Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ehliyet Sağlık Yönetmeliğindeki çelişkiler!?

Faruk33

Üye
Konular
38
Reaksiyonlar
23
Sabah işe giderken adliyede beraber çalıştığımız kolu ampute olan abinin aracıyla otoparka girdiğini gördükten sonra aklıma geldi konuyu açıp dertleşmek istedim..
sürücü yönetmeliği'ne göre tek kolu ampute olan kişiler ehliyet sağlık raporu alabiliyor. Ne var ki benim gibi nörolojik engeli olup vücudunun bir tarafında fonksiyon kaybı olan bireyler yönetmeliğin 9.maddesinin 2.fıkrasına göre tamamen doktor inisiyatifine bırakılmış. Bu sebeple aynı hastalıkla mücadele eden kişiler farklı komisyonlarda farklı kararlarla karşılaşıyorlar.. Demek istediğim şu ki nörolojik engelimden dolayı sol elimde ince motor hareketleri kısıtlı oldugu için ilgili madde gereğince ( Santral sinir sistemi ile ilgili doğuştan veya sonradan geçirilmiş veya cerrahi girişime bağlı hastalıklarla ortaya çıkan uzuvların parezi ve paralizileri (duyusal, motor, koordinasyon ve denge açısından), araç kullanmasını ve trafik güvenliğini engelleyecek şekilde olanlara sürücü belgesi verilmez. ) sürücü olamaz raporu alıyorken durumunu bizzat yakından bildiğim benimle aynı seviyede olan kişiye nörolojik engeli yok kolu ampute diyerek sağlık yönetmeliğinin 8.madde 2.fikra B bendine göre ( Üst ekstremitenin tek taraflı noksanlığında da ortopedi ve travmatoloji ve/veya fizik tedavi rehabilitasyon uzmanının kanaatiyle, birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir. ) . sürücü belgesi alabiliyor

Demem o ki benzeyen iki hastalık ama birinde yönetmelikte sürücü belgesi verilebilir diyor diğerinde ise kesin ibare geçmediği için doktor inisiyatifinde bırakılmış. Ampute kişilere tabii ki verilsin sağlık raporu gözüm yok ama benim ampute olan kişilerden hiçbir farkım yok sağ üst ekstremite ve alt ekstremite ile her şeyimi yapıyorum ama gelelim görelim ki sol kolum ampute olmadığı için yönetmelik gereğince sürücü belgesi alamıyorum

Son düzenleme:
Sürücü olup olunamayacağı gözle yada kanunda kitap da yazanlar ile belirlenmemelidir.Komisyonlarda gerçek araç veya similasyon araç olmalıdır.Yada Sürücü kurslarına devredilip orada sürücü eğitmeni ile karar verilmelidir.Fakat bununla ilgili Sağlık Bakanlığı hiç bir şey düşünmüyor.Yapmak ta istemiyorlar.

@saimakdeniz,

Kesinlikle aynı düşünüyorum. Komisyon muayeneleri çok baştan savma yapılıyor. Geçen yıl girdiğim komisyonda ftr doktoru ile nöroloji doktoru birlikte sağ elimin kas gücünü ölçtü. Kendi aralarında gücü iyi diyerek konuştular ama yarim saat sonra sisteme sürücü olamaz raporu düştü. Madem elimin gücünü beğendiler neden sürücü olamaz raporu veriyorlar anlamıyorum. Yani zaten hidrolik direksiyon cevireceğiz tır kullanmayacağız.

Üst Alt