Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ehliyet raporumda 10.02 kodu var. Özelge talep etmem gerekir mi?

oyküm2

Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Bu arada benim de yardımınıza ihtiyacım var arkadaşlar, raporumun tanı kısmında (Kas-İskelet Sistemi) EHA'da kısıtlılık yazılmış fakat detaylı ölçümler yapılmış olmasına rağmen raporda yer almamış. Üstelik sıkıntım sol kalça ve bacakta olmasına rağmen vergi dairesine gidip sorduğumda bu raporla ÖTV muafiyetinden faydalanamayacağımı sözlü olarak ilettiler. Raporda özel tertibatlı araç kullanır ifadesi ve ehliyet raporumda 10.02 kodu var. Benim merak ettiğim şey, raporu aldığım devlet hastanesinden o ayrıntılı yapılan ölçümleri yazı ile istemek ve ardından özelge talebine ekleyerek vergi dairesine müraacat etmek söz konusu olabilir mi? Teşekkür ederim.

oyküm

Sizin durumunuzda benim gibi yasada olmayan istisnai engellilik durumundan. Belirttiğiniz gibi özelge ile ilerleyebilirsiniz. Özelgeyi ne kadar doldurursanız o kadar iyi.

Çünkü belirttiğiniz ayrıntılı ölçümlerde dahil olmak üzere, çalışabileceğiniz işlere kadar her şeyi kontrol ediyorlar.

Sağ-sol ayrımı da yapılmamış raporda, yeni heyet raporu almadan bu rapora ekler ile başvurabilirim yani değil mi? mesela bir uzman hekimden durum bildirir raporu falan gibi?

Aslında yasa tam beni tarif ediyor gibi geliyordu bana :) ama vergi dairesi benimle aynı fikirde değil :)

Engellektuel

Vergi veya benzeri uygulamaların kişi için yeterince açık olmadığı zamanlarda ve tereddüt bulunan hususlarda kişiye özel ama geneli de bağlayabilen, resmi dairelerce hazırlanan yazılı açıklamaların tamamına denir.

oyküm

Merhabalar,
Özelge bir çözümdür deneyebilirsiniz ama 1 sene boyunca yazı gelmesini bekleyen de olabiliyor. Aslında en hızlı çözüm biraz zahmetli olabilir ama yeniden rapor çıkartmak. (Ben böyle yapmıştım) Ehliyet için aldığınız raporu da göstererek kuruldaki doktorları ikna edebilirseniz engelli raporunuza "sadece otomatik vitesli araç kullanabilir" ibaresi yazmaları ötv indiriminizden yararlanmanıza yetecektir. Hatta mevcut raporunuza ilave olarak o ibareyi yazdırabiliyorsanız yeniden rapor da çıkarmanıza gerek kalmayacaktır vergi dairesi kabul edecektir

oyküm

Son yazınızda belirtmişsiniz, raporunuzda sağ/sol ayrımı gibi eksiklikler varsa belirttiğiniz şekilde vergi dairesi olumsuz kararlar verir. Hatta özelgeden de sonuç alamayabilirsiniz.
halil385 - Halil abinin belirttiği gibi Engelli raporunuzu yenilemeniz en sağlıklıdır.

Mevcut raporumda "Özel Tertibatlı Araç Kullanması Uygundur" yazıyor zaten...Vergi dairesinin takıldığı şey tanı kısmında "EHA da kısıtlılık" denilmiş fakat detaylandırılmamış (sağ-sol, oran vb). Mevcut rapor üzerine bu ifadeleri ekleyebilir mi hastane sonradan? Bir başka merak ettiğim konu ise özelge talebinde istinaden Gelir İdaresi Başkanlığı engelliyi yeniden sağlık kuruluna sevk edebilir mi yoksa sadece eldeki mevcut bilgi-belgeye göre mi karar veriyor acaba?

raporda özel tertibatlı araç kullanır denmiş olmasına rağmen alamazsın denmesi tuhaf olmuş. farklı illerdeki vergi dairelerine de sorun derim. yorumlamaya göre onay vermeleri değişiyor. vergi dairesi başkanlığına da sormanızı öneririm. ayrıca raporu aldığınız hastaneyle görüşüp tanı kısmına daha detaylı açıklama yapmalarını isteyebilirsiniz. tüm bunlar sonuçsuz kaldığında özelge en son olarak denenebilir

Mevcut rapor üzerine ifade ekleyebilir hastanedeki kurul başkanı paraf atması dahi yeterlidir vergi dairesi kabul eder. Siz tertibatlı araç mı istiyorsunuz yoksa otomatik vitesli araç mı? çünkü vergi dairesi o konuda titiz net ifade olmadan raporu kabul etmiyor. (Otomatik vitesli araç tertibatlı sayılsa bile)

Otomatik vitesli araç da özel tertibat sayılıyor ve yeni düzenlemeye göre sağlık kurulu raporlarında otomatik vites ifadesi yerine özel tertibat ifadesi yer alıyor bildiğim kadarıyla...diğer kurul (il sağlık md doktor ve mühendisler) ise o özel tertibatın ne olduğuna karar veriyor. Bu kurul da 10.02 kodunu verdi bana. Fakat mevcut rapor üzerine kurul başkanının parafı ile ifade eklenmesi (sağ-sol, oran vb) umut verici...teşekkürler

Engelli raporu belli il sağlık müdürlüğünün raporu belli bütün durum apaçık ortada iken vergi dairelerinin bu zihniyetini kınıyorum sene olmuş 2019 hala uğraşıyoruz bir oraya bir bu tarafa.

Evet maalesef...sağ mıymış sol muymuş Eklem Hareket Aralığının kısıtlılığı ne ölçüde imiş yazalım soralım öğrenelim onu da ek yapalım diyorum, yok diyor raporda yazmalı bu...Ama rapor üzerine ilaveler el ile mi yazılıp paraflanacak? buna da itiraz etmezler mi?

oyküm

Etmezler, Hastane baş hekiminin imzası olduğu sürece...

Benim raporumda da "Ortopedik Engelli" işaretlenmemiş. Vergi dairesi olmaz demişti. Baş hekim imzası ile işaretlendi ve kabul ettiler.

Çok teşekkür ederim... Biraz da soğudum açıkcası, hiç uğraşasım yok... Sol bacakta kısıtlı sürücü için böyle problemler daha başta göründüyse diğer arkadaşlara kolay gelsin vallahi

oyküm

Aramıza hoş geldiniz.

Daha yolun başındasınız...

Sol ayak/bacak aslında ÖTV/MTV konusunda en sıkıntısız engelli durumu. Çünkü yasa da direk karşılığı var. (Sizin durum, raporun eksikliği)

Ama benim durumum da (Sağ el) ben ÖTV'ye kendimi kabul ettirmek için uğraştım. Çok şükür ettirdim derken MTV kabul etmedi. Şimdi mahkemeliğiz.

ÖTV muafiyeti engelli aracının şuan 2 dönem MTV borcu var ve istisna kabul edilmiyor :)

İşte insan buna üzülüyor zaten, yasa apaçık...Aktif olarak 30 yıldır sürücüyüm, yasa koyucu tam beni tarif ediyor, zaten heyet demiş ki özel tertibatlı araç kullanır, ehliyet kurulu demiş ki evet 10.02...Yüz yüze görüşmede fiziksel görüntü de apaçık ortada... umut verici durumunuzun bilgilendirmesi için çok teşekkür ederim. İnşallah mücadeleniz lehinize sonuçlanır. Benim de mücadele etmem için önce güç toplamam gerek:)

Üst Alt