Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ehliyet ve ÖTV İndirimi için rapor alım süreci nasıl olacak?

Ergin

Üye
Konular
20
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba,

yaş ilerledi hala ehliyet almadık. Artık zamanıdır diyerek bu işe girişiyorum fakat bilmediğim ve bulamadığım kısımlar var.

Yanlış bilmiyorsam ehliyet için;

aile hekimi-uzman hekim-ilçe sağlık kurulu gibi bir sıralama var. Bu kuruldan aldığım raporlada ehliyet kursuna kaydoluyorum ve sınavdan sonra ehliyeti alıyorum.

Bu arada sol extremite (femur ve tibiada) kemik protezim var. Ayrıca 5cm kadar kısalık var. Sanırım "otomatik araç kullanır, ötv indiriminden faydalanabilir" gibi bir rapor alacağım.

Bu raporu almam ne kadar sürer? Şişli Etfal'e gitmeyi planlıyorum. Elimdeki engelli raporunu götürmem gerekiyor mu ?

ÖTV indirimi için "ötv indirim raporu" mu isteyeceğim?

Ehliyet için bildikleriniz doğru. ÖTV indirimli araç alabilmek için bulunduğunuz şehirdeki devlet hastanesinden "ÖTV indiriminden faydalanbilir" raporu almanız gerekli. Başvurunuzdan itibaren yaklaşık 2 hafta içerisinde raporu alabiliyorsunuz.Raporunuzda engelinizin açık tanımı, engel oranı , sürekli ibaresi ve ÖTV indiriminden faydalanabilir ibaresi olması gerekli. Aldığınız rapor ve engelli ehliyetinizle birlikte aracınızı alabilirsiniz.

Merhaba,

ötv raporunu ikametim dışında bir şehirden alsam sorun olur mu ? İstanbul'daki hastanelerde uğraşmak istemiyorum.

@orsensin

Evet ergin istediğin il ve ilçeden ve devlet hastanelerinden engelli raporu için başvuru yapıp alabilirsin yanlız bazı hastanelerde verilmeyebiliyor gidecegin hastaneyi önceden bi sorgula öyle git, ikametin önemli değil yani.

Özel tertibatlı Araç kullanabilir veya otomatik vitesli araç kullanabilir ibareli rapor almanız gerekli ÖTV dan faydalanır ibareli rapor size sorun çıkarabilir.

Ergin ÖTV indirim kararını hastane değil maliye verir. raporda yazması pek birşey ifade etmez yani.

@Bertoned hastaneden raporu alınca maliye'ye mi vereceğim ? o şekilde mi ötv indirimi yazacaklar? (ikamet ettiğim şehir mi olmalı vergi dairesi?)

Ergin

tam teşekküllü bir devlet hastanesinden "özel tertibatlı araç kullanır" yada sen sol ayak olduğun için "otomatik vitesli araç kullanır" raporu almalısın o raporunu araba alacağın x bayiye veriyorsun bayi iş takipçisi vasıtasıyla raporunu maliyeye soruyor bu rapor sahibi ötv indirimli araç alabilirmi diye ona istinaden sen indirimli araç alabiliyorsun yani maliye raporuna istinaden bayiye bilgi veriyor alır yada alamaz diye arabayı hangi ilden alacaksan bayi o ildeki vergi dairesine sorar nere olduğu önemli değil yani ehliyet içinse önce aile hekimine müracaat etmeniz lazım aile hekimi sizi ilgili uzman doktora yönlendirir (muhtemelen ortopedi uzmanına) gideceğiniz uzman doktor özel de olabilir devlet hastaneleride olabilir daha sonra uzman doktor sizi il sağlık kurulu bünyesinde ehliyet vermek için oluşturulmuş heyet e sevk eder heyet ehliyet alabilmeniz için gerekli kodları yazarak rapor düzenler o raporla yeni ehliyet alabilirsiniz mevcut "b" sınıfı ehliyetiniz varsa "b" sınıfı engelli ehliyeti alabilirsiniz yada "h" sınıfı ehliyetiniz varsa yeni "b" sınıfı engelli ehliyeti ile değiştirebilirsiniz. NOT:(sizin ehliyetiniz yok farz ediyorum önce ehliyet kursundan ehliyet alacaksınız)

@ottobock

bu konuda bilgisi olan var mı?

[FONT=sans-serif] bugün tam teşekküllü devlet hastanesine başvurdum. Heyete girdim. Görevli nasıl araç kullanabileceğime dair bir ibare yazmadıklarını, "ötv indiriminden faydalanır" şeklinde rapor verdiklerini söyledi. 20 gün kadar sonra raporu alacağız. Bu ifade benim için yeterli midir ?[/FONT]

[FONT=sans-serif]Ehliyet ve nasıl araç kullanabileceğime dair raporu ise aile hekimi aracılığıyla il sağlık heyetinden verildiğini söyledi.[/FONT]

[FONT=sans-serif]Bir diğer sorum ise, ehliyet için bu raporu aldıktan sonra mı ehliyet kursuna kaydolacağım?[/FONT]

Ergin

Araç açımına dairse rapor, evet, sorun olmaz. Sol alt ekstremitede kısıtlılık olduğu tanı kısmında yazsın, ötv'ye dair değerlendirme ve oran bulunsun, tamamdır.

Ehliyet için ise aile hekimi -> uzman hekim -> il sağlık müdürlüğü -> sürücü kursu -> emniyet.

Merhaba,

1- "ÖTV İndirimi İçin Uygundur" raporunu hastane verdi. Oran yazmıyor, geçerli olur mu acaba?

2- Ehliyet için artık aile hekimi sevk etmiyormuş. Emniyet'e gidip sordum. Sadece Ortopedi doktorundan durumunu anlatan rapor alıp sağlık kuruluna vermen yeterli dediler. (Protez kullandığım için buna yönelik kodların olduğu listeden ilgili kodu rapora yazmak kaydı ile)

Fakat bu konuyu bilen henüz özel hastane bulamadım. (devlet hastaneleri çok ilgilenmiyorlar bu konuyla)

bende özelge var gib ten görüş aldım sol el bilek ampute dedim evet cevabı geldi maliye tamam dedi

ama 2 raporum var bir emgeli belirten rapor bir de il sağlıktan aldıgım kodlu rapor bu 2 sinle alınır yor mu ?

ben daha sıfır ehlıyet aldım bu sene araç ıcın rapor almamıstım
ama hastaneye gıttım 1 ocak 2016 tarihinden ıtıbaren nasıl araba kullanacagına dair rapor vermıyoruz artık il saglık kurulu veriyor dedı bende tamam dedim maliye böyle ıstıyormus anlattım da ıste artık yetkı bızden alındı falan dedi bu 2 raporla alınıyor mu

Ergin

Araç alımında kullanılacak raporda oran bulunması şarttır.

Süreç hala şöyle: aile hekimi -> uzman hekim -> il sağlık komisyonu -> sürücü kursu -> emniyet

OturanBoğa

bülent bey

" bende özelge var gib ten görüş aldım sol el bilek ampute dedim evet cevabı geldi maliye tamam dedi

2 raporum var bir engeli belirten rapor bir de il sağlıktan aldıgım kodlu rapor bu 2 sinle alınır yor mu ?

ben daha sıfır ehlıyet aldım bu sene araç ıcın rapor almamıstım
ama hastaneye gıttım 1 ocak 2016 tarihinden ıtıbaren nasıl araba kullanacagına dair rapor vermıyoruz artık il saglık kurulu veriyor dedı bende tamam dedim maliye böyle ıstıyormus anlattım da ıste artık yetkı bızden alındı falan dedi bu 2 raporla alınıyor mu " ?

buna cevap verir misiniz lütfen

Bugün vergi dairesi ile görüştüm, otv indirimi için biz kesinlikle " il sağlık müdürlüğünden alınan kod numaraların bulunduğu raporu kabul etmiyoruz, tam teşekküllü hastaneden alınacak otv indirimi yararlanabilir, tertibatli araç kullanabilir yazısı raporda özellikle olmalı "dedi ,bilginiz olsun ...

sueynur

e kardes hastaneye ne dıyelım benım tanıyı oranı belırten bıreysel saglık kurulu engellı raporum var ama otomatık vıtes falan yazmıyor ama malıye tanıya bakarak olur dedı ama otomatık vıteslı arac kullanır ıbare yok ama ehlıyette otomatık vites kodu var

yazdırmak ıcın hastaneye ne demek lazım napmak lazım il sağlıktan alınan zaten bu ıslerde kullanılmıyor dogru maliye için bir anlam ifade etmiyor

Dediğim gibi il sağlığın kodlarin olduğu raporu biz tanimayiz diyorlar... o sadece emniyetten ehliyet başvurusu içinmiş...özellikle devlet hastanesinin verdiği tanı ve oranın olduğu engelli raporunu kabul ediyor ve ondada tertibatli araç kullanır ibaresi yoksa işleme almıyor...

Hastaneden sen ne istedin peki ?? Ehliyet için dersen il sağlığa gönderiyor...otv indirimi için vergi dairesi sizlerin vereceğini söylüyor deyince veriyorlar, bir tanıdığım aldı bu ay içinde

yenı aldıgım kodu ehlıyetı aldım gosterdım zaten yanı ehlıyet var dedım ben araba alımı için falan dedım ama ısrar ettı boyle demekle

O zaman başka hastaneye sor, çünkü bende 3. Hastane de ancak olur dedirttim:) ilk 2 si biz vermiyoruz demişti...açıkçası baştan şavan cok :(

Himm o zaman müdüre çık , ya da burada rapor paylaşımları var onları göster.

sueynur

emsal varsa verirler diye düşünüyorum burda bır yorum okumuştum il sağlığın verdiği sürücü olur raporu hastanenin ki başka diye

şimdi normal b sınıfı ehliyetim var ötv indirimli araç almak istiyorum bu süreçde ne yapmam gerekiyor örneğin ilk önce ehliyetimi degiştirmem gerekiyor ? bu süreci sırali bi şekirde yardımcı olcak varmı hemofili b faktör 9 hastasiyim faktör düzeyi %0.8 ve sol kalçada ve sağ ayak bileğinde kileçlenmeden dolayi hareket kısıtlı mevcut

yunus-emre
Eski tip ehliyetinizi aile hekimi, uzman hekim, il/ilçe sağlık müdürlüğü komisyonu, nüfus müdürlüğü sırasıyla değiştireceksiniz. Ehliyetinizde engelinizle ilgili kısıtlama ve tertibat kodları olacak.
Engelli sağlık kurulu raporu vermeye yetkili bir hastaneden de tanı kısmı açık ve net, üzerinde oran bulunan, "otomatik vitesli/özel tertibatlı araç kullanır" ibareli bir engelli sağlık kurulu raporu alacaksınız.
Sıralama şartı yok, hangisinden isterseniz başlayabilirsiniz.

Üst Alt