporda oran yüzde 68 olarak geldi.
fizik tedavi tablı 4.1 den yüzde 60 kardiyoloji yüzde 20 oranı vermiş.
2. kısmı bagımlı işaretlenmiş.
oturarak yapılan işlerde çalışabilir denmiş.
açıklama kısmınada sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gereklidir. yazılmış.

oranı pek değişmediği için malülluk emekliliğinde sıkıntı olacağını düşünmüyorum

Üst Alt