Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ehliyet komisyonunun verdiği sonuç ve itiraz hakkında..?

Mons

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhabalar , yaklaşık 4 yıl kadar önce İstanbul'da ehliyet raporu almaya çalıştığımda , hakem hastane konumunda ki bir hastane bana sürücü olamaz raporu vermişti. İtiraz süreci çok uzun sürüyor ve hakem hastane zaten itiraz edemezsin , başka hastaneye gidip alsan bile o rapor karşına çıkar dedikleri için bu zamana kadar tekrar girme gereği duymadım.

Bu kafamda ki saçma takıntılardan kurtulduktan sonra tekrar şansımı denemek için Kocaeli'de tekrar girdim ve komisyona sevk ettiler. Bir ay sonra komisyona girdim ve orada bana sadece hastalığımın ne olduğunu sordular CMT hastasıyım ben. Bir kadın geldi ellerimi sık , çek-it gibi basit hareketler yaptırdı. Muhtemelen fizik tedavi doktoruydu. Topuklarımın üzerinde yürümemi istediler ancak onu yapsam zaten kendime engelli demem ben. Sağlam adam zorlanır o şeyi yapmaya ve araç kullanımındaki yerini anlayabilmiş değilim.

Ben onlara bilgi olarak herhangi bir tertibata ihtiyacım olmadığını , otomatik vites bir aracı sorunsuz sıkıntısız kullanabildiğimi söyledim. Birde kendi fikrimi ekledim elden tertibat denedim ancak ben güvensiz buluyorum sol elimle direksiyonu tutup sağ elimle tertibattan gaz vermek güvensiz geliyor. Normal sürücülerin bile direksiyonu iki eli ile tutması gerektiği söyleniyor diye ekleme yaptım. Bana 2-3 kez araç kullanabiliyor musun diye sordular , bende ehliyetim yok ancak trafik olmayan yerlerde kısa mesafede deneme amaçlı sürüyorum dedim. Ehliyetsiz trafiğe çıkmamı beklemiyorlar sanırım ki zaten ehliyet almak için başvuruyorum.

Her neyse bugün sonuçları almaya gittim ve saçma sapan bir durum çıktı karşıma. Elden gaz-fren tertibatı vermeleri çok umurumda olmazdı ancak daha farklı tertibatlar istiyorlar.

Kodlar şunlar: Sınırlı kullanım kodları : 47 * 78 * 102

Tıbbı nedenlerle verilecek kodlar : 103.03 Nörolojik muayene kontrolü

Araç uyarlama kodları : 10.02 * 32.01 * 35.03

Şimdi burada takıldığım noktalar. İki tekerlekli araç . ambulans , ticari araçlar vs kullanamaz. Bunlar tamam öyle bir niyetim yok zaten.

Otomatik vites buna da tamam. Biriside sanırım tek elle gaz-fren tertibatı istemediğim halde buna da tamam.

Ancak tutup topuz vermelerine bir anlam yükleyemedim ben. Kimse yanlış anlamasın lütfen ancak parmaklarım var ve kavrayabiliyorum elimi kullanabiliyorum. Evet bir miktar güç kaybı var ancak direksiyonu tutup koparmayacağız eli sağlam bir insan kadar güç kullanmamızı beklemesinler. Sağ elim sola göre daha iyi ancak sol elimde topuzla kullanacak kadar kötü değil.

Ben burada topuz verme sebeplerini beni yanlış anlamalarına bağlıyorum. Sol elle direksiyonu tutup sağ elle tertibat kullanmak güvensiz dedim diye sanırım sol elimden şikayetim olduğunu çıkardılar ve böyle bir sonuç verdiler.

Bu topuz olayı nedir ? Yani babamda engelli benim ve onda da aynı hastalık bulunuyor ve elden gaz-fren tertibatı mevcut araçta takılı ancak hiç kullanmıyor. Şimdi ben babamın aracını kullanabilirim ancak bu topuz ruhsata işlenmeli sanırım. Araç benim üzerime değil babamın üzerine ve onun raporu ile alınmış bir araca ben tertibat işletemem sanırım. Bu topuzu taktırmasak ne gibi bir sıkıntı yaratır bana ?

Birde her yıl kontrole gitmem gerektiği yazıyor. Bu kontrol hangi amaçla ? Şimdi ehliyet fiyatları 2500 liradan aşağı değil ve 2019 fiyatlarıyla bu 3000 lere doğru çıkacak gibi. Ben bu fiyatı şimdi verip seneye kestirip atan birilerine denk gelsem sürücü olamaz derse her şey yanacak mı ?

Son olarak ben bu topuz için itiraz etsem tekrar ne gibi bir süreç beni bekliyor ?

Çok uzun oldu okuyup cevap verecek çıkacak mı bilmiyorum. Ben kafamda çok soru işareti yaratıyorum ve sormadan uzun uzun rahat edemiyorum herkesten çok özür dilerim.

Bir çok şeyden vazgeçtim ben kısaca size şunları sorayım.

Raporda kodu yazan şey topuz ve ben bu topuzu ehliyete işletmek zorunda mıyım ? Veya ben bu topuzu taktırmak zorunda mıyım ?

Babamın elden gaz fren tertibatlı aracı var ve ben onu kullanacağım babamla birlikte. Şimdi tek merak ettiğim şey ehliyetlerde bu tertibatlar yazıyor mu ? Topuz vesaire bunlar ehliyette görünmüyorsa ben hiç uğraş vermeden babamın aracını kullanabilir miyiz böyle topuz mopuz uğraşmadan ehliyeti alıp ?

Birde bu her yıl nörolojik muayene olayı... Ben şimdi +2500 lira verip gidip bir kaç ay sonra ehliyetimi alsam. 1 yıl sonunda da kontrole gitsem bana sürücü olamaz gibi bir engel çıkarsa her şey bitiyor komple zararda oluyorum sanırım değil mi ?

Dediğim gibi 1. yazımı es geçip sadece şuna cevap alabilirsem yetecek bana.

Babamda engelli ve tertibatlı aracı var ben o aracı kullanabilir miyim ? Bana elden tertibat ve direksiyon topuzu verilmiş. Sürücü kursu ehliyette topuz olup olmadığı yazmaz sadece kendi üzerinize araç alırken gerekli ruhsatınıza işlenir dedi. Ben şuan herhangi bir topuz ihtiyacı duymuyorum gidip ehliyetimi alıp babamın aracını sorunsuz sıkıntısız kullanabilir miyim ?

Mons
Öncelikle o ehliyette yazar, bu yazmaz şeklindeki sözleri ciddiye almayın. Rapora işlenen tüm kısıtlama ve tertibat kodları ehliyet üzerinde yazacaktır.
35.03 kodunun ben topuz olduğunu düşünmüyorum, nereden bu kanıya vardınız ?
Topuzun bir kodu var zaten ve o da
''40.11 Direksiyon simidinde yardımcı cihaz (topuz, direksiyon çatalı vb)'' dir.
35.03 kodu ise ''Direksiyondan sol eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları'' dir.
Bundan da ben sağ el engellilere verilen direksiyon üzerine alınmış sinyal, silecek gibi kontrol düğmeleri anlıyorum.

Ufukalp
Bende başka kodlarda(10.02,32.01) var ama 35.02 ile bana topuz taktılar. Haklısınız 40.11 daha uyumlu gözüküyor ama bende o yok mesala. Acaba teknik bir uygulama detayı olabilir mi? Sonuçta komisyonda mühendiste var.

Crimean
Kimin ne yaptığı belli mi ki ?
Sizinki de kesinlikle yanlış uygulama.
"35.2 - Direksiyonu bırakmadan kullanılabilen kontrol cihazları" ndan anlaya anlaya bunu mu anlamışlar ?
Topuz, tek elle direksiyonu kullanmaya yarar, 35.02'de ise kullanma eyleminin işaret ettiği nesne direksiyon değil kontrol cihazları. Yani sinyal, silecek kolu gibi kumanda işlevlerinin bir panelde toplanıp direksiyona monte edildiği bir düzenektir.
Komisyonda evet makine mühendisi var, ama onun görevi size uygun aparatın tespiti. Demek ki bizim komisyonlara kodları doğru yorumlamak için bir de Türk Dili uzmanı gerekiyor.
Sizin durumunuzu bilmiyorum, onun için hangisi hatalı bilemem ama, ya kod yanlış verilmiş ya da uygulayan yanlış yorumlamış.

Ufukalp Yani anladığım kadarıyla siz 35.03 ün sağ elinden engeli olanlara verildiğini söylüyorsunuz. Yani mantıken evet öyle görünüyor sol elle kullanılan kontrol cihazları dediğine göre. Ancak ben yukarıda da yazdım benim 2 elimde de engel var Charcot Marie Tooth hastasıyım ve eller ayaklar tüm vücuda işlemiş durumda. Ancak genel olarak etkilenen kısımlar bilekten aşağı olan kısımlar. Zayıflık dışında vücudun geri kalanına yansıyan bir şey yok. Kavrama güçlüğümün yeterli olduğunu düşünüyorum ve ben her gün otomatik vitesli bir araçta tertibat gerekmeden alıştırmalar yapıyorum sıkıntısız kullanıyorum.

Anlamadığım tek şey sol elim daha kötüyken nasıl oluyor da sanki sol elim sağlammış gibi her şeyi sol elle yapmamı bekliyorlar ben bir mantık kuramadım. Sizce de dediğim olayı yanlış yorumlayıp umursamaz bir şekilde mi karar verilmiş ? Ben herhangi bir tertibata ihtiyaç duymuyorum ve istemiyorum dedim. Hem normal sürücülerin bile iki elle kullanması söylenir daha güvenli olduğu düşünülür dedim. Bende iki elimle direksiyonu tutsam sol elimle direksiyonu sağ elimle tertibatı tutmak güvensiz geliyor bana gibisinden bir takım sözler söyledim. Ama dediğim gibi beni orada yanıma gelip ellerimi sık diyen doktor hariç kimse takmadı. Yani masada +10 kişi vardı ama hepsi kendi halinle bir kısmı birbiriyle muhabbet ediyordu. Yani gerçekte olana değilde kendilerinin olmasını istediği gibi kararlar veriyorlar.

Ülkede her gün dengesiz sürücüler yüzünden tonla kaza oluyor. Kimi insan canından oluyor kimisi bizim gibi engelli oluyor. Ancak bu şahıslar sırf herhangi bir engeli bulunmadığı için aa gaza basıyor yeter ver ehliyetini şeklinde ehliyet aldıkları için önlerine bir engel çıkmıyor. Yani ben mantıken süremeyecek olsam istemem zaten o ehliyeti ve ben yapamasam o sürücü kursu biraz akıllıysa beni sınavdan geçirip ehliyetimi vermez.

Bu kodu ben hala tam olarak anlamadım. Yani sinyaller far ayarları bir çok şey zaten solda. Sağda çok detaylı bilmiyorum ama silecek kolu haricinde bir şey yok sanırım. Bu kolu nasıl sol tarafa taşıyorlar ? Ben muhtemelen itiraz edeceğim.

Bu arada şimdi hatırladım düzeltme yapayım. Benim 35.03 e topuz dememin sebebi sevgili OturanBoğa nın bir konuda yazdığı yorumdur.

https://www.engelliler.biz/forum/oz...n-ehliyet-kodlari-20-09-35-03-ve-40-11-a.html

Durabo

Komisyondakiler bol kepçeden kısıtlama kodu yazıyor. Ben de eminim ki kodlrarı ekleyen lerin nasıl bir donanım olacağına dair de en küçük fikirleri yoktur.
35.03 topuzdur. 20.09 da dediğin gibi her araçta var artık. Bunların ruhsata işli olmasına gerek yok.
40.11 ise sileceği vs. kontrol eden sabit bir cihaz olsa gerek. ve bence bu cihaz ruhsata işli olmalı.

Bilgisi olan var mı arkadaşlar?

40.11. Direksiyon simidinde yardımcı cihaz (topuz, direksiyon çatalı vb.)

Acaba kodları karıştırıp mı böyle yazdı ? Çünkü burada topuz 40.11 yazıyor evet. Ufukalp te öyle söylüyor sanırım kodları karıştırıp böyle bir şey yazdı diyeceğim ama kafam iyice karıştı.

Mons
Çok haklısınız ne denebilir ki ?
Kod sistemine geçeli kaç yıl oldu ve hala tam bir "saldım çayıra" modu hakim.
Sizin kodunuz sola alınmadan ziyade kontrol cihazlarının bir panelde toplanıp direksiyonun solunda bir yere monte edilmesi ile ilgili.
O mesajda OturanBoğa 'nın da yanlış yorumladığını düşünüyorum.

Ufukalp Ben sol elimi direksiyonu kavrayıp sıkı bir şekilde tutup sinyalleri kullanmak için kullanabiliyorum ondan yana sıkıntım yok ancak... Sağ elle gaz fren vermemi isteyip sol elle hem direksiyon hakimiyeti hemde tüm işi sol elimle yapmam beklenirse cidden büyük hata çünkü o kadar güvenmiyorum. Dedim ya sağ elim daha sağlam nasıl böyle bir karar çıktı onuda anlamadım. Topuz olayı da yukarıda düzeltme yaptım Bülent beyin geçen yıllardan kalma bir yorumunu okumuştum konularda araştırma yaparken.

Sizce ben buna itiraz etmeli miyim ? İtiraz süreci çok uzun ve ters tepme ihtimali olan bir durum mu ?

Birde bu konular dışında 1 yıl süreli nörolojik muayene olayına takıldım. Her yıl gidip muayene olacağım tamam ama gitmezsem bunu kim nereden bilecek ? Diğer mantıkla gittiğimi kim bilecek ? Gittiğim zaman buradan kötü bir karar çıkarsa onca para ve uğraş verip aldığım ehliyete el mi konuluyor ?

Mons
Sağ el firen gaz tertibatı ile meşgul olacağı için, dolayısıyla sol eliniz sürekli direksiyonda olması gerekiyor. Bunun için de size tüm kontrol mekanizmalarını tek bir panelde toplayıp direksiyona sol tarafa gelecek şekilde monte edilecek bir tertibat yazılmış. Bu kesinlikle topuz değil.
Sanırım sorununuz daha çok alt ekstremitede. Yoksa elden tertibat yazılmazdı.

Ufukalp evet bilekten aşağısı sıkıntılı bende. Yani yukarı aşağı indir kaldır olayı pek yok ayaklarımda. Sağ ayak bir nebze ancak sol ayak yok. Ben buna rağmen kullanabiliyorum ama. Ayrıca yine babamdan örnek vereceğim babama da elden tertibat verildi o benden daha iyi durumda tabi. Ancak sağ el tertibatla meşgul sol el diğer tüm her şeyle uğraşacak mantığı varsa onda böyle bir şey yok sadece elden tertibat.

Yani kullanabilen insanlar vardır elbet belki denedikçe bende alışırım bilmiyorum ama ben ayaktan kullanırken herhangi bir zorluk yaşamıyorum. Yani bende en düz mantıkla güçsüzlük ve düşük ayak benzeri bir durum var. Ama zaten Gaz-Fren onuda idare edebiliyorum. Manuel denemedim hiç kullanırım diye düşünüyorum ancak debriyaj orada muhtemelen yoracağı için beni pek sağlıklı olmayacak. O tertibatı denedim bir kaç kez ama aşırı zor geliyor bana. Bilmiyorum yanlış mı düşünüyorum ancak tek elle direksiyonu kullanmak çoğu durumda riskli ve zor değil mi ? Yani yapabiliyorsam neden daha kötü bir seçenek sunuyorlar bana ?

Verilen rapora itiraz

https://www.engelliler.biz/forum/oz...yonunun-verdigi-sonuc-ve-itiraz-hakkinda.html

Daha önce bu tarz bir konu yazmıştım size ancak çok karışık olduğu için hem anlatamadım hem bilgi alamadım bu yüzden.

Ben bu rapora itiraz ettim ve beni Sakarya/Yalova herhangi bir ilden arayacaklarını söylediler. 1 ay kadar sonra Yalova'dan arandım çağırıldım. 1 hafta önce gittim girdim ve gayet olumlu geçti benim için.

Kodlar şunlar: Sınırlı kullanım kodları : 47 * 78 * 102

Tıbbı nedenlerle verilecek kodlar : 103.03 Nörolojik muayene kontrolü

Araç uyarlama kodları : 10.02 * 32.01 * 35.03

Eski raporda bu kodları verdiler bana ve itirazım sonucunda Yalova 32.01 / 35,03 Ü kaldırdı ve sağlık kontrolünü 1 yıldan 3 yıla kadar çıkardılar. 47 78 102 10.02 şuan bu kodların verildiği söylendi bana ve beni İstanbulda tekrar komisyona girmek üzere uğurladılar.

Anlamadığım bir nokta itiraz ediyorum Yalovada tekrar komisyona giriyorum ancak boşa girmişim gibi İstanbul son kararı verecek diye oraya gönderiyorlar. 1 hafta sonra Zeytinburnuna gideceğim aradım sordum müdürlüğe ve telefonu açan kadın bana diğerlerinin ne verdiğine bakılmayacak burada yeniden bir komisyona gireceksiniz sürücü olamaz bile verebilirler dedi. İstanbuldan yana çok şanssızım ve korkutuyor bu durum beni. Kocaeli tertibatlar verdi 2 adet Yalova bunları kaldırıp sadece otomatik vites verdi. Hatta bir doktor bu ayakla traktör bile kullanır bu dedi. Bir diğer doktor pedala rahat bir şekilde basabilir sorun olmaz dedi. Şimdi İstanbul bana sürücü olamaz der veya tertibat verirse hakem olduğu için itirazda edemeyeceğim değil mi ? İstanbulda gireceksem Yalovanın verdiğinin hiç önemi yoksa neden zahmet edip o soğuk havada gittim oraya kadar bunun bir açıklaması var mı anlamadım ben pek.

Birde forumda araştırdım konu çok ama herkesin kafası karışık gibi 2-3 sene önceki yorumları bulabildim. 78 ve 10.02 arasında bir farklılık mevcut mu ? Bazıları ikisinin olması anlamsız gereksiz sorun çıkarabiliyor demiş. Olsada dert olmasada dert gibi yorumlar gördüm.

Üst Alt